Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №736 від 07.12.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Невигадана історія

Ви знаєте, як зачиняються двері до раю?

Ви знаєте, як зачиняються двері до раю?

“Ви знаєте, як зачиняються двері до раю? – хутко писала вона на паперовій, гарної якості, рожевій серветці. – Тихо. Тихесенько. Так нечутно і непомітно, що ви й далі стоїте перед ними у щасливій упевненості, ніби можете бігати туди, мов у їдальню, а потім повертатися назад у щоденне пекло буднів, коли заманеться. Ви нахабно переконані у тому, що саме вам неодмінно уготоване райське життя вже тут, на землі.

А двері собі зачиняються. Невпинно. Незворотно. І так запопадливо тихо. Так ще падають піщинки у пісочному годиннику. Вас би мала приголомшити ця тиша. Але ж ні, ви й далі стоїте перед райськими ворітьми й умліваєте від того, що обрані. Ви навіть дозволяєте собі трохи зверхності стосовно тих, кого не обдарував своїм диханням рай. Згори свого польоту позираєте на них: бачили, мовляв, де я? Ви упевнені: ті, що там, внизу, заздрять вам. І це додає вам оманливої насолоди і розслабляє вас. Ви дозволяєте собі пострибати на одній ніжці перед ворітьми.

А між тим вони зачиняються. Просто сходяться докупи дві половинки: так іще заплющуються повіки, складаються долоні у молитовному пориві, змикаються вуста, коли все сказано. На перший погляд здається, нічого не змінилося. І тільки серце защемить від передчуття. Але ви навчилися гладити його, мов кошеня, і гамувати обіцянками.

А ворота не сплять. Вони сторожі раю. У раю гуляє Любов і тримає на руках пухкенького Амурчика. Мале регоче і бавиться срібними стрілами. Та вас це вже більше не стосується, тільки ви про це ще не знаєте.

Ви все ще стоїте і пускаєте рожеві бульбашки (певна річ, у вас море часу!). Одна надулася надто сильно, стала величезною й на мить затулила від вас райські ворота. “Гоп!” – кажете ви, перескакуючи блакитну калюжку і маючи намір неспішно пройти через ворота. “Гоп!” – ще раз наполегливо повторюєте. Вже й бульбашка луснула, і калюжка зосталася позаду. А у відповідь – тиша. Ви переконані, що сталося якесь непорозуміння. “Ну, гоп-гоп!” – від нетерплячки і передчуття біди ви переминаєтеся з ноги на ногу і раптом із жахом переконуєтеся, що ворота зачинені.

“Ні-і-і!” – репетуєте ви, мов навіжені, й чимдуж починаєте по них гамселити. Але райські ворота мають делікатні вуха, вони не люблять такого галасу. Щільно з’єднавши стулки, вони тануть просто перед вашим носом, зоставивши по собі тільки блакитну калюжку. І ви раптом розумієте її призначення: з часом ця калюжка перетвориться на море сліз. Не без вашої допомоги”.

Вона закінчила писати і рішуче поставила крапку. Краєм ока бачила, як якийсь молодик із галасливої компанії, що засідала через два столики, давно приміряється підійти. Боялася, аби не відірвав від раптової потреби висповідатися на цій рожевій серветці. Подруги (у тому розумінні, яке вона надавала цьому “титулу”) у неї не було. Чоловіки були, але погано підходили на роль друзів-слухачів. Священики давно розчарували. У брата своє болітце. Мама... Вона зрозуміє, але переживатиме, не спатиме. Оце й усі. Втім, вона давно вже не мала ані звички, ані потреби ділитися з кимось своїми “болями”. Довірився комусь, а той хтось потім узяв і наступив тобі на горлянку твоєю ж піснею. Так що серветка у цьому розумінні – ідеальний варіант.

...Так і є, “чіста крутий пацан”, побачивши, що вона більше не використовує серветку не за призначенням, дрелює до її столика. Зараз скаже, що десь уже її бачив. А потім буде щось на зразок: “Ми на “ви”? На “ти”? Чи одразу переспимо?” Але цей перевершив себе. Підійшовши до неї, він сказав, що, на його думку, між ними є багато спільного. Цього разу вона вирішила не церемонитися. Підвелася, взяла його за підборіддя великим і вказівним пальцем (ризикувала, звісно, бо серед такої породи чоловіків траплялися справжні психопати. Неправильно витлумачивши жест, могли вклеїти по пиці). Зазирнувши у солов’їні (втім гарної форми) очі, спокійно, хоч і трохи з притиском, запитала: “Ну що, що у нас може бути спільного? Дві дірочки у носі?” “Кавалер” просіяв: “Дак у мене ж є!” “Що є?” – не на жарт здивувалася вона. “Ну, – змовницьки моргнув він, – ну для дірочок у носі... Два рази занюхуєш – і кайф”. “Ні-ні, – зробивши серйозну міну, запротестувала вона. – Але я знаю, кому ти можеш допомогти. Он там, бачиш у кутку мужик сидить...” Поки захмелілий незнайомець роздивлявся куток і того, хто там сидить, вона спокійно взяла сумочку і пішла до виходу. Рожева серветка сиріткою зосталась на столі...

