Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1017 від 27.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Твоя перша професія

За професією – у Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі!

За професією – у Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі!

Віктор РУДИК: «Система професійної освіти є привабливою для учнів і життєво необхідною для роботодавців»

ДНЗ «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі» – один із кращих навчальних закладів професійно-технічної освіти (ПТО) не тільки в Рівному, а й у всьому регіоні. Аудиторії обладнані сучасними засобами для навчання, відкриваються нові центри для повноцінного виробничого навчання, педагоги в своїй роботі застосовують креативні методи надання освітніх послуг.

«У нашому училищі навчають та виховують учнів, які майже 90% працевлаштовуються», – зазначив директор Рівненського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі, відмінник освіти України Віктор РУДИК (на фото).

За результатами дослідження закріпленості випускників закладів ПТО на першому робочому місці, яке провів Волинський ресурсний центр, приблизно 70% із працевлаштованих випускників РВПУ РСіТ залишаються працювати на першому робочому місці.

«Перезавантаження» усієї системи підготовки фахівців

– Вікторе Леонідовичу, чи допоможе, на Вашу думку, профтехосвіті стати конкурентоспроможною, задовольнити потреби ринку праці та потреби особистості в професійній реалізації новий Закон «Про професійну освіту», проєкт якого зареєстрований у Верховній Раді в жовтні минулого року?

– Нова якість освіти, орієнтованість на потреби роботодавців та економіки України, а також впорядкування принципів управління, які змінилися внаслідок децентралізації, – саме ці ключові питання має врегулювати проєкт Закону «Про професійну освіту» № 4207-1 від 26 жовтня 2020 року. Він був розроблений фахівцями МОН спільно з усіма зацікавленими сторонами і розміщений на сайті Міносвіти для громадського обговорення. В цей проєкт закладено «перезавантаження» усієї системи підготовки фахівців, передусім підходів до управління навчальними закладами, формування освітніх програм та використання обладнання. Зокрема, виділено два блоки завдань, продиктованих викликами часу: навчання персоналу та модернізація матеріальної бази. Дистанційне навчання персоналу охоплює покращення комп’ютерної грамотності педагогів та створення інформаційно-аналітичної системи управління освітою (EMIS). Кардинальній модернізації віт­чизняної системи професійної освіти сприятиме і її інтегрування у Програму Європейського Союзу Erasmus+ на 2021-2027 роки.

В контексті сказаного приємно нагадати, що Рівненська область, потрапивши в «сімку» пілотних областей, задіяних у реалізації Програми EU4Skills в Україні, здобула можливість відібрати три перспективні заклади для створення Центрів професійної досконалості й отримати фінансову підтримку ЄС, закупити нове обладнання, підвищити кваліфікацію майстрів та викладачів, розробити нові навчальні програми і розпочати підготовку за новими професіями відповідно до затребуваних у регіоні. Наприклад, готувати працівників для конкретного інвестора, який будує нове підприємство в області. Ця програма включає два рівні. На першому планується створення в Україні трьох Центрів професійної досконалості на базі профзакладів у Вінницькій, Запорізькій та Рівненській областях. В нашому регіоні з цією метою обраний ДНЗ «Квасилівський професійний ліцей». Другий рівень – це решта 18 профтехзакладів у семи пілотних областях. Серед них – Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі та Сарненське ВПУ № 22.

Пріоритет – учень і його професійна та творча реалізація!

– Які перспективи перед Вашим ВПУ відкриває участь у Програмі EU4Skills?

– Участь нашого ВПУ в цій програмі дає нам можливість провести реконструкцію корпусу навчально-виробничих майстерень з металообробки і регулювання радіоапаратури, успадкованого від СПТУ-9, під навчальний готельно-ресторанний комплекс та навчально-виробничу базу для підготовки фахівців з харчових технологій, яка включатиме технологічні лінії виробництва харчової продукції: міні-пивоварню, міні-сироварню, лінію розливу соків та виробництво джему. Також у цьому корпусі буде облаштована навчальна база для загальноосвітньої підготовки школярів, які вже мають базову середню освіту, а в нашому ВПУ зможуть отримати повну загальну середню, що дозволить значно розширити контингент вступників.

Таким чином, запропонувавши вступникам освоїти нові спеціальності за напрямами «Готельне господарство» та «Переробка харчової сировини і продуктів», ми не тільки розширимо спектр спеціальностей, а й дамо змогу абітурієнтам з базовою середньою освітою здобути в стінах ВПУ профільну середню освіту. Контингент учнів в училищі зросте приблизно на 50?%. Також плануємо змінити статус ВПУ на професійний коледж, що дозволить підняти рівень кваліфікації наших випускників до освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста. А це – нова якість освіти, для якої пріоритет – учень і його професійна та творча реалізація!

Майстри смачних страв за сучасними інноваційними харчовими технологіями

– Чи адекватний потенціал училища викликам часу?

