Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №547 від 12.04.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Знай наших!

Невтомна праця лідерів лісової галузі України

Невтомна праця лідерів лісової галузі України

“Зрубав дерево - посади два”, - цим гаслом керується у роботі кожен лісівник. Саме тому весна - це найвідповідальніша для них пора, бо провести якісну посадку лісу - це не лише прямий обов’язок для справжнього лісовода, а й справа честі.

Плани 2012 року для Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства - майже 4 тисячі гектарів посадки лісових культур на землях державного лісового фонду, та 70 га нових лісів. Сумніву, що все заплановане буде виконано, немає. Бо ще восени лісівники провели повну підготовку ґрунту під посадку лісових культур на площі 2148 га, виростили у розсадниках понад 49 мільйонів одиниць стандартного садівного матеріалу сіянців і саджанців та заготовили понад 51,2 тонни насіння деревно-чагарникових порід. За два місяці 2012 року вдалося заготовити 2463 кг насіння шпилькових порід.

- Першими до посадки лісових культур цьогоріч приступили лісгоспи, які знаходяться на півночі Рівненщини, що зумовлено особливістю їхніх ґрунтів, - розповідає начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир ГРИЦАЙЧУК. - Приємно, що до роботи активно долучилися вихованці шкільних лісництв, школярі, студенти, всі, хто небайдужий до збереження та примноження природних багатств рідного краю. Переконаний, що той, хто хоч раз садив ліс, у майбутньому ніколи не завдасть йому шкоди.

Майбутнє лісу в наших руках!

Щороку навесні з ініціативи Державного агентства лісових ресурсів України в Україні, і на Рівненщині зокрема, триває акція “Майбутнє лісу в твоїх руках”. Розпочинається вона символічно - 21 березня у Міжнародний день лісу і триває до Дня Довкілля - 21 квітня. Це час не лише копіткої роботи з посадки лісу, а й найкраща нагода наголосити громадськості про важливість шанобливого і відповідального ставлення до природи, зацікавити у збереженні і примноженні лісових багатств рідного краю. Тому до створення лісових насаджень активно долучилися учнівська та студентська молодь, представники влади, громадських організацій та інші небайдужі громадяни. Чи не найбільше допомагають лісівникам вихованці шкільних лісництв. У такий спосіб юні лісоводи свої теоретичні знання підкріплюють практичними навичками.

Липова алея, березові, дубові, кленові гаї незабаром зеленітимуть поблизу культурно-археологічного центру “Пересопниця”. Усе це результат спільної праці місцевих школярів, представників влади та небайдужої громадськості. Всіх їх запросили долучитися до проведення Всеукраїнської акції лісоводи Рівненщини.

“Торік ми садили дерева поблизу заповідника “Поле Берестецької битви”. Нині ж продовжуємо таку традицію, озеленюючи територію культурно-археологічного центру “Пересопниця”, - прокоментував подію голова облдержадміністрації Василь БЕРТАШ, який разом з головою обласної ради Юрієм Кічатим посадили алею лип.

Енергетична тополя

Окремим рядком у переліку проведених цьогоріч посадок знаходиться висадка енергетичної тополі. Незвична поки для нашого краю порода, але лісівники сподіваються, що тут вона приживеться.

На Рівненщині вже не перший рік займаються пошуком альтернативних видів палива. Саме через швидкий ріст та сприятливі кліматичні і ґрунтові умови, лісники звернули увагу на енергетичні тополі. Їх можна використовувати як паливну тріску, на якій, у свою чергу, працюють котельні багатьох шкіл Рівненщини.

“На виконання обласної програми “Ліси Рівненщини” лісівники долучилися до вирощування породи зі здатністю створювати велику біомасу - тополю Топогринського. У Рівненському, Дубровицькому, Сарненському лісгоспах посадили 5 гектарів поки нової для нас культури”, - розповів головний лісничий обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій ІВАШИНЮТА.

“У лісокультурній справі слід дивитися далеко вперед і бачити, що вийде через десятки років. Відмінні деревостани на території ДП “Сарненське лісове господарство” милують око наших сучасників тому, що їх садили досвідчені далекоглядні фахівці. І сьогодні ми використовуємо досвід, набутий роками. Водночас не боїмося застосовувати нові методи господарювання, експериментувати, тому радо взялися за вирощування в нашому лісгоспі тополі енергетичної”, - зазначив директор ДП “Сарненський лісгосп” Сергій БЕЛЕЛЯ.

Місцем для посадки вибрали заплави річки Случ, де суглинисті землі, на території Тинненського лісництва площею 2,4 гектара. Саджанці придбали у Сумській області, де вже впродовж восьми років вирощують цю породу. Залюбки за справу взялися юні любителі природи - учні сьомих-дев’ятих класів Тинненської школи, що входять до шкільного лісництва, яке діє на базі цього навчального закладу.

До речі, саме школи на Рівненщині поступово переходять на альтернативні види палива. “У нас вже є вдалі приклади, коли навчальні заклади опалюються енергетичної тріскою. У результаті, економія становить до 1 тисячі гривень на добу взимку”, - розповів голова обласної організації Товариства лісівників України Микола ШЕРШУН.

Попереду у поліських лісників ще багато роботи. Щоб ми, прості шанувальники лісової тиші та хвойного аромату, мали можливість відпочити від міської суєти, вдихнути на повні груди цілющий дух подільських лісів і промовити словами відомого письменника М.Пришвіна - “У лісі я знайшов для себе джерело безкінечних відкриттів...”.

Лісівничі здобутки

Начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Грицайчук розповів, що, працюючи над удосконаленням виробничо-технологічних процесів, лісівники області торік значну увагу приділяли розвитку дорожньо-транспортної інфраструктури. З 77 км доріг, збудованих лісівниками торік, 62 км - за власні кошти підприємств. Найбільше - у Сарненському, Клесівському, Соснівському та Костопільскому лісгоспах. Крім того, у 2011 році вдалося в повному обсязі виконати завдання зі сплати платежів до бюджету. За минулий рік обсяг реалізації продукції зріс на 131,9 відсотка порівняно з 2010 роком. Найвищий темп росту реалізації продукції забезпечили Млинівський - 160,6%, Соснівський - 144,5 %, Березнівський - 142,8%, Висоцький - 142, 6% лісгоспи. Обсяг реалізації продукції на одного працюючого становив 125,6 тис. грн, а це 142 % до 2010 року. Найвищий цей показник у Сарненському - 243,5 тис. грн, Дубенському - 228,0 тис. грн, Остківському - 148,3 тис. грн, Рокитнівському - 146,6 тис. грн лісгоспах.

Лісоводи Рівненщини - лідери лісової галузі в Україні. Про це традиційно говорить керівництво Державного агентства лісових ресурсів України. Подякував лісівникам Рівненщини за якісну роботу під час останнього візиту в області голова Держлісагентсва Віктор Сівець. Серед низки досягнень назвав ефективну протипожежну кампанію та боротьбу з лісовими пожежами. А це найкраще свідчення злагодженої та професійної роботи державної лісової охорони, МНС і місцевої влади. Другий важливий здобуток лісівників - це майже вісім десятків новозбудованих лісових доріг, а це розвиток інфраструктури, турбота про майбутнє галузі.

І збавляти обертів цьогоріч тут теж не збираються. Бо багатисячний колектив лісоводів краю - це професіонали своє справи, які щодня працюють на результат, дбають про примноження та збереження зелених шат рідного краю.

12.04.2012


Переглядів: 901

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13856)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13500)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (723)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"