№1017 від 27.05.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Твоя перша професія За професією – у Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі!Віктор РУДИК: «Система професійної освіти є привабливою для учнів і життєво необхідною для роботодавців»ДНЗ «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі» – один із кращих навчальних закладів професійно-технічної освіти (ПТО) не тільки в Рівному, а й у всьому регіоні. Аудиторії обладнані сучасними засобами для навчання, відкриваються нові центри для повноцінного виробничого навчання, педагоги в своїй роботі застосовують креативні методи надання освітніх послуг. «У нашому училищі навчають та виховують учнів, які майже 90% працевлаштовуються», – зазначив директор Рівненського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі, відмінник освіти України Віктор РУДИК (на фото). За результатами дослідження закріпленості випускників закладів ПТО на першому робочому місці, яке провів Волинський ресурсний центр, приблизно 70% із працевлаштованих випускників РВПУ РСіТ залишаються працювати на першому робочому місці. «Перезавантаження» усієї системи підготовки фахівців – Вікторе Леонідовичу, чи допоможе, на Вашу думку, профтехосвіті стати конкурентоспроможною, задовольнити потреби ринку праці та потреби особистості в професійній реалізації новий Закон «Про професійну освіту», проєкт якого зареєстрований у Верховній Раді в жовтні минулого року? – Нова якість освіти, орієнтованість на потреби роботодавців та економіки України, а також впорядкування принципів управління, які змінилися внаслідок децентралізації, – саме ці ключові питання має врегулювати проєкт Закону «Про професійну освіту» № 4207-1 від 26 жовтня 2020 року. Він був розроблений фахівцями МОН спільно з усіма зацікавленими сторонами і розміщений на сайті Міносвіти для громадського обговорення. В цей проєкт закладено «перезавантаження» усієї системи підготовки фахівців, передусім підходів до управління навчальними закладами, формування освітніх програм та використання обладнання. Зокрема, виділено два блоки завдань, продиктованих викликами часу: навчання персоналу та модернізація матеріальної бази. Дистанційне навчання персоналу охоплює покращення комп’ютерної грамотності педагогів та створення інформаційно-аналітичної системи управління освітою (EMIS). Кардинальній модернізації вітчизняної системи професійної освіти сприятиме і її інтегрування у Програму Європейського Союзу Erasmus+ на 2021-2027 роки. В контексті сказаного приємно нагадати, що Рівненська область, потрапивши в «сімку» пілотних областей, задіяних у реалізації Програми EU4Skills в Україні, здобула можливість відібрати три перспективні заклади для створення Центрів професійної досконалості й отримати фінансову підтримку ЄС, закупити нове обладнання, підвищити кваліфікацію майстрів та викладачів, розробити нові навчальні програми і розпочати підготовку за новими професіями відповідно до затребуваних у регіоні. Наприклад, готувати працівників для конкретного інвестора, який будує нове підприємство в області. Ця програма включає два рівні. На першому планується створення в Україні трьох Центрів професійної досконалості на базі профзакладів у Вінницькій, Запорізькій та Рівненській областях. В нашому регіоні з цією метою обраний ДНЗ «Квасилівський професійний ліцей». Другий рівень – це решта 18 профтехзакладів у семи пілотних областях. Серед них – Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі та Сарненське ВПУ № 22. Пріоритет – учень і його професійна та творча реалізація! – Які перспективи перед Вашим ВПУ відкриває участь у Програмі EU4Skills? – Участь нашого ВПУ в цій програмі дає нам можливість провести реконструкцію корпусу навчально-виробничих майстерень з металообробки і регулювання радіоапаратури, успадкованого від СПТУ-9, під навчальний готельно-ресторанний комплекс та навчально-виробничу базу для підготовки фахівців з харчових технологій, яка включатиме технологічні лінії виробництва харчової продукції: міні-пивоварню, міні-сироварню, лінію розливу соків та виробництво джему. Також у цьому корпусі буде облаштована навчальна база для загальноосвітньої підготовки школярів, які вже мають базову середню освіту, а в нашому ВПУ зможуть отримати повну загальну середню, що дозволить значно розширити контингент вступників. Таким чином, запропонувавши вступникам освоїти нові спеціальності за напрямами «Готельне господарство» та «Переробка харчової сировини і продуктів», ми не тільки розширимо спектр спеціальностей, а й дамо змогу абітурієнтам з базовою середньою освітою здобути в стінах ВПУ профільну середню освіту. Контингент учнів в училищі зросте приблизно на 50?