Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №984 від 01.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Озима цибуля.

Озима цибуля.

Як виростити сівок та де, коли і як саджати

Якось так історично склалося, що ми в основному саджаємо цибулю навесні, намагаючись відібрати сівок покрупніше і соковитіше. Якщо хто-небудь вирощував сівок самостійно, знає, як важко зберегти дрібні цибулинки сівка взимку.

За час зберігання до весняної посадки вони встигають повністю висохнути і перетворитися на «ніщо». Така невиправдана втрата вкладеної праці. Але ж дрібний сівок можна висадити ще з осені і не переживати за його схоронність, а навесні ласувати зеленим пір’ям і в липні отримати шикарний урожай ріпки цибулі.

Як отримати озиму цибулю-сівок

Для тих, хто любить усе робити власноруч, розкажемо, як виростити сівок самостійно. У найбільш ранні строки, як тільки зійде сніг і хоч злегка прогріється ґрунт, висіваємо чорнушку (насіння цибулі). Сіємо загущено, робимо широку смугу близько 5-6 см. Між смугами робимо таку відстань, щоб було легко виконувати прополку. Засипаємо землею шаром 1-2 см, злегка ущільнюємо, як посіви моркви, і мульчуємо компостом або перегноєм.

Поливаємо посіви, а після появи сходів у спекотну і суху погоду повторюємо полив.

У міру росту цибулі-сівка з насіння просапуємо грядку, рихлимо ґрунт після кожного поливу або дощу. У підживленнях сівок не має потреби.

Показником того, що цибулю-сівок настав час викопувати, є те, що листя жовтіє і вилягає. Тоді викопуємо все відразу і залишаємо на грядці просушитися. Коли вона підсохне, листя швидко і легко відлущуються прямо руками.

Наступає відповідальний момент: відібрати і відсортувати цибулини сівка. Першою справою провіюємо наш урожай на вітрі та сортуємо: великі цибулини (більше 1 см у діаметрі) залишаємо для весняного посіву, а дрібні (усі менші 1 см у діаметрі) – будемо саджати восени.

Чому цибуля-сівок для осінніх посадок повинна бути дрібною:

– Дрібні цибулинки не стрілкуються, тому можна, не боячись морозів і весняних заморозків, отримати шикарний урожай якісної ріпчастої цибулі. Відбувається це через те, що запас живильних речовин у них дуже маленький, на формування стрілки з насінням його не вистачає.

– За зиму і ранню весну цибулинки набирають достатньо живильних речовин для того, щоб навесні порадувати відмінною зеленню, пером, а вже наприкінці червня – початку серпня забезпечити ріпкою.

– Площу після ранньої цибулі можна використовувати для інших овочів.

– Виходить досить ощадливо, тому що дрібний сівок однаково не «доживе» до весняних посадок, а так він дає гарний урожай.

Коли саджати

Посадки цибулі необхідно завершити за 3-4 тижні (25-35 днів) до замерзання ґрунту, тобто до початку стійких заморозків. У різних регіонах ці строки можуть бути різними. Погода у нас непередбачена, то холод, то раптом пізнє «бабине літо» розгуляється. Так що стежте за прогнозом погоди. Орієнтуйтеся так, якщо температура знизилася до +5 °C і тримається, настав час саджати.

Де саджати

На одній і тій же грядці цибулю можна вирощувати максимум 2 роки поспіль, потім місце варто поміняти і повертатися на старе через 4-5 років. Ґрунти повинні бути легкими: перегнійні суглинки або перегнійно-піщані ґрунти. Найбільш шикарну цибулю можна виростити на мулових наносах у долинах річок, але тільки теплих.

Попередниками цибулі можуть бути картопля, білокачана капуста, кукурудза та інші.

Ділянка, відведена під осінню посадку цибулі, повинна бути сухою, провітрюваною, застій води приведе до того, що цибуля просто згниє. Тому необхідно забезпечити безперешкодний відвід поталих і дощових вод убік, а ще краще, якщо ділянка буде на височині, щоб і високі ґрунтові води не могли перешкодити.

Як саджати

Нарізаємо борозенки на відстані 10-15 см одну від іншої. Саджаємо сівок із кроком від 3 до 10 см на глибину 3-4 см. Відстань між рослинами в ряді залежить від сорту. Чим крупніші цибулини, які формують сорт, тим більшою повинна бути відстань. Так площа живлення буде достатньою.

Глибина посадки у 3-4 см обумовлена тим, що при меншій глибині цибулини навесні починають випирати із ґрунту, оголюючись. Шийки цибулинок не обрізаємо.

Засипаємо борозни ґрунтом і мульчуємо, але не поливаємо. До речі, мульчувати осінні посадки необхідно безпосередньо перед початком холодів. Для цього можна використовувати сухе листя, сухий перегній, лапник, бадилля інших рослин, стебла квітів, тирсу, соснові голки та інший матеріал.

Узимку на грядці непогано було б затримати сніг, щоб цибуля не вимерзла.

Що робити навесні

Як тільки зійде сніг, відразу ж прибираємо мульчу, щоб ґрунт швидше прогрівся. Ґрунт рихлимо і надалі його необхідно рихлити після сильних дощів і рясних поливів. Отоді можна і підживити посадки: внести розведений курячий послід.

Друге підживлення можна зробити не раніше, ніж з’явиться листя. І тут уже можна вживати ті препарати, які ви любите використовувати: антистресанти, імуномодулятори та стимулятори росту.

Щоб убезпечити посадки від цибульної мухи, навколо грядки або навіть усередині неї можна посіяти чорнобривці і календулу. Якщо ж ви використовуєте хімічні препарати в боротьбі з ворогом, тоді пам’ятайте, збирати цибулю на перо можна тільки через 7-10 днів після такої обробки. Можна також посипати міжряддя тютюновим пилом (самостійно або в суміші з вапном), це теж відлякує цибульну муху. Тому що поколінь мух вилітає 2, то і обробок повинно бути 2 з інтервалом 8-10 днів.

У міру росту цибулі на перо краще брати ті, у яких більше розвинена листяна маса, даючи можливість рости і розвиватися сусіднім, менш розвиненим. Під час прополки варто бути дуже акуратними, щоб не ушкодити гострим інструментом цибулини. Ранки на цибулинах сприяють виникненню різних захворювань, така цибуля не зберігається навіть протягом місяця.

Коли збирати урожай

Сигналом, що цибулини повністю сформовані, служить те, що листя вилягає, а покривні луски придбали характерне для сорту офарблення, наприклад, синє або жовтогаряче, руде.

Іноді спеціально листя укладають, щоб прискорити дозрівання, але ж ми нікуди не квапимося? Так що чекаємо, скільки буде потрібно.

Викопуємо цибулини дуже акуратно, залишаємо просушитися у провітрюваному місці. Закладку на зберігання необхідно виконувати тільки після того, як цибуля добре просохне, її листя та коріння зробляться сухими.

На грядці, що звільнилася, можна посадити інші овочі, наприклад: посіяти моркву, редис, ріпу, дайкон, буряк, зелень.

Часу, що залишився, достатньо для того, щоб вони визріли. Тим більше що морква і буряк, наприклад, не бояться легких заморозків і прекрасно розвиваються у прохолодну осінню погоду.

01.10.2020


Переглядів: 1086

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (759)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"