Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1157 від 15.02.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Грудень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Прості продукти, які захищають печінку від скупчення жиру

Прості продукти, які захищають печінку від скупчення жиру

Жир у їжі не сприяє накопиченню жиру в печінці, а навіть навпаки, але жир має бути якісним і споживатися у помірних кількостях. Також, крім хороших жирів, білків та вуглеводів, раціон повинен містити необхідні поживні речовини.

Холін – це в прямому сенсі ключ до здорової печінки та здорового мозку.

Що таке холін?

Холін (він же – вітамін В4) – це органічна сполука, яка відіграє величезну роль у важливій справі захисту печінки та підтримки її функцій.

Від нього багато в чому залежить наша енергійність, витривалість, когнітивні процеси, здатність організму до детоксикації і навіть комунікативні навички.

Харчовий холін надходить в організм у формі фосфатидилхоліну – це сполука, яка є структурним компонентом жиру.

Холін – холестерин... Бачите схожість?

Печінка не боїться жирів та холестерину з їжі. Більше того, вони їй потрібні.

Наразі з’являється все більше підтверджень того, що холестерин підвищується, коли порушено обмінні процеси. Це системна реакція, ознака збою в роботі органів, а не власне їжа. Більше того, дивитися на загальний холестерин сучасні дослідники пропонують із певною часткою умовності: при цьому вкрай важливі тригліцериди (бо вони прямо вказують на метаболічні проблеми і, зокрема, характеризують стан печінки), а також індекс атерогенності та стан судин. Словом, хороший, сучасний, освічений ендокринолог – це той, хто вкаже на загальні процеси, пропрацює з вами не лише лікування, а й спосіб життя, а не просто налякає цифрами.

Але повернемося до холіну.

Це водорозчинний елемент, представник славної групи B, який бере участь у таких важливих процесах:

метилювання. Коротко кажучи, метилювання – це механізм, який є невіддільною частиною формування нашого геному (створення ДНК);

травлення;

ендокринна функція;

діяльність нервової системи;

репродуктивна функція;

детоксикація організму;

пам’ять та навчання;

У чому міститься холін?

Детальна казка про це попереду, але про важливість елемента говорить той факт, що їм насичене грудне молоко.

Актуальний для нас, дорослих, продукт із найвищою концентрацією холіну – це яйця. Їх не даремно називають «їжею для мозку».

Що цікаво, холін відкритий не так вже й давно, а до списку необхідних поживних речовин доданий і зовсім тільки в 1998 році, після нього цей список практично не поповнювався.

Як зрозуміти, що ми отримуємо недостатньо холіну?

Проблема в тому, що організм засвоює не весь холін, що надходить з їжею, тому навіть якщо раціон досить багатий ним, людина може залишатися в дефіциті. Зазвичай це пов’язано з генетикою. Так, у половини населення планети є гени, які підвищують потребу в холіні.

Річ у тім, що холін бере участь у процесі метилювання, який є пріоритетним для нашого організму. У результаті, печінці та мозку для відновлення мало що залишається.

Тому так складно визначити, скільки ж холіну все-таки потрібно.

Ознаки нестачі холіну в раціоні:

низький рівень енергії;

постійна втома (навіть із ранку), слабкість;

погіршення пам’яті та загальне зниження когнітивних здібностей, погане навчання;

болі у м’язах;

зміни настрою, емоційна нестабільність та навіть нервові розлади;

скупчення жиру в печінці.

Про останній поговоримо докладніше.

Як холін пов’язаний зі скупченням жиру в печінці?

Алкоголь – це не єдиний ворог печінки (хоча він залишається на почесному першому місці).

Печінку руйнують будь-які навантаження на тлі небезпечних для неї дефіцитів поживних речовин.

Від чого печінці погано, чому вона ризикує почати накопичувати жир?

Постійні походи в аптеку та зловживання засобами «від усього».

Переїдання.

Любов до концентрованої побутової хімії та антипригарних покриттів.

Недостатня обробка свіжих овочів, які вирощені не на власному городі.