***

Дівчина була не у його, Романовому смаку. Надто різка. І, як йому здавалося, зовсім не пройшла б випробування паузою. Ця перевірена безліч разів “методика” ставала у нагоді саме тоді, коли Романові починало здаватися, ніби він ось-ось знайшов людину, з якою міг би спробувати жити разом. Але була у його характері, навіть у способі життя, одна особливість – він любив іноді побути у тиші. Малася на увазі не та спокійна атмосфера, якої ми прагнемо після напруженого трудового дня чи тижня. Йшлося про особливий стан слухання, коли весь світ довкола – тільки звуки. І ти зливаєшся з ними, і тоді є шанс почути себе. Не важливо, скільки це триває: хвилини чи години. Важливим і єдино можливим залишалося одне, щоб той, хто був поряд, або розділяв це, або бодай не заважав. Але як на те всі Романові подруги мали негарну звичку вдавати з себе маленьких безпомічних дівчаток, які, втім, у паузах між любовними втіхами лаялись, розмовляючи по мобільному телефону, і курили міцні сигарети. Бували й більш делікатні. Ці намагалися удавати бездоганних господинь і поспішали негайно вимити чашки з-під кави, принесеної у ліжко. Були і правильні (аж занадто), і нудні (що й не дивно). Вони намагалися вибудувати життя досконало. І коли щось заплановане виходило з-під контролю, скаженіли. Жодна з них і приблизно не розуміла, що не обов’язково заповнювати паузу, яка виникла під час розмови, будь-якими балачками. Ото власне і була теорія паузи – не заповнювати паузу. Просто бодай іноді помовчати замість того, щоб говорити банальні чи вульгарні речі. Він чудово розумів, що, можливо, його теорія – це всього лише забаганка, дивацтво. Але чи то через те, що увійшов в азарт, чи ще з яких причин, зупинитися уже не міг.

Сьогодні гарно вбив обідню годину, спостерігаючи у кав’ярні, як незнайома дівчина зосереджено строчила щось на серветці. А потім як проводила розбір польотів із незнайомцем із галасливої компанії. Незнайомець той, до речі, зі своїми пропозиціями причалапав навпрямки до Романа, що сидів зовсім не у кутку, а за сусіднім від незнайомки столиком. Хвилиною пізніше, спостерігаючи, як дівчина пішла геть, Романа осінила незрозуміла здогадка – рожева серветка зосталася на столику. І офіціантка її ще не прибрала.

На акуратному аркушикові дорогої серветки Роман сподівався побачити що завгодно: математичні формули, відмінювання складних дієслів, номери телефонів врешті-решт. Що завгодно, тільки не це: “Ви знаєте, як зачиняються двері до раю?” Геть спантеличений, він вибіг на вулицю. Незнайомки, яка ще годину тому була не у його стилі, і слід простигнув. Він нічого поки не розуміє, але відчуває, що йому конче необхідна бодай ще одна зустріч із незнайомкою, яка не може не пам’ятати, про що писала на рожевій серветці. Йому тепер навіть байдуже, чи впишеться незнайомка у його теорію паузи. Тому що зараз він зайнятий тим, що подумки розмовляє з нею. Щось на зразок: “Знаєш, а я знаю, що не все так погано. Попередній досвід невміння дорожити найдорожчими митями кохання стане тобі у нагоді, коли ти знову зважишся постукати у ворота раю”. “Думаєш? – перепитає вона. – Переконана, що туди велика черга. Я буду остання”. “Нічого, – відповість він. – Тоді я – за тобою...”

07.12.2015Ната ТОРСЬКА


Переглядів: 1045

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21064)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17207)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14463)
• Допомога під час карантину [967] (14378)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14221)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14031)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13906)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13876)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13858)
• Живи до ста! [965] (13848)
• Бюджет і ми… [965] (13783)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13773)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13654)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13565)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13563)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13502)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13114)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13096)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (742)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (81)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (77)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (76)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (74)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (74)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (72)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (72)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (71)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (69)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (67)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (65)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"