Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1017 від 27.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Твоя перша професія

За професією – у Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі!

За професією – у Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі!

Віктор РУДИК: «Система професійної освіти є привабливою для учнів і життєво необхідною для роботодавців»

ДНЗ «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі» – один із кращих навчальних закладів професійно-технічної освіти (ПТО) не тільки в Рівному, а й у всьому регіоні. Аудиторії обладнані сучасними засобами для навчання, відкриваються нові центри для повноцінного виробничого навчання, педагоги в своїй роботі застосовують креативні методи надання освітніх послуг.

«У нашому училищі навчають та виховують учнів, які майже 90% працевлаштовуються», – зазначив директор Рівненського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі, відмінник освіти України Віктор РУДИК (на фото).

За результатами дослідження закріпленості випускників закладів ПТО на першому робочому місці, яке провів Волинський ресурсний центр, приблизно 70% із працевлаштованих випускників РВПУ РСіТ залишаються працювати на першому робочому місці.

«Перезавантаження» усієї системи підготовки фахівців

– Вікторе Леонідовичу, чи допоможе, на Вашу думку, профтехосвіті стати конкурентоспроможною, задовольнити потреби ринку праці та потреби особистості в професійній реалізації новий Закон «Про професійну освіту», проєкт якого зареєстрований у Верховній Раді в жовтні минулого року?

– Нова якість освіти, орієнтованість на потреби роботодавців та економіки України, а також впорядкування принципів управління, які змінилися внаслідок децентралізації, – саме ці ключові питання має врегулювати проєкт Закону «Про професійну освіту» № 4207-1 від 26 жовтня 2020 року. Він був розроблений фахівцями МОН спільно з усіма зацікавленими сторонами і розміщений на сайті Міносвіти для громадського обговорення. В цей проєкт закладено «перезавантаження» усієї системи підготовки фахівців, передусім підходів до управління навчальними закладами, формування освітніх програм та використання обладнання. Зокрема, виділено два блоки завдань, продиктованих викликами часу: навчання персоналу та модернізація матеріальної бази. Дистанційне навчання персоналу охоплює покращення комп’ютерної грамотності педагогів та створення інформаційно-аналітичної системи управління освітою (EMIS). Кардинальній модернізації віт­чизняної системи професійної освіти сприятиме і її інтегрування у Програму Європейського Союзу Erasmus+ на 2021-2027 роки.

В контексті сказаного приємно нагадати, що Рівненська область, потрапивши в «сімку» пілотних областей, задіяних у реалізації Програми EU4Skills в Україні, здобула можливість відібрати три перспективні заклади для створення Центрів професійної досконалості й отримати фінансову підтримку ЄС, закупити нове обладнання, підвищити кваліфікацію майстрів та викладачів, розробити нові навчальні програми і розпочати підготовку за новими професіями відповідно до затребуваних у регіоні. Наприклад, готувати працівників для конкретного інвестора, який будує нове підприємство в області. Ця програма включає два рівні. На першому планується створення в Україні трьох Центрів професійної досконалості на базі профзакладів у Вінницькій, Запорізькій та Рівненській областях. В нашому регіоні з цією метою обраний ДНЗ «Квасилівський професійний ліцей». Другий рівень – це решта 18 профтехзакладів у семи пілотних областях. Серед них – Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі та Сарненське ВПУ № 22.

Пріоритет – учень і його професійна та творча реалізація!

– Які перспективи перед Вашим ВПУ відкриває участь у Програмі EU4Skills?

– Участь нашого ВПУ в цій програмі дає нам можливість провести реконструкцію корпусу навчально-виробничих майстерень з металообробки і регулювання радіоапаратури, успадкованого від СПТУ-9, під навчальний готельно-ресторанний комплекс та навчально-виробничу базу для підготовки фахівців з харчових технологій, яка включатиме технологічні лінії виробництва харчової продукції: міні-пивоварню, міні-сироварню, лінію розливу соків та виробництво джему. Також у цьому корпусі буде облаштована навчальна база для загальноосвітньої підготовки школярів, які вже мають базову середню освіту, а в нашому ВПУ зможуть отримати повну загальну середню, що дозволить значно розширити контингент вступників.

Таким чином, запропонувавши вступникам освоїти нові спеціальності за напрямами «Готельне господарство» та «Переробка харчової сировини і продуктів», ми не тільки розширимо спектр спеціальностей, а й дамо змогу абітурієнтам з базовою середньою освітою здобути в стінах ВПУ профільну середню освіту. Контингент учнів в училищі зросте приблизно на 50?%. Також плануємо змінити статус ВПУ на професійний коледж, що дозволить підняти рівень кваліфікації наших випускників до освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста. А це – нова якість освіти, для якої пріоритет – учень і його професійна та творча реалізація!

Майстри смачних страв за сучасними інноваційними харчовими технологіями

– Чи адекватний потенціал училища викликам часу?

– Ми щороку поповнюємо матеріальну базу училища новими навчальними об’єктами. Так, свого часу наш заклад долучився до Європейського проєкту «Покращення системи підготовки кадрів для потреб Волинського субрегіону», яким було передбачено створення у двох областях – Рівненській та Волинській – 12 навчально-практичних центрів (НПЦ), лабораторій або майстерень для підготовки кваліфікованих робітників. Одна з таких лабораторій – пекарська – відкрилась і в нашому училищі. Її вартість – два мільйони гривень. Сьогодні всі наші лабораторії (а їх у нас п’ять) оснащені сучасним професійним обладнанням.