%. Також плануємо змінити статус ВПУ на професійний коледж, що дозволить підняти рівень кваліфікації наших випускників до освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста. А це – нова якість освіти, для якої пріоритет – учень і його професійна та творча реалізація! Майстри смачних страв за сучасними інноваційними харчовими технологіями – Чи адекватний потенціал училища викликам часу? – Ми щороку поповнюємо матеріальну базу училища новими навчальними об’єктами. Так, свого часу наш заклад долучився до Європейського проєкту «Покращення системи підготовки кадрів для потреб Волинського субрегіону», яким було передбачено створення у двох областях – Рівненській та Волинській – 12 навчально-практичних центрів (НПЦ), лабораторій або майстерень для підготовки кваліфікованих робітників. Одна з таких лабораторій – пекарська – відкрилась і в нашому училищі. Її вартість – два мільйони гривень. Сьогодні всі наші лабораторії (а їх у нас п’ять) оснащені сучасним професійним обладнанням. Зокрема, в НПЦ «Лабораторія інноваційних харчових технологій», який ми відкрили в березні, використовуємо для навчання таке обладнання, що нам можуть позаздрити кращі ресторани Рівного. Наприклад, PacoJet – кухонний апарат нового покоління, який піднімає звичайну кухню до розряду гастрономічної досконалості. Або ж техніка Sous Vide – економічно вигідний метод приготування їжі при низькотемпературному режимі. А ще – професійні індукційні плити та електричні духовки, піч-мангал, вакууматори, дегідратор, коптильня тощо. Це обладнання дозволяє нам випускати кухарів п’ятого розряду, здатних в закладах громадського харчування будь-якого рівня готувати смачні страви за сучасними інноваційними харчовими технологіями. В освоєнні цього обладнання нам допомагали провідні шеф-кухарі Рівного Олександр Медведь, Сергій Солдаткін та інші. Звісно, це не дешевий проєкт, його вартість два мільйони 250 тисяч гривень. Половину коштів виділило Міносвіти, решта – 50х50 – кошти з міського бюджету та власні кошти училища. Але проєкт вартий цих витрат. На базі лабораторії проводиться стажування майстрів виробничого навчання з усіх регіонів України і підготовка наших учнів за спеціальністю «Кухар п’ятого розряду». Зараз стажується третя в цьому році група у складі 15 майстрів: три – з Рівненської області (два з Сарн, один з Острога), два – з Луганської, три – з Чернігівської, сім – з Тернопільської. – Як популяризуєте професії ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі серед шкільної молоді? – У нас досить активна співпраця зі школами Рівного. Практично щотижня від одного до трьох майстер-класів проводять майстри виробничого навчання і викладачі зі школярами міста. На цьому тижні провели два майстер-класи з учнями ЗОШ № 18, наступного тижня заплановані три заходи з шестикласниками в НВК «Престиж». День відкритих дверей у цьому році через пандемію був віртуальним, його відвідали понад 4000 респондентів. Хочемо, щоб нашого випускника оцінювали кваліфікаційні центри – Чи принесла децентралізація професійної освіти очікуваний Вами ефект? – Децентралізація профосвіти передбачає значні автономні повноваження для навчальних закладів. На жаль, вони ще не підтверджені нормативно-правовими документами. Новий закон «Про професійну освіту» націлений на вирішення цієї проблеми. Звісно, за умови, якщо над проєктом закону добре попрацюють у робочих групах і він буде підтриманий Верховною Радою. Передусім керівники навчальних закладів сподіваються отримати право самостійно розподіляти кошти на підготовку кадрів у межах вимог закону (натомість зараз діє обов’язкове постатейне фінансування). Також очікуємо на ширші повноваження в формуванні штатного розпису. І, звісно, вважаємо нагальною вимогою часу збільшення державного фінансування на утримання навчального закладу, розвиток матеріально-технічної бази та забезпечення організації навчально-виробничого процесу. А ще хочемо незалежної оцінки якості роботи закладів профосвіти. Тобто, щоб нашого випускника оцінювали не наші комісії, а кваліфікаційні центри. – Вікторе Леонідовичу, майже всі учні ВПУ юними залишають домівку. Що сприяє Вашим вихованцям відчувати атмосферу рідного дому і безболісно перейти в самостійне життя? – Приблизно 85?% учнів ВПУ – жителі районів нашої області, 10?% – мешканці Рівного, решта з інших регіонів України. Звичайно, всі іногородні живуть у гуртожитку. Наскільки тепле людське до них ставлення наших викладачів, майстрів та вихователів у навчальному закладі і в гуртожитку, настільки вони краще адаптуються в умовах, віддалених від батьківського дому. В нас практично немає конфліктних ситуацій між учнями та педагогами. Тим не менше, створення комфортних умов для проживання учнів профтехзакладів продовжує залишатись одним із вузьких місць у системі професійної освіти. Якщо на розвиток матеріально-технічної бази нам виділяють кошти і міністерство, і місцева влада, то фінансування соціальної складової знаходиться далеко не на належному рівні. Щоб нормально вчитись, учні повинні прийти в гуртожиток, де є всі умови для відновлення сил та цікавого проведення дозвілля. Тому, на мою думку, одним із пріоритетів турботи держави про розвиток професійної освіти має стати створення належних соціально-побутових умов для молоді, яка обрала для продовження навчання профтехзаклад – місце професійної та творчої реалізації її невичерпного потенціалу.
Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі 330027, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 13; тел.: (0362) 64-22-93, 64-23-00; e-mail: tplicey@ukr.net; сайт: rtpl.com.ua
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |