Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №496 від 13.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Скандал

Поки питання ходить владними коридорами, школярі з Великого Селища Соснівської сільської ради Березнівського району змушені замість навчання займатися пошуками металобрухту на території колишньої тракторної бригади, щоб його продати і на зароблені кошти купити в школу поїсти.

Голодні будні дітей північної Рівненщини

Сьогодні, коли увага усього світу прикута до катастрофи на атомній електростанції в Японії, мало хто згадує про мільйони громадян України, які досі відчувають на собі наслідки іншого техногенного лиха - Чорнобильської катастрофи. Від її наслідків постраждали і північні райони нашої області. На початку дев’яностих був навіть план переселення мешканців багатьох населених пунктів у “чисті території”. Однак, у значній мірі він залишився “на папері”. Хоча, по можливості, всі ці 25 років наша держава допомагала мешканцям постраждалих районів. Були пільги та невеликі виплати, а головне - забезпечувалось безкоштовне харчування дітей. Для північних районів Рівненщини, останнє дуже важливо, бо без повноцінного харчування на тлі неблагополучного екологічного фону серед дітей різко збільшується захворюваність. Так було всі роки існування держави, аж до 1 квітня нинішнього року.

Саме у цей день школярі Березнівського, Володимирецького, Дубровицького, Сарненського та Рокитнівського районів - тих, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, залишилися без харчування. А це майже 100 тисяч дітей зі статусом потерпілих. І хоча проблема носить суто місцевий харак-тер, її вирішення, як і зрештою створення, залежить від вищого керівництва держави.

Ситуація така. Раніше безкоштовне харчування у школах північних районів області здійснювали місцеві підприємства споживчої кооперації. Наприклад, Дубровицьке об’єднання годує місцевих учнів вже понад 40 років, Березнівський комбінат - 18. Відтак, на місці не лише створена якісна матеріально-технічна база, є транспорт, придатний для перевезення продуктів харчування, але й спеціалісти, які добре знають свою справу. Однак…

- Ще у лютому Міністерство соціальної політики України визнало товариство “Авіка” з міста Дніпропетровськ переможцем тендеру на харчування дітей у школах, - розповідає народний депутат України від НПУ Микола ШЕРШУН. - Такий вибір став незрозумілим не тільки для інших учасників торгів, але й для батьків і дітей. Адже школярів і досі не почали годувати. Представники товариства з’явилися в Рівненській області і, мотивуючи тим, що вони є переможцями торгів, почали вимагати від місцевих підприємств обладнання і допомоги в організації харчування. Таким чином стало відомо, що “Авіка” не володіє ані матеріально-технічною базою, ані транспортом, щоб забезпечити харчування дітлахів.

Відтак, переможець тендеру подав неправдиву інформацію про кухарів у штаті товариства, наявний інвентар та обладнання. Крім того, їхні пропозиції були, наприклад, майже на 1,5 мільйона гривень більшими, ніж пропозиції Дубровицького об’єднання підприємств громадського харчування та Березнівського комбінату громадського харчування. На 2 мільойна 60 тисяч гривень була кращою пропозиція Сарненського комбінату громадського харчування.

- Незрозуміло, як могло стати переможцем іногороднє товариство, коли організації, які брали участь у тендері, а це в основному підприємства райспоживспілок, які до цього вже 15-18 років харчували дітей, подали кращі цінові пропозиції, - обурюється нардеп від БЮТ Сергій КОШИН.

І чи може проводити харчування дітей переможець, у якого немає ані представництва в районах, ані обладнання, ані виделки чи ложки. Сьогодні ж представники “Авіки” пропонують співпрацю директорам підприємств, які раніше харчували дітей, адже саме їм належить 90 відсотків усього обладнання, меблів та посуду. Якщо сьогодні допустити, що воно буде надано в оренду, то на харчування коштів не залишиться зовсім. Якщо в середньому сьогодні на одного учня уряд виділяє приблизно 10-12 гривень, то на харчування залишається не більше 8 гривень. Місцеві, зрозуміло, від співпраці відмовляються, а діти тим часом сидять голодними.

