Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №620 від 12.09.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Подорож

Чим не ВЕНЕЦІЯ?

Чим не ВЕНЕЦІЯ?

Якщо запитати про найромантичніше місто в світі, то одразу згадуєш про Венецію з її вузенькими вуличками­каналами, гондолами і гондольєрами, гарною архітектурою… Але мало кому відомо, що в Україні теж є схоже місто. Так місто Вилкове цілком можна назвати “Українською Венецією”. Тут є і канали, і гондоли, а також яскравий національний колорит. У цьому чарівному краї, щоб поділитися враженнями із читачами, побував кореспондент газети “Рівне­Ракурс”.

Розташування

Вилкове розташоване на місці злиття вод Дунаю і Чорного моря. Площа Вилкового - близько 460 га. Ні жителі міста, ні місцева влада не зможуть вам назвати точну кількість островів, що входять до складу міста. Населення тут усього 10 тисяч. І хоча Вилкове - українська територія, тут, як і раніше, розмовляють російською мовою допетровських часів, а люди похилого віку не завжди можуть точно сказати, в якій країні живуть: дехто думає, що в складі Росії, інші - Румунії.

У місті немає звичних для нас вулиць - лише канали, якими переправляються на спеціальних українських “гондолах” (їх виготовлять тільки тут) і на моторних човнах. Як і вулиці, кожний канал має свою назву. Наприклад, Білгородський канал - це у них щось на кшталт головної вулиці. До речі, самі канали люди називають “єриками”.

“Місто тисячі каналів” зовсім не схоже на інші - у місті по каналах жителі плавають стоячи на кормі човна і відштовхуючись жердиною (тому зовсім звичною є картина, коли старенька бабуся вправно переправляється каналом у своїх справах), вздовж каналів розкидані маленькі вибілені будиночки, а коло них прибрані городи, які місцеве населення удобрює мулом.

Дунайський мул взагалі універсальний матеріал. Окрім того, що його використовують у городництві, він із давніх-давен також служить і будівельним матеріалом. Місцеві мешканці збирали каркас майбутнього житла з більш-менш прямих колод і жердин, обкладали його снопами сухого очерету, а потім обмазували мулом, замішаним на тому ж рубаному очереті. Накривали стіни дахом, знову ж таки з очерету, і будинок готовий. Такі будиночки будують з XVII століття і до сьогодні. Уявіть, наскільки це екологічно чисті будинки. Просто мрія будь-якого європейця! Влітку в таких приміщеннях приємна прохолода, а взимку вистачає кількох полінець, щоб нагріти будинок - ось, що значить насправді природні матеріали.

Вулиці міста вимощені дерев’яною кладкою по обох сторонах каналів завширшки 1-2 метри. Через самі канали - “єрики” - перекинуті простенькі дерев’яні містки. Верх містків не закріплений. Якщо на човні перевозиться негабаритний вантаж, то верх моста знімають, а коли човен проходить, ставлять на місце. Виходить, ніби розвідні мости.

Заховане у Дунайських плавнях і очеретяних заростях, Вилкове з кожним роком усе частіше приваблює туристів, які шукають спокою і нових вражень. І це неди­вно - місто маленьке, в ньому важко заблукати, а місцеві привіт­ні і доброзичливі мешканці із задоволенням зустрічають туристів.

Назва Вилкове, за місцевою версією, виникла завдяки його географічному розташуванню. Килійське гирло Дунаю, яким проходить кордон між Україною та Румунією, тут має потрійне відгалуження - Білгородське, Очаківське і Старостамбульське. Містечко розташоване якраз у цьому тризубці - вилці. Звідси й пішло - Вилкове.

Історія

Історія цього незвичайного міста почалася приблизно в сере­дині XVIІI століття з сумної для України події - Катерина ІІ знищила Запорізьку Січ. Тоді селяни і козаки ховалися в плавнях гирла Дунаю. Найчастіше оселялися в нижній частині дельти річки. Одна з таких козацьких сімей і заснувала хутір Вилкове. Місце обрали на материковій частині на низьких наносних берегах, тому сильні вітри і паводки затоплювали їх водою. Для підняття і зміцнення місця під будинки і городи брали ґрунт тут же, прокопуючи навколо затоплених ділянок канали і єрики. Ґрунт був зі значними домішками мулу і торфу і слугував прекрасним матеріалом для садівництва та городництва. Викопані канали і єрики служили кордоном між земельними ділянками господарів і хорошими проходами та укриттям для човнів. Спільно з природними протоками дельти рукотворні канали утворили єдину водну систему каналів і єриків м. Вилкове. Вона займає до 45% території міста, і по каналах на човні можна потрапити в будь-яку його частину.

