![]() |
№1094 від 22.11.2022p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
![]() Особливості японської кухніЯпонська кухня сильно відрізняється від будь-якої іншої кухні світу. Для жителів азіатських країн вона є тим же самим, що французька кухня для європейців. Секрет японської кухні криється в ретельному підборі продуктів, красі подачі, а також у ставленні до їжі і її вживанні в цілому. Тільки найкращі дари землі і води гідні честі опинитися на столі, а головним завдання кухаря є збереження їх первинних властивостей. В японській кулінарії, як повідомили на https://rivne.sushi-master.ua/, головним правилом є не cтворення, а пошук і відкриття. В Японії вважають, що ніхто і ніколи не може змагатися з тим, що створила сама природа. Воістину фантастичне, видовищне і унікальне явище — Японська трапеза. Для справжніх цінителів вона є чудовим поєднанням нюансів, ритму подачі і фактури страв, де важливим є все — смак, мабуть, більш приглушений, ніж, скажімо, в китайській кухні, колір і обробка продуктів, і, безсумнівно, їх аромат. Останню крапку в цій досконалості ставить традиційний японський напій-саке. Багато в чому японська кухня відрізняється не тільки від європейської, але навіть від кулінарних традицій сусідніх країн, незважаючи на спільні риси. Їй властиво глибоку повагу до натурального виду продуктів. Подібне ставлення японців до їжі пов'язано з національною традицією сприйняття навколишньої природи, поклоніння їй. Традиційну японську кухню можна розглядати як своєрідний символ єдності людини і природи. Японія-країна острівна. Завдяки теплій течії Куросіо омивають її моря рясніють планктоном і водоростями, а, отже, і різноманітними видами риб і молюсків в раковинах і без, крабами, восьминогами, каракатицями, трепангами. Самі острови виникли колись в результаті вулканічної активності і покриті горами. Рис та інші сільськогосподарські культури вирощуються на кожному клаптику землі, скільки-небудь придатному для обробки, і на схилах гір — на спеціальних терасах. Географічне положення Японії завжди диктувало її жителям свої правила вибору їжі. Утримувати худобу тут досить важко. Через нестачу пасовищ, в цьому краю практично ніколи не розводили корів. Свиней і домашню птицю тут, правда, тримають досі, особливо на південних островах. Але такої незначної їх кількості все одно не вистачило б для густонаселеної країни. Тому м'ясо (особливо яловичина) в Японії завжди було таким рідкісним продуктом, що навіть вважалося не стільки їжею, скільки ліками.
А секрет японської кухні полягає не в тому, з чого готують. А в тому, як готують і, що ще більш важливо, як подають. Саме обстановка, культура приготування і подачі японських страв роблять основну славу цієї кухні. У будь-якому поважаючому себе суші-барі замовлене вами блюдо готують при вас. А в японському ресторані на ваших очах приготують рибу, яка тільки що плавала в басейні. Стіл для вас сервірують особливим чином, і одна тільки посуд, така незвичайна і така красива, порушить звірячий апетит.
Найбільш популярне японське блюдо у всьому світі – це Суші. Сира риба укладалася під кам'яний прес, пересипалася сіллю, бродила протягом деякого часу, потім вживалася в їжу. І тим не менш, зараз суші – це майже що делікатес, принаймні, якщо судити за цінами в меню японських ресторанів. Кожен заклад готовий запропонувати десятки видів суші. Гострі і ні, з білого, кольорового або навіть мармурового рису, з креветками, восьминогами, вугром, лососем і будь-який інший начинкою. Зустрічаються і овочеві суші, з огірком або авокадо. У деяких ресторанах можна скуштувати так звані «оригінальні суші», тобто приготовані точно таким же чином, як готували перші «сушисти». Це Суші з прісноводним коропом, який полежав деякий час під пресом.
Японська кухня. Риссуші можуть бути приготовлені з чого завгодно, так як сучасна японська кухня вельми ліберальна і передбачає експерименти. Єдине, без чого не можна обійтися – це без рису, приготованого особливим чином. Для суші годяться тільки спеціальні сорти, які варяться без солі. Рис повинен зберегти природний смак і увібрати в себе смак начинки. Іншим важливим компонентом суші є висушені водорості норі. Перед тим, як загорнути суші, сушист підпалює норі. Під короткочасним впливом вогню водорості згортаються і знаходять клейкість, завдяки чому можна легко зробити рулетик. Суші подаються не на тарілці, а на спеціальній дерев'яній підставці. На неї ж викладається гірчиця і маринований імбир Гарі. Багато відвідувачів суші-барів і японських ресторанів, не знайомі з традиціями японської кухні, приймають гірку рожевих пелюсток на підносі за прикраса або приправу. Насправді Гарі вживається між різними видами суші, щоб перебити смак попередньої страви. Втім, це не єдине непорозуміння, яке часто відбувається в суші-барі або ресторані. Найбільше проблем у європейців виникає з паличками — хасі. Правильно їх тримати вміють небагато, хоча це дуже просто. Потрібно тільки зрозуміти, що рухається верхня паличка за допомогою вказівного пальця, тоді як нижня повинна нерухомо лежати на безіменному. У будь-якому випадку, якщо не виходить їсти паличками, можна пустити в хід руки. Це цілком вкладається в рамки японського етикету. А ось якщо попросите вилку і станете з її допомогою їсти суші, насмішите пів ресторану. Однак право їсти руками поширюється тільки на чоловіків. Дамам доведеться все ж оволодіти мистецтвом використання паличок. У ресторанах, як правило, подають одноразові палички в індивідуальній упаковці. Вони скріплені між собою, але це не означає, що ними потрібно користуватися, як пінцетом. Розламайте скріплює їх дощечку, це зовсім не складно. Неймовірно подають роли в https://rivne.sushi-master.ua/menu/rolls. За правилами японського етикету хасі не кладуться на стіл, для цього існують спеціальні підставки. Хасі лежать на них перед блюдом, гострим кінцем вліво. За допомогою паличок потрібно не тільки відправляти їжу в рот, але і ділити порцію на більш дрібні шматочки. Тільки робити це слід дуже акуратно, особливо, якщо ви ще не дуже впевнено звертаєтеся з паличками. Ніколи не встромляйте палички в їжу, тим більше – в рис. Так японці роблять тільки тоді, коли частування призначається небіжчику. Якщо вам подали локшину, не намотуйте її на хасі.
Японська кухня, другі страви, японська кухня-це не тільки суші. У суші-барі можна покуштувати і перші страви, і салатики з водоростей, морепродуктів, ікри і рису. Рис використовується також для приготування пиріжків з рисового тіста – Моті або норімакі. У Це важко повірити, але макарони теж частенько використовуються в японській кухні. Інше питання, що це не зовсім звичайні макарони. Довга біла локшина наводить на думки про рис. До перших страв далеко не завжди подається ложка, тому слід знати правила етикету щодо цієї страви. Японці спочатку випивають рідкий вміст тарілки через край, а потім за допомогою паличок їдять все, що залишилося на дні посуду. Для цього слід взяти тарілку в руку і тримати на рівні грудей. Те ж саме стосується салатів і рису.
Коментарі (0):
|
© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |