Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №520 від 29.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Здоров’я можна запланувати

Здоров’я можна запланувати

Бережи одежу знова, а здоров’я - змолоду. Воістину завжди глибокою та доречною є мудрість нашого народу, яка відбивається у приказках та прислів’ях, проте чи завжди ми дотримуємося заповіту предків та найелементарніших засад профілактики стосовно свого здоров’я. Часом наше невігластво у досить простих питання призводить до невиправних наслідків, а іноді і летальних випадків. Наразі лікарів обурює та засмучує хибна думка населення з приводу надання послуг поліклініками та лікарнями. Що ж турбує лікарів найбільше, розповідає лікар-хірург відділення планової хірургії Рівненської центральної міської лікарні №1 Ігор В’ячеславович ДУНДЮК.

- Ігоре В’ячеславовичу, скажіть, які проблеми є нагальними наразі, окрім матеріальних труднощів у розрізі недостатнього фінансування лікарень.

- Розумієте, найбільша проблема сьогодення в неосвіченості громадян, їх недовірі до лікарів. Ситуація набуває гостроти через те, що у людей склався хибний стереотип - якщо йти до лікарні, треба позахмарну суму грошей мати із собою. Тому і справджується приказка, що “доки грім не гряне, мужик не перехреститься”. Сидять хворі вдома до останнього, чекаючи на диво, доки вже незмога терпіти біль, думають, перетерплю, минеться.., а ще гірше, коли займаються самолікуванням. Проте саме по собі нічого не проходить, позаяк біль - це сигнал організму в мозок про те, що щось негаразд. Пацієнти звертаються вже тоді, коли захворювання перебуває на пізній стадії, як наслідок, тривале, болісне, дороговартісне лікування. Одного разу до нас привезли чоловіка, який був у вкрай важкому стані, діагноз - грижа, про яку він не здогадувався понад десять років. А за подальшого обстеження в нього виявили і запущений цукровий діабет, серцеву недостатність. Проте у найбільшій кількості випадків такі складні ситуації можна попередити, і не треба доводити їх до критичної точки.

Перша допомога у будь-якому відділенні надається безкоштовно

- Скажіть, в яких випадках і куди треба звертатися хворому?

- Головне - не зволікати. Якщо щось турбує, необхідно йти у поліклініку до дільничного лікаря, який проведе обстеження і направить на подальшу діагностику. Буває таке, що хворий є вкрай недовірливим, і це правильно, потрібно звертатися до декількох лікарів, вивчати ситуацію самому. Якщо не можете знайти контакт з лікарем, який би вам хотілося, ви за правом можете отримати консультацію іншого, і навіть в іншій поліклініці. Але в жодному випадку не займатися самолікуванням. Коли бачите, що стан набуває загострення, потрібно звернутися до приймального відділення лікарні або безпосередньо викликати “швидку”. Хворий не повинен турбуватися про те, що в нього немає грошей, і тому він не поїде до лікарні. Перша допомога у будь-якому відділенні надається безкоштовно. Тобто у той день, коли поступив пацієнт, він отримує всі необхідні медикаменти, перев’язувальні матеріали тощо - безкоштовно. Навіть безпосередньо операційне втручання, себто робота хірургів та медперсоналу теж нічого не коштуватиме пацієнту.

- А чому саме статистика сьогодення є такою невтішною, стосовно здоров’я нашої нації?

- Ще раз наголошую, що кожен сучасний громадянин повинен бути медично освічений, сам турбуватися про своє здоров’я. До прикладу, за радянських часів існувала жорстка система диспансеризації населення за місцем роботи, тобто кожна людина повинна була періодично проходити обстеження, для того, щоб можна було виявити патології і попередити їх розвиток. Тому саме зараз кожен зобов’язаний бути свідомим стосовно себе та своєї родини і проходити обстеження самостійно, не чекаючи, доки щось турбуватиме. Нагадаю, що всі послуги поліклінік є безкоштовними, поряд з цим можна записатися і на платне обстеження, якщо ви хочете пройти його швидше, без черги.

- Що лікують у вашому відділенні?

- Наше відділення називається планова хірургія - тобто лікування можна запланувати, не запускати хвороби до пікової ситуації. Пацієнтів до нас направляють дільничні лікарі, або з приймального відділення, рятуємо хворих і в ургентних випадках, коли потребують екстреного втручання. Найпоширеніші діагнози це - перитоніт, апендицит, грижа, виразка, холецистит, також проводимо резекцію кишок - лікуємо всі хвороби, які пов’язані із ШКТ (шлунково-кишковий тракт), проктологічні захворювання, судинні патології (проводимо венектомію, мікровенектомію за Міллером, ендовазальну лазерну коагуляцію вен, склерокоагуляцію), надаємо різнопланову хірургічну допомогу.

Без потворних рубців

- Наскільки наразі забезпечена лікарня і які нові методи та технології використовуються при лікуванні?

