Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №773 від 25.08.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Грудень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс культури і освіти

Горіховий Спас: прикмети і страви

Горіховий Спас: прикмети і страви

Третій Спас настає 29 серпня 2016. А називають його Горіховим або Хлібним, бо в цей день поспівала ліщина (її збирали в лісі і теж святили у церквах), і також пекли перший хліб із зерна нового врожаю.

Ще одна назва цього свята - «Спас на полотнах»: у цей день святкують перенесення в Константинополь нерукотворного образу Спасителя, тому з згодом він став часом продажі і освячення полотен. Відповідно до народного календаря, уже осінь у повному розпалі, незважаючи на те, що на календарі усе ще літо.

На Третій Спас запасайся мішками під горіхи

Цей день вважався часом дозрівання горіхів. 29-го серпня прийнято збирати горіхи, освячувати їх у церкві, готовити всілякі страви з них так, щоб на столі було все саме смачне. Горіховий Спас вважався великим святом Якщо людина покуштує хоча б потроху від кожного блюда, будь-яке його бажання здійсниться, а гроші самі потечуть у її життя.

Крім усього іншого господині в цей день робили спеціальну настойку, що допомагала позбутися від найдужчої застуди. Для настойки брали перетинки з волоських горіхів і заливали їх горілкою або самогоном. На смак - від коньяку відрізнити неможливо. Але якщо додавати в чай одну чайну ложку, те навіть дітей лікувати можна.

На Третій Спас - роби собі хліба на запас

За старих часів уважалося, що всі хлібозбиральні роботи необхідно було закінчити не пізніше цього дня. Якщо хтось не встиг цього зробити, то зерно зберігатися не буде, воно почне просто гнити. А це - голод.

Багато горіхів на Спас - через рік запасеш хліба про запас

Дана прикмета не проста марновірство Такі спостереження люди робили десятиліттями. І дійсно, було замічено, що якщо збереш гарний урожай горіхів, то на наступний рік буде багатий на врожай пшениці Особливо дана прикмета стосується озимих сортів.

На Горіховий Спас кожна відьма готовить собі чарівну паличку

У народі говорять, що чарівну паличку відьми робили саме з ліщини, тому що в цей день ліщина наповнювалася особливою силою. Прості люди теж не зневажали цією прикметою. Однак вони не займалися магічними ритуалами, а робили лазневі віники.

Лазневі віники з ліщини було прийнято заготовлювати саме на Третій Спас. Вважалося, що таким віником можна було вилікувати навіть найважчу хворобу. Умова була одна - такі віники не те, що зберігати, навіть сушити не можна було поруч із віниками, зв’язаними з гілок інших дерев.

На Третій Спас летять останні птахи

Осінь, відповідно до народного календаря, уже в повному розпалі. Птахи починають летіти на зимівлю в теплі краї. У народі вважалося, що на Горіховий Спас летять останні перелітні птахи. Сьогодні, завдяки глобальному потеплінню, багато чого змінилося. Птахи можуть летіти й пізніше. Але це вже аномалія.

У Третій Спас - торговець грошей на зиму припас

Традиційно було прийнято влаштовувати в цей день ярмарок. На продаж виносили все, що тільки можна. Кожна людина, навіть якщо в неї не було зайвих грошей, намагалася купити хоча б яку-небудь дрібничку. Уважалося, що якщо цього не зробити, то весь рік проведеш в зубожінні. А торговцеві радість - весь товар нарозхват.

На Горіховий Спас прийнято готувати різні страви з додаванням горіхів і пригощати ними всіх рідних і близьких.

САЛАТ З КУРЯЧИМ ФІЛЕ, СИРОМ І ГОРІХАМИ

Філе куряче - 500 г, сир твердий - 200 г, печериці - 300 г, горіхи волоські - 100 г , часник - 2 зубочки, сіль, майонез - за смаком.

Куряче філе відварити в підсоленій воді. Остудити, дрібно порізати. На великій тертці натерти сир. Печериці порізати й обсмажити на вершковому маслі. Дрібно порубати горіхи й часник. Змішати всі отримані інгредієнти, посолити за смаком. Заправити майонезом і перемішати.

ГРИБНИЙ САЛАТ З ВОЛОСЬКИМИ ГОРІХАМИ

Печериці - 500 г, морква - 250 г, цибуля ріпчаста - 250 г, горіхи волоські - за смаком, чорнослив - 8 штук, майонез - за смаком.

Обсмажити гриби, нарізані маленькими кубиками. Потім порізати цибулю і також її обсмажити. Додати терту моркву і ще посмажити. У завершення смаження додати в сковороду нарізаний чорнослив і горіхи.