Відтак нардепи з Рівненщини звернулися до Мінсоцполітики негайно переглянути результати торгів. Сергій Кошин пішов далі - звернувся до Генпрокурора, Азарова та Тігіпка. Так само радикально налаштовані і батьки дітей, які не планують обмежуватися страйками під райдержадміністраціями, і незабаром беруть курс на Київ.

На початку тижня підприємства рівненської облспоживспілки повідомили про свою готовність почати годувати дітей, чого і досі не може здійснити дніпропетровське підприємство “Авіка”.

Не сидять склавши руки і в Рівненській облдержадміністрації. За словами заступника начальника Головного управління праці та соціального захисту населення РОДА Руслана СИВОГО, керівництво області досить пізно дізналося про ситуацію, що склалася. Переможець тендеру із закупівлі послуг з організації харчування був відомий вже 17 лютого, а результати оголосили лише 26-27 березня. І щось змінити радикально було надто пізно. Тим не менше, за дорученням губернатора його заступник Світлана Сад негайно виїхала у Київ на зустріч із першим віце-прем’єром Андрієм Клюєвим та віце-прем’єр-міністром і міністром соціальної політики України Сергієм Тігіпком. Зрозуміло, що часу, аби скасувати результати тендеру, призначити час нового та провести його немає, тож наразі обговорюється питання про можливість провести скорочену процедуру. Тим більше, що стабілізувати ситуацію із харчуванням у північних районах і почати годувати дітей вже завтра, реально. Варто лише долучити до цього ті підприємства, які опікувалося цим питанням до останнього часу. Тим більше, що є всі умови: обладнання, інвентар, транспорт, фахівці, налагоджені зв’язки. Щоправда, потрібно сказати і про те, що у Рокитнівському районі фірмі “Авіка” вже вдалося відновити харчування. Для цього вони орендували обладнання та інвентар у місцевих підприємств.

Ситуація, у якій опинилися діти північних районів Рівненщини, має бути вирішена, безумовно, на державному рівні, одного лише бажання місцевих чиновників для цього замало. Відтак сподіваємося, що з дня на день школярів таки почнуть годувати, а батькам держава згодом відшкодує грошову компенсацію за створене неподобство.

На момент виходу газети стало відомо, що товариство “Авіка” відмовилася харчувати дітей і з відповідною заявою звернулася до Мінсоцполітики, від чого, щоправда, не стало легше школярам.

За словами голови Рівненської облспоживспілки Петра БАРАША, підприємства спілки годують дітей північних районів Рівненщини вже понад 20 років, а відтак мають всю матеріальну базу для роботи. Чому так сталося, що тендер виграло дніпропетровське підприємство, Петро Федорович не коментує, і зазначає, що заручниками ситуації стали у першу чергу школярі.

Тож наразі усі чекають на рішення Кабінету Міністрів, але навіть, якщо той оголосить повторні торги, харчування відновлять лише у наступному навчальному році - надто довга ця процедура. Почати годувати учнів до рішення Кабміну місцеві підприємства також не можуть - це суперечить законодавству. Розраховувати ж на компенсацію з держбюджету можна, однак, погодьтеся, 40-50 гривень в місяць, які отримають батьки, вже не зіграють своєї ролі.

Фактичне призупинення харчування дітей з постраждалих районів є ганебним фактом і високим столичним чиновникам бажано було б вибачитися перед батьками дітей, для яких доступ до їдалень закритий, на що, між іншим, вони мають всі законні права. А головне - швидко поновити харчування, бо справа йде про здоров’я десятків тисяч юних громадян держави, для блага яких і повинні працювати ті самі чиновники...

13.04.2011Володимир КОНЄВ Любов РОМАНЮК


Переглядів: 926

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (941)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (78)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (74)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"