- Загалом у центральній лікарні є три хірургічних відділення: планова, ургентна, гнійна хірургія. Зокрема, у відділенні планової хірургії, розрахованої на 30 ліжок, цілодобово працюють прекрасні досвідчені спеціалісти - три хірурги, в тому числі судинний хірург, лікар-проктолог, медичні сестри. Сьогодні ми лікуємо вже за прогресивними технологіями на новітньому обладнанні. Наприклад, у нашому відділенні є одна лапароскопічна стійка, та ще одна - у відділенні ургентної хірургії, які дозволяють якісніше і, можна сказати, ювелірно проводити операції. Раніше у пацієнтів після хірургічного втручання, як правило, залишалися потворні післяопераційні рубці, зараз, за вчасного діагностування захворювання і проведення операції - це декілька невеличких отворів, які швидко загоюються.

- А як саме проходить така операція?

- Завдяки цій технології можна проводити майже всі операції, коли хвороба не запущена. Полягає вона в тому, що вже не потрібно робити розріз тіла, лише невеличкі отвори, через які і відбувається видалення уражених органів або їх частин.

У живіт пацієнта закачується вуглекислий газ, вводиться відеокамера, за допомогою спеціальних інструментів робляться дірочки, через які зашивають язву, що луснула у дванадцятипалій кишці, грижу, видаляють апендикс тощо.

- Як довго проходить післяопераційний період пацієнтів?

- Якщо хворий звернувся вчасно, як правило, лікування є швидким та успішним. Отож після лапароскопічної операції пацієнт вже на третій день може йти додому, вчасна апендиктомія гарантує виписку на 5-7 день.

Щоб не соромно було дивитися в очі…

- Ігоре В’ячеславовичу, побутує думка, особливо серед старшого населення, що лікарі-хірурги не беруться оперувати людей похилого віку. Які вікові обмеження існують для таких пацієнтів?

- Вікових протипоказів немає для операції, я б сказав, що старші люди навіть генетично сильніші за нинішнє покоління. Ось, нещодавно поступив пацієнт, якому виповнилося 93 роки, лікування пройшло досить успішно. Наразі в кожної людини є можливість отримати вчасну, якісну допомогу, незалежно від віку та важкості хвороби. З кожним пацієнтом перед операцією працює бригада лікарів, проводить комплекс обстеження, залежно від виду операції. Навіть якщо необхідне екстрене втручання, то одночасно працює декілька бригад - одна, наприклад, проводить забір та аналіз крові, інша - мчить безпосередньо в операційну з пересувною апаратурою рентгентехніки, третя - працює над дозуванням наркозу, проводять інші необхідні доопераційні процедури. Бувають невідкладні випадки, коли обстеження проводиться безпосередньо під час операції, наприклад, треба терміново зупинити кровотечу. Часто до нас потрапляють пацієнти, постраждалі в аваріях, тоді зволікати не можна.

- Пацієнти завжди задоволені лікуванням?

- Скажу так, що кожен лікар, фахівець зобов’язаний вирішувати завдання насамперед професійно. Так працювати, щоб потім не соромно було в очі пацієнту поглянути. Найвище усіх нагород - це здоров’я вилікуваного хворого. Хочеться сказати всім громадянам, що доки здоров’я служить, то людина не тужить, здоров’я - найцінніший скарб, тож бережіть його змолоду.

Ми завітали до декількох палат, особисто пересвідчитися та поспілкуватися з хворими.

Марія (діагноз - гангренозно-перфоративний апендицит):

- Я потрапила до лікарні у вкрай важкому стані. Спочатку не дуже боліло, думала, що підшлункова схопила. Та й грошей наразі не було, гадала, якось пройде саме. Виявилося, що я ледь не померла, позаяк розірвався апендикс. Мені провели операцію у перший же день, причому повністю безкоштовно. Перед операцією, коли мене обстежували, виявили кардіологічні та неврологічні патології, тому спеціально скликали терміновий консиліум лікарів. Я дуже шкодую, що завчасно не звернулася, чомусь боялася, а лікарі виявилися такими уважними, про все потурбувалися. Мені навіть не потрібно було хвилюватися про гроші, операція мені нічого не коштувала.

Андрій (діагноз - лапароскопічний холецистит):

- Я був просто здивований, що із моїм діагнозом відбувся кількома дірочками. Взагалі, зараз почуваюся чудово. Приємно здивований професійним рівнем лікарів відділення планової хірургії, новими методами лікування, про які і не знав. Навіть не очікував такого уважного та дбайливого ставлення. Вразило й те, що у перший день лікування медикаментами мене забезпечували повністю за рахунок лікарні. Хочеться, від імені всіх пацієнтів планової хірургії, подякувати лікарям за високий професіоналізм, чуйність та людяність до хворих.

29.09.2011Лариса САВКОВА


Переглядів: 1649

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14383)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13789)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (896)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"