Смажені, тобто окислені жири. Це взагалі глобальна біда, яку ніхто не бачить впритул.

Надлишок вуглеводів. Як ви розумієте, пересмажені жири та білки + прості вуглеводи – це наш улюблений фастфуд.

Пересмажені білкові продукти. Так, симпатична рум’яна скоринка на жирній рибі – це вже не так приємно для печінки. М’ясо та рибу варто тушкувати, відварювати, запікати, готувати на пару.

Відсутність пауз між їжею. Травна система практично не відпочиває і не відновлюється, якщо людина їсть «нон-стоп».

Мало води. Вода – учасник процесів детоксикації.

Проблемам з мозком та печінкою у переважної більшості вікового населення дивуватися не доводиться. Печінка терпить довго, проте потім відбувається шок. Зате здивуванню людини в кабінеті лікаря немає межі – звідки воно у мене? А ось звідти. Все логічно та закономірно.

Щоб перестати щодня бити себе кулаком по печінці, пройдіться вищевказаним розгорнутим «чек-листом» і починайте зі зміни звичок. А далі ми перевіряємо меню щодо джерел холіну. Особливо це важливо для тих, хто вже отримав від лікаря вердикт – скупчення жиру у печінці. Воно часто зустрічається у людей з алкогольними уподобаннями, порушеннями метаболізму, проблемами з цукром крові та серйозною зайвою вагою.

Один з яскравих показників – живіт, що випирає.

Друга «темна сторона» проблем із метаболізмом – погіршення роботи мозку.

Холін відповідає за передачу нервових сигналів, проникає через гематоенцефалічний бар’єр та підтримує мозок.

Ацетилхолін – один з важливих нейромедіаторів, що відповідає за навчання, пам’ять та швидкість реакції.

Правильні харчові (і не тільки) звички та багатий на холін раціон допоможуть не доходити до таких проблем і навіть вирішувати їх.

Меню з високим вмістом холіну

Маленьке уточнення: щоб організм міг оптимально засвоювати та використовувати холін, необхідно подбати і про фолати. Вони ефективно працюють у синергії, та й синтезується холін організмом здебільшого у присутності фолату (вітамін В9).

Джерела фолієвої кислоти – це листові овочі та деякі зернові.

Найкращі продукти, що містять багато холіну

Яловича печінка. На місці печінки можуть бути будь-які субпродукти, пташині зокрема, але вибирайте ретельно. За умови, що ви вживаєте інші продукти зі списку.

Лосось та морепродукти. Можна чергувати з печінкою і готувати собі 150 г креветок, кальмарів, червоної або холодноводної жирної риби 2-4 рази на тиждень.

Нут. Знову орієнтуємося приблизно на 150 г приготовленого продукту 2-3 рази на тиждень, якщо організм приймає.

Горох. З його допомогою теж можна урізноманітнити свої гарніри.

Жовток курячого яйця. Висока концентрація, достатньо 1-2 яєць, щоб покрити потреби. Просто спокійно їмо яйця і таким чином зберігаємо здоров’я мозку та печінки.

Квасоля. Хороший варіант багатого на холін гарніру – може легко замінити зернову складову.

Яловичина. Краще трав’яної відгодівлі. Дуже непогане джерело холіну, але тут його вже менше.

Індичка. З приводу індички часто запитують, чи краще вона курки. В якійсь мірі так. У її м’ясі міститься більше амінокислоти триптофану, яка допомагає при проблемах зі сном і настроєм, особливо в сезони, коли мало сонця. І як додаткове джерело холіну вона теж чудово підійде.

Куряча грудка. Жиру в ній небагато, але деяка частка холіну є.

Цвітна капуста. Скажімо прямо, рослинні продукти – не найкращі джерела холіну, але в цвітній капусті вітаміну В4 більше, ніж у її подругах – білокачанній капусті та броколі.

Козяче молоко. Продукт не тільки з погляду холіну, але й сам собою чудовий. Пробуйте цілісні кисломолочні козячі продукти – це божественний нектар для кишківника.

