Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №521 від 06.10.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Сім кілерів нашого здоров’я

Сім кілерів нашого здоров’я

Кілер перший. Солодка отрута Вуглеводи для нашого організму є джерелом енергії - тривалої та миттєвої. Так звані складні вуглеводи (ціле зерно, крупи, овочі, боби) постачають енергію поступово, а прості (цукор, біле борошно та очищений рис) - миттєво, але дуже на короткий час.

Білий та коричневий цукор постачають лише “порожні” калорії. Але і це не все. Коли ми їмо солодощі, цукор (глюкоза) швидко потрапляє у кров. І якщо ви не розвантажуєте вагони чи не займаєтесь багато годин спортом, майте на увазі, що з’їдений вами цукор майже відразу починає перетворюватись на жир і відкладається “в запас”. Щоб допомогти засвоїти цукор з крові, на допомогу організму приходить паличка-виручалочка - підшлункова залоза, яка виробляє гормон інсулін.

При щоденному вживанні продуктів чи напоїв, які містять надмір цукру, підшлункова залоза з часом виснажується. Для організму це може стати пусковим сигналом до виникнення багатьох серйозних “поломок”.

Вживаючи багато простих легкозасвоюваних вуглеводів, ми частіше і частіше відчуватимемо втому, знервованість, дратівливість, погану концентрацію уваги, пітливість, головні болі, проблеми з травленням.

Організм зношуватиметься та старітиме швидкими темпами.

З часом бідна на корисні речовини їжа може призвести до ожиріння, діабету, серцево-судинних захворювань, раку молочної залози, товстої кишки, простати і багатьох інших захворювань.

Кілер другий. Джин із банки

Якщо ви п’єте газовані напої регулярно: ви ще можете зробити велику послугу для свого здоров’я, усунувши їх зі свого раціону - і чим швидше, тим краще.

Бо склянка такого напою містить до 15 чайних ложок цукру, 150 порожніх калорій, від 30 до 55 мг кофеїну і аж кишить шкідливими штучними харчовими барвниками, ароматизаторами та консервантами. І найсумніше, що не має жодної харчової цінності.

Деякі напої замасковані спритними виробниками під “дієтичні”, або так звані низькокалорійні, в яких додані штучні підсолоджувачі. Численні побічні ефекти для здоров’я - ось те, що ви можете отримати, якщо регулярно вживатимете всілякі “газіровки”. Інший спосіб розтягненого у часі “самовбивства” є споживання так званих “енергетичних напоїв”.

Складники відьомського зілля

Чи знаєте ви, що:

Аспартам (замінник цукру, код E951 - пригнічує нервову систему та порушує гормональний баланс) у 200 разів солодший за цукор, тому його значно менше потрібно, щоб підсолодити напій. І нікому в голову не приходить зв’язок між мігренню, втратою пам’яті, емоційними розладами, порушенням зору, дзвоном у вухах, серцебиттям і задишкою та вживанням невинних, на перший погляд, кольорових "тоніків".

Ацесульфам-K (Т-К) у 100-200 разів солодший за цукор, але має одну біду - незначний гіркий присмак, тому його змішують з іншими штучними підсолоджувачами-побратимами. Тестування показали, що ацесульфам-K може бути канцерогеном. І майте на увазі, що тести все ще тривають, що дає підставу бути обережним і не ковтати цієї сполуки. Зрештою, навряд чи вам хочеться бути лабораторною піддослідною тваринкою.

Сахарин, який у 300 разів солодший за цукор, також не є життєдайним підсолоджувачем. Бо було доведено, що він викликає рак сечового міхура і вже заборонений у Канаді, Новій Зеландії та ряді європейських країн. Його, як правило, додають у “дієтичні” газовані напої.

Кофеїн не лише покращує смак солодких напоїв та стимулює нервову систему й збільшує частоту серцевих скорочень. При споживанні він може тимчасово підвищувати концентрацію уваги і зменшувати втому. Але тривала стимуляція виснажує тіло, забирає життєву енергію. Особливо небезпечно вживати такі напої дітям та підліткам.

Двоокис вуглецю. Газовані напої тому і називаються такими, бо у них під тиском вводиться вуглекислий газ, який є кінцевим продуктом при диханні. Надмір CO2 руйнує здорові клітини, а у кислому середовищі може перероджувати їх на злоякісні.

Консерванти. Вони запобігають псуванню та продовжують термін зберігання. Але це аж ніяк не стосується продовження “терміну зберігання” нашого тіла, швидше, навпаки.

Бензоат натрію (він же бензойна кислота; код E211) є активним компонентом консервантів, що використовуються в більшості газованих напоїв (зокрема в Fanta, Pepsi, Sprite тощо), деактивує частини ДНК. Це може призводити до цирозу печінки і дегенеративних захворювань - наприклад, хвороби Паркінсона. Ця хімічна речовина може бути також причиною астми, шкірних висипів та нездорової гіперактивності дітей.