Зокрема, в НПЦ «Лабораторія інноваційних харчових технологій», який ми відкрили в березні, використовуємо для навчання таке обладнання, що нам можуть позаздрити кращі ресторани Рівного. Наприклад, PacoJet – кухонний апарат нового покоління, який піднімає звичайну кухню до розряду гастрономічної досконалості. Або ж техніка Sous Vide – економічно вигідний метод приготування їжі при низькотемпературному режимі. А ще – професійні індукційні плити та електричні духовки, піч-мангал, вакууматори, дегідратор, коптильня тощо. Це обладнання дозволяє нам випускати кухарів п’ятого розряду, здатних в закладах громадського харчування будь-якого рівня готувати смачні страви за сучасними інноваційними харчовими технологіями. В освоєнні цього обладнання нам допомагали провідні шеф-кухарі Рівного Олександр Медведь, Сергій Солдаткін та інші.

Звісно, це не дешевий проєкт, його вартість два мільйони 250 тисяч гривень. Половину коштів виділило Міносвіти, решта – 50х50 – кошти з міського бюджету та власні кошти училища. Але проєкт вартий цих витрат. На базі лабораторії проводиться стажування майстрів виробничого навчання з усіх регіонів України і підготовка наших учнів за спеціальністю «Кухар п’ятого розряду». Зараз стажується третя в цьому році група у складі 15 майстрів: три – з Рівненської області (два з Сарн, один з Острога), два – з Луганської, три – з Чернігівської, сім – з Тернопільської.

– Як популяризуєте професії ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі серед шкільної молоді?

– У нас досить активна спів­праця зі школами Рівного. Практично щотижня від одного до трьох майстер-класів проводять майстри виробничого навчання і викладачі зі школярами міста. На цьому тижні провели два майстер-класи з учнями ЗОШ № 18, наступного тижня заплановані три заходи з шестикласниками в НВК «Престиж». День відкритих дверей у цьому році через пандемію був віртуальним, його відвідали понад 4000 респондентів.

Хочемо, щоб нашого випускника оцінювали кваліфікаційні центри

– Чи принесла децентралізація професійної освіти очікуваний Вами ефект?

– Децентралізація профосвіти передбачає значні автономні повноваження для навчальних закладів. На жаль, вони ще не підтверджені нормативно-правовими документами. Новий закон «Про професійну освіту» націлений на вирішення цієї проблеми. Звісно, за умови, якщо над проєктом закону доб­ре попрацюють у робочих групах і він буде підтриманий Верховною Радою. Передусім керівники навчальних закладів сподіваються отримати право самостійно розподіляти кошти на підготовку кадрів у межах вимог закону (натомість зараз діє обов’язкове постатейне фінансування). Також очікуємо на ширші повноваження в формуванні штатного розпису. І, звісно, вважаємо нагальною вимогою часу збільшення державного фінансування на утримання навчального закладу, розвиток матеріально-технічної бази та забезпечення організації навчально-виробничого процесу. А ще хочемо незалежної оцінки якості роботи закладів профосвіти. Тобто, щоб нашого випускника оцінювали не наші комісії, а кваліфікаційні центри.

– Вікторе Леонідовичу, майже всі учні ВПУ юними залишають домівку. Що сприяє Вашим вихованцям відчувати атмосферу рідного дому і безболісно перейти в самостійне життя?

– Приблизно 85?% учнів ВПУ – жителі районів нашої області, 10?% – мешканці Рівного, решта з інших регіонів України. Звичайно, всі іногородні живуть у гуртожитку. Наскільки тепле людське до них ставлення наших викладачів, майстрів та вихователів у навчальному закладі і в гуртожитку, настільки вони краще адаптуються в умовах, віддалених від батьківського дому. В нас практично немає конфліктних ситуацій між учнями та педагогами.

Тим не менше, створення комфортних умов для проживання учнів профтехзакладів продовжує залишатись одним із вузьких місць у системі професійної освіти. Якщо на розвиток матеріально-технічної бази нам виділяють кошти і міністерство, і місцева влада, то фінансування соціальної складової зна­ходить­ся далеко не на належному рівні. Щоб нормально вчитись, учні повинні прийти в гуртожиток, де є всі умови для відновлення сил та цікавого проведення дозвілля. Тому, на мою думку, одним із пріоритетів турботи держави про розвиток професійної освіти має стати створення належних соціально-побутових умов для молоді, яка обрала для продовження навчання проф­техзаклад – місце професійної та творчої реалізації її невичерпного потенціалу.

Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі

330027, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 13;

тел.: (0362) 64-22-93,

64-23-00;

e-mail: tplicey@ukr.net;

сайт: rtpl.com.ua

27.05.2021Спілкувався Олександр Ольховик


Переглядів: 1701

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 15.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23146)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19083)
• Допомога під час карантину [967] (16205)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (16008)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15699)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15617)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15552)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15502)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15483)
• Живи до ста! [965] (15424)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15346)
• Бюджет і ми… [965] (15306)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15212)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15200)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15030)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14974)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14798)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14670)

ТОП-15 свіжого номера:

• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (1319)
• Артур Палатний: «Українська команда» передала позашляховик бійцям 101-ї бригади ТрО (1179)
• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (856)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (774)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (683)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (611)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (370)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (239)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"