– Ми щороку поповнюємо матеріальну базу училища новими навчальними об’єктами. Так, свого часу наш заклад долучився до Європейського проєкту «Покращення системи підготовки кадрів для потреб Волинського субрегіону», яким було передбачено створення у двох областях – Рівненській та Волинській – 12 навчально-практичних центрів (НПЦ), лабораторій або майстерень для підготовки кваліфікованих робітників. Одна з таких лабораторій – пекарська – відкрилась і в нашому училищі. Її вартість – два мільйони гривень. Сьогодні всі наші лабораторії (а їх у нас п’ять) оснащені сучасним професійним обладнанням.

Зокрема, в НПЦ «Лабораторія інноваційних харчових технологій», який ми відкрили в березні, використовуємо для навчання таке обладнання, що нам можуть позаздрити кращі ресторани Рівного. Наприклад, PacoJet – кухонний апарат нового покоління, який піднімає звичайну кухню до розряду гастрономічної досконалості. Або ж техніка Sous Vide – економічно вигідний метод приготування їжі при низькотемпературному режимі. А ще – професійні індукційні плити та електричні духовки, піч-мангал, вакууматори, дегідратор, коптильня тощо. Це обладнання дозволяє нам випускати кухарів п’ятого розряду, здатних в закладах громадського харчування будь-якого рівня готувати смачні страви за сучасними інноваційними харчовими технологіями. В освоєнні цього обладнання нам допомагали провідні шеф-кухарі Рівного Олександр Медведь, Сергій Солдаткін та інші.

Звісно, це не дешевий проєкт, його вартість два мільйони 250 тисяч гривень. Половину коштів виділило Міносвіти, решта – 50х50 – кошти з міського бюджету та власні кошти училища. Але проєкт вартий цих витрат. На базі лабораторії проводиться стажування майстрів виробничого навчання з усіх регіонів України і підготовка наших учнів за спеціальністю «Кухар п’ятого розряду». Зараз стажується третя в цьому році група у складі 15 майстрів: три – з Рівненської області (два з Сарн, один з Острога), два – з Луганської, три – з Чернігівської, сім – з Тернопільської.

– Як популяризуєте професії ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі серед шкільної молоді?

– У нас досить активна спів­праця зі школами Рівного. Практично щотижня від одного до трьох майстер-класів проводять майстри виробничого навчання і викладачі зі школярами міста. На цьому тижні провели два майстер-класи з учнями ЗОШ № 18, наступного тижня заплановані три заходи з шестикласниками в НВК «Престиж». День відкритих дверей у цьому році через пандемію був віртуальним, його відвідали понад 4000 респондентів.

Хочемо, щоб нашого випускника оцінювали кваліфікаційні центри

– Чи принесла децентралізація професійної освіти очікуваний Вами ефект?

– Децентралізація профосвіти передбачає значні автономні повноваження для навчальних закладів. На жаль, вони ще не підтверджені нормативно-правовими документами. Новий закон «Про професійну освіту» націлений на вирішення цієї проблеми. Звісно, за умови, якщо над проєктом закону доб­ре попрацюють у робочих групах і він буде підтриманий Верховною Радою. Передусім керівники навчальних закладів сподіваються отримати право самостійно розподіляти кошти на підготовку кадрів у межах вимог закону (натомість зараз діє обов’язкове постатейне фінансування). Також очікуємо на ширші повноваження в формуванні штатного розпису. І, звісно, вважаємо нагальною вимогою часу збільшення державного фінансування на утримання навчального закладу, розвиток матеріально-технічної бази та забезпечення організації навчально-виробничого процесу. А ще хочемо незалежної оцінки якості роботи закладів профосвіти. Тобто, щоб нашого випускника оцінювали не наші комісії, а кваліфікаційні центри.

– Вікторе Леонідовичу, майже всі учні ВПУ юними залишають домівку. Що сприяє Вашим вихованцям відчувати атмосферу рідного дому і безболісно перейти в самостійне життя?

– Приблизно 85?% учнів ВПУ – жителі районів нашої області, 10?% – мешканці Рівного, решта з інших регіонів України. Звичайно, всі іногородні живуть у гуртожитку. Наскільки тепле людське до них ставлення наших викладачів, майстрів та вихователів у навчальному закладі і в гуртожитку, настільки вони краще адаптуються в умовах, віддалених від батьківського дому. В нас практично немає конфліктних ситуацій між учнями та педагогами.

Тим не менше, створення комфортних умов для проживання учнів профтехзакладів продовжує залишатись одним із вузьких місць у системі професійної освіти. Якщо на розвиток матеріально-технічної бази нам виділяють кошти і міністерство, і місцева влада, то фінансування соціальної складової зна­ходить­ся далеко не на належному рівні. Щоб нормально вчитись, учні повинні прийти в гуртожиток, де є всі умови для відновлення сил та цікавого проведення дозвілля. Тому, на мою думку, одним із пріоритетів турботи держави про розвиток професійної освіти має стати створення належних соціально-побутових умов для молоді, яка обрала для продовження навчання проф­техзаклад – місце професійної та творчої реалізації її невичерпного потенціалу.

Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі

330027, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 13;

тел.: (0362) 64-22-93,

64-23-00;

e-mail: tplicey@ukr.net;

сайт: rtpl.com.ua

27.05.2021Спілкувався Олександр Ольховик


Переглядів: 1291

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14227)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (911)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"