Діоксид сірки також використовується в деяких безалкогольних напоях, щоб зберегти їхній колір від змін та потемніння, а у промисловості - для відбілювання. Ця речовина настільки токсична, що при частому вживанні може призвести до слабкості, приступів непритомності, висипів на шкірі, набряків і шокових реакцій.

Штучні ароматизатори та барвники широко використовуються у створенні безалкогольних напоїв, щоб надати їм своєрідного смаку. Тартразин, кармазин та брильянтовий голубий є барвниками, які надають напоям різних кольорів, а заодно можуть різнобарвно обсипати вашу шкіру та викликати алергічні реакції, набряки, утворення надмірного слизу в організмі та онкологічні захворювання.

Пиття безалкогольних солодких напоїв після фізичних тренувань може викликати втрати кальцію і калію.

Більшість безалкогольних напоїв містять лимонну, яблучну і фосфорну або винну кислоти. Ця “пекельна суміш” безжально руйнує зубну емаль.

Але якщо ви втішаєте себе, що будете чистити зуби після вживання напоїв, в яких під кожною кришечкою причаїлась “dolce vita”, то не варто, бо це ще більше пошкоджуватиме емаль та сприятиме оголенню ясен, що є першим, але безповоротним кроком до пародонтозу.

Багато хвороб процвітають у кислому середовищі. Наприклад, фосфорна кислота (ортофософорна кислота - E338) сприяє вимиванню кальцію і призводить до передчасного остеопорозу кісток. Тому присутність цієї кислоти навряд чи стане бальзамом для вашого тіла.

Для кращої візуалізації уявіть собі, що фосфорну кислоту використовують для видалення іржі з хромом та для очищення автомобільних акумуляторів (дехто використовує “Спрайт” для зняття кальцієвого накипу, що утворюється в електрочайниках...

Кілер третій. Сіль життя нашого

Недаремно сльози мають солоний смак. Ми так любимо сіль, що не уявляємо майже жодної страви без неї. Страждаємо, мучимось, але... і далі вживаємо.

Шкода від солі велика, але це не зупиняє виробників чіпсів, солоних горішків, сушеної риби, сухариків, ковбаси та сосисок, для яких ваше здоров’я потрібне лише для того, щоб ви знову купували якомога більше їхньої продукції (насправді при виробництві снекової групи товарів використовуються різні концентровані харчові суміші, настільки агресивні, що перевезення яких відбувається під грифом ADR - небезпечний вантаж.

Надмір солі є токсичним для організму, змушує його утримувати рідину, збільшує ризик інсультів, погіршує функцію нирок, вимиває кальцій із кісток і призводить до раннього остеопорозу, крихкості та ламкості кісток.

Кілер четвертий. Не вчи вченого їсти хліба печеного?

Скільки всього ми знаємо про хліб та паляниці - сотні прислів’їв та пісень! А чи знаємо, що біле борошно піднімає рівень глюкози у крові майже так само, як і білий цукор? І що при постійному вживанні руйнуються бета-клітини підшлункової залози, і це сприяє розвитку цукрового діабету?

Кишкові розлади, якими страждає переважна більшість українців, дуже часто є прямим результатом споживання білого борошна.

Особливо небезпечним біле борошно є у поєднанні з цукром та жирами, і коли воно піддається дії високих температур, наприклад, випічка. Це ідеальний тандем для розвитку багатьох видів дегенеративних захворювань.

Але є гарна новина для любителів борошняних виробів - це борошно грубого помелу, сіре і непривабливе на перший погляд, але дуже корисне, бо покращує травлення, підвищує імунітет, виводить надлишки холестерину та сприяє нормалізації маси тіла.

Кілер п’ятий. Дайте, дайте ковбасу, бо всю хату рознесу!

Ми всі не раз чули, що у м’ясі є багато білка і заліза, і це корисно для нас. І це справді так, бо м’ясо містить всі необхідні для життя людини амінокислоти, які так і називаються - незамінними.

Однак м’ясо із супермаркету, будь то курка, яловичина, свинина або баранина, перед тим, як потрапити до нас на стіл, стає жертвою гормональної “терапії”.

Зокрема, гормон естроген може викликати онкологічні захворювання молочної залози, матки, яєчників, ендометріоз у жінок, а у чоловіків - симптоми розладу функції простати, рак яєчок, втрата лібідо, імпотенція і збільшення грудей.

Антибіотики також широко використовуються для вигодовування тварин та запобігання інфекціям і прискорення їхнього росту в короткі терміни. Хвороби нашої травної системи можуть бути безпосередньо пов’язані зі споживанням м’яса. З цієї ж причини може виникати ризик серцево-судинних хвороб та серйозних захворювань шлунку і товстої кишки. Але, на щастя, правильна кулінарна обробка м’яса може максимально знизити вміст цих речовин.