За іншою версією, в 1746 році в ці родючі, просочені вологою місця прийшли російські розкольники, які тікали від релігійних переслідувань. Вони, працьовиті і стійкі, принесли у цей край свої старовинні ікони, написані на липових дошках. Потім ці місця облюбували українські і донські козаки.

У м.Вилкове і досі живе чимало нащадків старовірів, які шанують традиції предків: чоловіки одягають рубаху, підперезавшись поясом, і відрощують бороду, жінки - в сарафанах і кофтинах, у кожній хаті - ікони. На островах навколо Вилкового до сьогодні живуть люди, які принципово відмовилися від благ цивілізації. Тут немає ні світла, ні газу, ні електрики - нічого з того, що нам стало вже звичним і повсякденним.

До речі, саме з землями міста пов’язана гарна легенда. За часів російсько-турецьких війн турки вербували мешканців Вилкове до своїх частин, перевозили їх на човнах на територію сучасної Румунії, яка була тоді частиною Турецької імперії, і примушували їх там заприсягти, що вони будуть захищати ту землю, на якій стоять. Але турки не здогадувалися, що старовіри мали приховану думку, тому насипали собі в чоботи по жмені рідної мулистої землі з того, рідного, берега Дунаю...

Тепер на міській набережній їм навіть встановлено пам’ятник: старовір - суворий худорлявий чоловік з бородою і в постолах, переборюючи втому й біль, несе величезний хрест.

До туристичних програм часто входить човнова екскурсія до заповідної частини дельти і до того місця, де Дунай зустрічається з морем. Тут встановлено знак “Нульовий кілометр”, і саме звідси беруть відлік всі 2857 кілометрів могутньої європейської річки (Дунай - єдина річка, довжина якої вимірюється від гирла). Екскурсанти охоче пролізають через круг цифри, тим самим “обнуляючи” свої гріхи. Між іншим, нульовий знак доводилося вже кілька разів переносити: Дунай продовжує зростати, з кожним роком просуваючи свою дельту далі у море.

Традиції та принади міста

У Вилковому є власні давні традиції, це яскравий колоритний край, життя якого дуже відрізняється від життя мегаполісів. Загалом, можна сказати, що це - місто виноробів і рибалок. Завдяки специфічному мулистому ґрунту, полуниця тут родить цілий рік. До того ж щорічно місцеві жителі мають гарний урожай інших фруктів - винограду, яблук, груші. Окрім того, у Вилковому майже в кожній сім’ї є рибалки, тому свіжої риби тут повно. Чоловіки ловлять рибу, виїжджаючи на Дунай або на острови. Ці товари в основному відправляють на продаж в Одесу, а місцеві жителі від того мають свій прибуток. Ось так природа подбала про своїх мешканців.

Насправді, любителі рибного лову з гідністю оцінять тихі береги Дунаю і його протоки, зарослі верби і очерету, які схиляються аж до самої води. Ви побачите безліч екзотичних птахів, які удосталь живуть в плавнях: це і рожеві пелікани, і казарки, і смугасті яструби, і знамениті орлани білохвости.

У м.Вилкове Вас обов’язково нагодують смачною юшкою та приготовленою за спеціальними рецептами рибою. Саме тут природа і людина живуть зовсім поруч, ввечері можна взяти пляшку домашнього вина, сісти на березі Дунаю і просто відпочивати, милуватися заходом сонця. За парканом чутно лише шум мотор­ного човна, а не мотоцикла чи машини. І що зовсім кумедним здається для міської людини - це побачити, як корів возять на човнах пастися на заповідну сушу, а ночувати повертають на острови. Для повної релаксації можна спробувати прекрасні трав’яні чаї з дров’яного самовара, які порівняні тільки з карпатськими.

“Українська Венеція” запрошує

Отже, ті, хто мріють про Венецію, але не мають можливості здійснити таку подорож, радимо завітати до нашої “Української Венеції”. Повірте, якщо Ви хоча б раз побуваєте в українському Придунав’ї, назавжди залишитеся закохані в цей край. Звісно, Вилковому не вистачає того шарму і багатства, що є у Венеції, проте воно сповнене вишуканим рідним колоритом. Вас радо довезуть, зустрінуть і розмістять у комфортабельних номерах, за Вашими уподобаннями організують дозвілля - це і рибалка, і полювання, і бані за старовинною рецептурою, проведуть екскурсії і просто зроблять відпочинок казковим, та незабутнім.

P.S. Хто бажає відвідати це чарівне місце, звертайтеся за адресою: м.Вилково, вул. Приморська, 2-Б.

Гнатюк Іван Федорович

Контактні телефони: 097-938-21-22, 063-991-41-78.

12.09.2013Євген СТАХНЮК


Переглядів: 1011

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (898)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"