Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №328 від 24.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Жити, щоб їсти,

Жити, щоб їсти,

або Післясвяткові поради гастроентеролога

Українська гостинність не має меж - не встигнеш встати з-за столу вдома, як уже знову сідаєш за стіл, який гнеться від наїдків то в одних родичів, то в інших. І так упродовж усіх Різдвяних свят. А коли свята закінчуються, починаються проблеми щонайменше зі шлунком.

“Саме в цей період органи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинна, легенева та ниркова системи зазнають надмірного перевантаження, - розповідає лікар-гастроентеролог клініко-консультативного відділення Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру Олена ГОРСЬКА (на фото).

- Причина проста - переїдання та надмірне вживання алкоголю. Загалом же, переїдання - це коли людина з’їдає більше, аніж того вимагає її організм. Найнебезпечнішою у плані переїдання, звісно, була новорічна ніч - тяжке випробування для організму в цілому, а для системи травлення і поготів. Бо ж уночі виділення ферментів, які беруть участь у перетравлюванні їжі, - мінімальне. У цей час органам, які у звичному режимі у будні відпочивають, доводиться інтенсивно працювати, що й призводить до різноманітних порушень. Питаєте, як бути? Найрозумніше було б повечеряти заздалегідь, десь о сьомій-восьмій годині вечора, а на святковий стіл поставити легкі закуски”.

- Дайте поради на майбутні свята - і релігійні, і світські, які затягуються до опівночі.

- Варто намагатися їсти те, що легко перетравлюється. Найперше це салати і страви з низьким вмістом жирів, особливо тваринного походження, які знижують секрецію шлункового соку та уповільнюють травлення. Також утримуйтеся від страв, травлення яких вимагає великої кількості ферменту підшлункової залози, а це: смажене м’ясо, особливо свинина, гуска, копчення, баранина, всілякі соління, маринади плюс різноманітні пундики з кремом. А післясвяткове харчування невеличкими порціями й часто сприятиме організму максимально швидко перетравити й засвоїти все вами спожите і позбутися важкості й дискомфорту в шлунку.

- Дбайливі господині наготують заздалегідь, наприклад, наварять холодцю, заставлять ним холодильник, з’їсти не можуть, а викидати шкода, тому беруть і ще раз переварюють...

- Холодець навіть у холодильнику довго тримати не можна. А повторна термічна обробка то й геть не бажана. Що ж варто їсти, то це сирі овочі, які допоможуть шлунку перетравити незвичну кількість калорійної святкової їжі, адже клітковина адсорбує на себе переважну більшість речовин, які можуть спричинити розлади травлення. Учорашні й позавчорашні салати з майонезом найкраще не їсти взагалі.

Крім того, є й екзотичні, незнайомі страви, які треба куштувати вкрай обережно й ліпше обмежитися дегустаційною порцією.

- А як щодо текіли? Цю горілку п’ють, закушуючи лимоном із сіллю за схемою: лизнув-випив-закусив...

- Усі алкогольні напої провокують надмірне виділення залозами шлунку соляної кислоти. Горілка ж у поєднанні з лимоном є особливо агресивною для шлунково-кишкового тракту, адже виникають запальні процеси слизової оболонки, які супроводжуються болем у верхній половині живота та печією - це щонайменше. У наступні після свят дні дуже корисно випити свіжовичавленого соку, найкраще - яблучного чи навіть гарбузового. Приготуйте зеленого чаю, зваріть свіжого супчику з зеленню (петрушкою, кропом) з курки або молодої телятини, однак без спецій. Корисна також рибна юшка, вівсяна каша, печені яблука. Не завадять і кисломолочні продукти, але з малим терміном придатності, де міститься найбільша кількість лакто- та біфідобактерій, які сприяють травленню та всмоктуванню їжі. І ще одне, на мою думку, найголовніше - дослухайтеся до свого організму, коли він говорить “досить”.

24.01.2008


Переглядів: 980

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 23.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21206)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17346)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14573)
• Допомога під час карантину [967] (14499)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14334)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14147)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14019)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13992)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13986)
• Живи до ста! [965] (13968)
• Бюджет і ми… [965] (13905)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13898)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13772)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13679)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13674)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13624)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13232)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13206)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (155)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (46)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (46)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (45)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (44)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (44)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (44)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (44)
• П’яний водій збив пішохода (28)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (28)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (27)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (26)
• Постачали наркотики до колонії (26)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (26)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (25)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"