Існує думка, що вживання такого напою, як холодне молоко, може викликати ангіну. Але лікарі розповіли, що патогенні збудники такого захворювання не передаються з молоком. Однак ризик інфікування все-таки є. Річ у тім, що тригером для розвитку ангіни може виступати низька температура напою.
До того ж, у непастеризованому молоці справді можуть виявитися патогенні мікроорганізми: віруси, грибки та бактерії. Хоча вони, за словами експертів, тільки в рідкісних випадках можуть стати причиною ангіни після вживання молока, все-таки можуть завдати неприємностей. Нерідко через вживання парного молока бувають проблеми зі шлунково-кишковим трактом у вигляді порушення травлення, болю в животі та розвитку запального процесу.
А ось пити будь-яку рідину з холодильника, зокрема молоко, рекомендується вкрай обережно. При цьому не слід використовувати трубочку. В іншому разі холодний напій здатний призвести до різкого спазму м’язів горлянки та здавлювання судин. Що згодом може викликати неприємні больові відчуття в горлі.
Якщо вже ви й вирішили насолодитися прохолодним напоєм, робіть це повільно, пийте маленькими ковтками, витримуючи невеликі паузи між ними. Не використовуйте соломинку або трубочку, щоб рідина встигала зігрітися в ротовій порожнині до того моменту, коли вона потрапить у горло.
У разі появи неприємних відчуттів після вживання холодного лимонаду або молока, лікарі радять випити що-небудь тепле або розсмоктати льодяник. Це допоможе зняти спазм і позбавить болю. Якщо больовий синдром не минає, необхідно звернутися за медичною допомогою до лікаря.