Також холін у невеликих кількостях міститься у тваринних жирах. Можна використовувати при приготуванні їжі пряжене масло, качиний та гусячий жир.

Вони дуже корисні для мозку, особливо для того, що розвивається.

Що робить холін?

Бере участь у формуванні клітин та ДНК.

Підтримує функцію центральної нервової системи, забезпечує комунікації між нейронами.

Відповідає за здоров’я печінки та запобігає накопиченню жиру в ній, допомагає виводити вже наявний жир.

Захищає пам’ять та зберігає здорову функцію мозку – у тому числі, протистоїть руйнуванням, які завдає вік.

Підвищує витривалість при фізичних навантаженнях та бере участь у відновленні м’язів.

Підвищує швидкість реакції.

Поліпшує сон.

Сприяє емоційній стабільності та оптимістичному сприйняттю подій.

Підтримує (разом із фолієвою кислотою) здоров’я серця.

Вкрай важливий для здо­ров’я вагітної жінки та гармонійного розвитку плода.

Необхідний дітям для розвитку пам’яті, творчого мислення, соціалізації тощо.

15.02.2024


Переглядів: 278

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1199 від 18.12.2024p.
¤ 
Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Пропустивши два швидких м’ячі і ще в першому таймі залишившись у чисельній меншості, «Верес» поступився «Карпатам» у Львові і перервав свою десятиматчеву безпрограшну серію. Ця поразка стала найбільшою за часів відродженого народного клубу і третьою найбільшою для «Вереса» в елітному дивізіоні чемпіонату України....

¤ 
Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Двічі милити голову шампунем – необхідність чи маркетинговий хід? Як насправді правильно мити голову, розповідають експерти....

¤ 
Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Перед тим як у молодому віці почати ін’єкції ботоксу, варто врахувати всі плюси та мінуси і порадитися з лікарем. Бо є нюанси....

¤ 
Проблеми з пам’яттю:

Проблеми з пам’яттю:

втома, перевантаження чи щось серйозніше?

На забудькуватість скаржаться багато: від молодих до людей похилого віку. Спочатку це проявляється начебто в дрібницях, але часто з віком проблема посилюється, і у якусь мить ми розуміємо, що нам важко на себе покластися, так багато витікає, не утримується, розчиняється ніби в повітрі. І тут ми починаємо замислюватися: це просто накопичилася втома і потрібно з’їздити у відпустку, попити вітамінки, чи справа в чомусь суттєвішому? А раптом провали у пам’яті – ознака захворювання? Давайте проаналізуємо, чому пам’ять може нас підводити і що з цим робити....

¤ 
На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

Інцидент стався 7 грудня близько 20:40 на залізничній станції Верба, що на Дубенщині....

¤ 
У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

Можна сміливо говорити про те, що з 1 грудня у Рівному почала працювати нова модель громадського транспорту. Так, на вулиці міста виїхали нові автобуси, які курсують за маршрутом 47А. А загалом для зменшення заторів у місті значно зменшилася кількість маршруток малої місткості....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22488)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18437)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15469)
• Допомога під час карантину [967] (15441)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15183)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15050)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14987)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14937)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14910)
• Живи до ста! [965] (14852)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14811)
• Бюджет і ми… [965] (14789)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14665)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14635)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14516)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14456)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14108)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14074)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту (408)
• Різниця між пральним порошком і капсулами (66)
• Енергетична безпека: на Рівненщині розвиваються альтернативні джерела енергії (65)
• Проблеми з пам’яттю: (62)
• Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові (62)
• На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки (61)
• Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики? (60)
• Як позбутися неприємного запаху цибулі на руках після готування? (59)
• Чи можна нагрівати мед? (59)
• Сушарки проти паперових рушників: що безпечніше для здоров’я? (59)
• Анастасія Либак провела розминку з учнями Жобринського ліцею (58)
• Фундучна картопля (57)
• Рецепт домашніх патчів (57)
• Cкільки потрібно мити волосся шампунем? (57)
• Чи нешкідливо вмиватися мінеральною водою? (55)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"