Щоб мінімізувати дію хімічних речовин у м’ясі, його бажано заливати холодною водою та відварювати і тушкувати при низькій температурі, але бульйони після варіння краще не використовувати, а додавати м’ясо в овочеві бульйони.

Що стосується бульйонів із домашньої птиці та м’яса, то їх можна і потрібно вживати, оскільки вони містять повний набір незамінних та легкозасвоюваних амінокислот. Лише жир бажано знімати.

Можливо, вам важко буде обмежити себе у м’ясі, тоді спробуйте споживати його не більше трьох разів на тиждень. Враховуючи, що організму обов’язково потрібен повноцінний білок, кращим вибором може бути риба (океанічна, морська та річкова), яйця, білий сир та молоко (особливо з кашами із цілих зерен).

І одна дуже важлива деталь, яка стосується м’яса: якщо вам дороге ваше здоров’я та здоров’я ваших дітей намагайтеся не вживати промислових ковбас та сосисок, сардельок, де кількість солі як мінімум втричі перевищує норму, де дуже багато насичених жирів, токсичного нітриту натрію - барвника, який надає виробам гарного рожевого кольору, та інших, невідомого походження речовин.

Кілер шостий. Транс від жирів

Ми вже всі наслухані, що рослинні олії дуже корисні. Однак після перетворення їх у так звані маргарини або "легкі" чи рослинні масла, вони стають токсичними, оскільки містять вкрай шкідливі для організму насичені жири та транс-жири.

Тому для збереження здоров’я краще назавжди забути про існування “легких” та “рослинних” масел, готової випічки, готового листкового тіста, печива та крекерів.

А натомість вживати рідку рослинну олію, краще оливкову (і то лише Extra Virgine), лляну (в салатах і без теплової обробки), горіхи (волоські та інші), насіння (лляне та сезамове).

Кілер сьомий. Їжа смажена та фаст-фудівська

Ми переконані, що головна небезпека фаст-фудів полягає у надмірі калорійної, жирної, солоної їжі, що може викликати серйозні захворювання. Але є ще одна не дуже весела новина.

Наукові дослідження показали, що при дуже високих температурах при смаженні продуктів, що містять вуглеводи, зокрема, крохмаль, утворюється токсична речовина акриламід. Це мало б зупинити любителів картоплі фрі та чіпсів із золотисто-коричневою скоринкою, які готуються не лише у казанах із великим вмістом олії, але і з мінімальним використанням жиру.

Акріламід утворюється, коли продукти готуються до коричневого або підпаленого кольору при високих температурах. Це стосується смаження, грилю, випічки, а також тостів. Навіть в мікрохвильовій печі, якщо мова йде про їжу із апетитною рум’яною скоринкою.

Тому здоровим вибором є готування на пару або варіння, чи смаження та запікання при невисоких температурах.

Чи є світло наприкінці тунелю?

Прочитавши цю статтю, можливо, хтось скептично зазначить, що, мовляв, і жити шкідливо. Я б погодилась, якби не було сумної статистики: за даними ООН Україна потрапила до дев’ятки держав, де очікувана тривалість життя нижча за показники 1970-х років.

Основна причина смертності в Україні - серцево-судинні захворювання (ССЗ), які є причиною майже 70% смертей, з яких на ішемічну хворобу серця та інсульт припадає більше 50% хвороб і п’ята частина інвалідності в Україні.

Кожен третій українець віком 18-65 років, зокрема, кожен п’ятий віком 18-25 років має підвищений кров’яний тиск. Два з трьох українців із надмірною вагою (ожирінням) та гіпертонією - віком за 40 років. Майже 29% респондентів мають надмірну вагу і 20% - хворіють на ожиріння.

Але я обнадію вас словами древніх - “dum spiro spero”, що означає “поки дихаю, сподіваюсь”.

Існує проста відповідь, але вона потребує одного - сили волі і... бажання жити якісним життям, без хвороб та страждань.

Продукти, яких слід уникати - це всі ті, що містять рафіновані цукри, штучні замінники цукру та сиропи, продукти із білого борошна - такі, як білий хліб, тістечка, пончики, печиво, макаронні вироби і так далі.

Корисної їжі дуже і дуже багато, насамперед, це та, що вирощується на нашій землі: овочі (капуста, буряк, морква, пастернак, селера, петрушка, цибуля, гарбуз, картопля), крупи (гречана, вівсяна та інші), свіжі фрукти, морожені ягоди (чорниця, смородина, обліпиха). Це здорові напої: насамперед чиста вода, узвари, настій шипшини, компоти та чаї.

Усміхніться, бо “життя прекрасне, коли ти створюєш його сам” (Софі Марсо).

06.10.2011


Переглядів: 985

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14469)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (947)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (82)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"