Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №687 від 22.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Відверта розмова

Надійна лише трилітрова фінансова банка

Надійна лише трилітрова фінансова банка

За майже півтора десятиріччя роботи нашого тижневика не було ще такої навали скарг від наших читачів на роботу банківських установ як в останні тижні. Тут і не пропущенні платежі за послуги, гроші фірм, які їхні власники не можуть сплатити через “касовий розрив” у фінустановах. Останньою краплею стала розповідь нашої читачки про неможливість зняти гроші, маючи на рахунку – 12 тисяч гривень, які їй перерахувала держава, як мамі новонародженої дитини.

Для того, щоб розібратися в ситуації на фінансовому ринку ми звернулися в місцеве управління Національного Банку, але й там нам не надали вичерпної відповіді. Довелося провести журналістське розслідування. Правда всі співбесідники попросили не називати їхні прізвища та посади. Довелося піти на це, адже отримана інформація дуже потрібна суспільству, щоб зрозуміти справжню ситуацію, яка склалася на даний час у вітчизняному фінансовому секторі.

Першим співрозмовником став керівник однієї з фінансових установ з великим досвідом роботи в банківській сфері.

- Що ж відбувається в даний час у банківській сфері?

- Для того, щоб дати відповідь на це досить не просте питання потрібно зрозуміти, що собою являють банки. Пересічні громадяни переконані, що банки це ті установи в яких зберігається багато грошей. Але це не так. У всьому світі Банки це лише посередники, які купують гроші в населення, підприємств та інших банків (беруть на депозити) та продають їх іншим громадянам та фірмам (видають кредити). Різниця між вартістю грошей, які банки купують та продають і є основним джерелом заробітку банків. Інші види діяльності фінансових установ такі, як обмін валюти та розрахунково-касове обслуговування набагато менш доходні і прожити на них жодному банку просто неможливо.

Що ж відбувається в нас? Обсяги кредитування, особливо за останні півтора року стрімко зменшувалися, і сьогодні кредити банки майже не видають. Окрім того, погіршилась і якість обслуговування кредитів. Тобто, доходи від цього основного виду нашої діяльності постійно зменшуються. Можна багато говорити чому це сталося, але я зупинюсь на одному з головних чинників – інфляції.

Кредити по визначенню не можуть видаватися під відсоткову ставку нижче рівня інфляції. Інакше це прямий збиток. Яка в нас у цьому році реальна інфляція? Відсотків 50% не менше. За таких умов мусить бути мінімальний відсоток за кредитом – не менше 70% річних у гривнях.

Тепер інше питання, хто ж під такий відсоток братиме кредит? Лише той, хто їх не планує повертати. Тобто без низької інфляції, не можна говорити про нормальну роботу банківської сфери в цілому.

Тепер другий чинник. Знайдіть сьогодні в Рівному хоча б одну банківську установу, в якій можна вільно придбати долари чи євро? А чи є сенс продавати валюту громадянам, коли на валютному “п’ятачку” курс на шість-сім гривень більше, а ніж може виставити працююча в правовому полі банківська установа? Згодний – питання досить риторичне.

Що ж тоді залишається банкам? Розрахунково-касові операції! Однак за останній рік і тут обсяги зменшилися, та й вижити на цьому виді діяльності просто нереально. Отже, не потрібно дивуватися проблемам в банківській сфері. Навпаки, те що сама система ще якось працює – це справжнє диво.

- Добре, але куди ж тоді йдуть гроші, які, як повідомляє НБУ ледве не щодня, мільярдами гривень виділяються на рефінансування та позики банкам?

- Питання потрібно сформулювати по іншому. На що може вистачити цих коштів. Сьогодні НБУ став заручником фінансової кризи. Грошей, які виділяє дуже мало для того, щоб зупинити ситуацію яка склалася на даний час в банківській сфері.

Сьогодні багато хто критикує керівника НБУ Гонтареву. А я хочу сказати, що вона робить все, щоб не допустити краху фінансової системи. Проте, на сьогодні у неї просто не має потрібних ресурсів. Єдиним реальним важелем впливу на ситуацію залишається все той же рівень інфляції, який примусово потрібно опустити хоча б до 5% річних та надія на те, що власники хоча б середніх та великих банків зможуть різко збільшити капітал фінустанов. Останнє на мою думку малоймовірно…

Наступним співрозмовником став фінансовий консультант однієї з великих корпорацій.

- Нинішня банківська криза була очікуваною, але вже сьогодні зрозуміло – фінансові катаклізми 1998 та 2008 років - дитячі забавки порівняно з нинішньою кризою. Ситуація не просто погана, вона жахлива.

Останнім часом багато банків брали гроші під депозит, щоб розрахуватися із вкладниками в яких повинен був завершитися термін договору. Тобто була “пірамідальна” система, яка рано чи пізно повинна була розвалитися. Через загальну кризу, громадяни та фірми різко зменшили обсяги нових депозитів і повертати гроші вкладникам стало неможливо.

- Але ж на цей випадок існує Фонд гарантування вкладів.

- Теоретично так, але фактично, наскільки він зможе компенсувати втрати - питання.

- Що ж тоді робити?

- Перш за все, владі потрібно розібратися з пріоритетами. Тобто, кого рятувати в першу чергу. Зрозуміло, що шкода банківські установи, в яких десятки, якщо не сотні тисяч працівників, яких немає куди працевлаштувати. Але потрібно дбати й про мільйони вкладників. Проте, як на мою думку, уряд та НБУ, за будь-яких умов, в першу чергу повинні захистити гроші юридичних осіб, які знаходяться на поточних рахунках. Якщо цього не буде зроблено, то “реальний сектор”, в якого забирають можливість нормально працювати і бути впевненим, що хоча б платежі банки проводитимуть, просто “піде в тінь” і тоді говорити про якесь мінімальне наповнення бюджету та пенсійного фонду не доведеться. Ось після цього і настане тотальна бюджетна катастрофа, а ми повернемося до стану першої половини дев’яностих, коли відсотків 80 всіх операцій у країні проводилися готівкою, або бартером.

Черговим співрозмовником, який поділився своїми думками стала керівник однієї з місцевих фірм.

- Щодо мене, то я взагалі банкам ніколи не довіряла. Якщо в мене на поточному рахунку фірми з’являються кошти, то того ж дня здійснюю всі можливі платежі, а решту знімаю. Якщо є вільні кошти, то краще придбати квартиру та здати її, ніж класти гроші на депозит.

Мало нас обманювали банки? Згадайте хоча б “ощадні книжки”. Мої батьки все життя відкладали “на чорний день”, а коли він настав і в батька стався інсульт, то жодної копійки з цих горе “книжок” він так і не зміг зняти. Врятувало те, що я вже на той час добре заробляла, тому мала змогу його лікувати.

Сьогодні, ситуація нічим не краща. Людей кинуть банкіри, і з награбованими грошима у наївних українців втечуть, а влада буде розводити руками і звинувачувати в усьому кризу. На мою думку, єдиний надійний банк у нас – це трьохлітрова банка. Так було, є і буде.

22.12.2014Володимир Конєв


Переглядів: 867

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21185)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14482)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14319)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14134)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13979)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13970)
• Живи до ста! [965] (13953)
• Бюджет і ми… [965] (13889)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13755)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13666)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13660)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13608)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13217)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13190)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (510)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (66)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (63)
• Небезпека вологих серветок (62)
• Часникові стрілки корисніші за часник (61)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (59)
• А ваш шампунь безпечний? (57)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (52)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (48)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"