Потім, чергуючи, викладаємо шарами гриби й овочеву суміш. При цьому верхній шар повинен вийти овочевим. Кожний шар необхідно промастити майонезом.

ГРУШІ, ФАРШИРОВАНІ ГОРІХАМИ

Груші, бринза, копчена яловичина, мелені горіхи, майонез.

Приготувати фарш - дрібно нарізати м’ясо й бринзу, додати горіхи й залити майонезом. На 1 порцію м’яса - 1 порція бринзи, і 1/2 горіхів - залежно від кількості порцій. Розрізати груші (тверді, не дуже спілі) навпіл, очистити серцевину, обережно вийняти м’якоть і наповнити фаршем. Покласти на 30 хвилин у холодильник. Прикрасити зеленню.

СОУС ГОРІХОВИЙ (САЦИВІ)

0,5 л м’ясного бульйону, 100 г жиру з бульйону або олії, 300 г ріпчастої цибулі, 200 г волоських горіхів, 1 ст. л. борошна, 100 г винного оцту, 5 яєчних жовтків, 1 зубочок часнику, сіль, червоний мелений перець, кориця, гвоздика за смаком.

Нашатковану цибулю спасерувати з жиром від курячого бульйону. При постійному помішуванні всипати борошно, а потім тонкою цівкою влити гарячий бульйон. Варити 10-15 хвилин.

Горіхи розтерти з зубчиком часнику, додати мелені пряності, жовтки й винний оцет. Цю суміш повільно нагрівати і поступово вводити борошняну суміш при постійному помішуванні, але не доводити до кипіння.

Особливо гарний цей соус до курки або індички.

СОУС ПЕСТО

Жменя кедрових горіхів (можна замінити арахісом, фісташками або волоськими горіхами), 50 г натертого пармезану (або іншого твердого сиру), пучок петрушки, пучок базиліку, 1/2 лимона, 1 зубочок часнику, 2 ст. ложки оливкової олії.

Горіхи підсушити на розігрітій сковороді. Часник почистити, роздавити пласким боком ножа і порубати. З половинки лимона вичавити сік.

Приготувати соус песто: у блендері з’єднати петрушку (трохи залишити), базилік, пармезан, часник і горіхи, влити олію й усе збити в однорідну масу. Влити 1 ст. ложку лимонного соку і ще трохи збити.

Соус песто добре підходить до рибних, м’ясних страв і паст.

ЛОБІО З ГОРІХАМИ ТА ГРАНАТОМ

200 г квасолі, 1 цибулина, 1 зубочок часнику, 1/2 (або трохи більше) скл. волоських горіхів, 1/2 ч. л. кориці, 1/2 ч. л. гвоздики, 1/2 ч. л. червоного гострого перцю, 50-100 мл гранатового соку, половина гранату, пучок кінзи, зелена цибуля (за бажанням).

Квасолю замочуємо на ніч і відварюємо, як звичайно. Відкидаємо на друшляк.

Закладаємо в блендер горіхи, часник, цибулю, спеції, кінзу. Все подрібнюємо й розводимо гранатовим соком.

Додаємо соус, що вийшов, до квасолі, ретельно перемішуємо. Нарізаємо зелену цибулю, очищуємо зерна гранату. Додаємо їх до квасолі. Викладаємо на тарілки, за бажанням можна прикрасити кінзою, і подаємо. Приємного апетиту!

ХОЛОДНА КУРКА ІЗ СОУСОМ З ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ

Курка - 1 шт., вершкове масло - 2 ст. л., дрібнонарубана ріпчаста цибуля - 1/2 скл., сухий білий хліб - 4 шматки, курячий бульйон - 1 скл., очищені й розмелені волоські горіхи - 2 скл., сіль - 1 ч. л., червоний перець - 1/8 ч. л.

Цибулю обсмажити у вершковому маслі до золотавого кольору. Пропустити через м’ясорубку розмочений у бульйоні хліб і, розмішуючи, додати до нього розмелений волоський горіх, сіль, червоний перець і пропущену через м’ясорубку цибулю.

Соус повинен мати приблизно ту ж консистенцію, що й майонез. Якщо вийде занадто густий соус, додати до нього трохи курячого бульйону.

М’ясо відвареної й остиглої курки очистити від кісток і нарізати тонкими скибочками.

Укласти на блюдо й полити соусом. Подавати в холодному вигляді.

БАКЛАЖАНИ З ГОРІХОВОЮ ПІДЛИВОЮ

Баклажани - 4 шт., волоські горіхи - 1/2 скл., рослинна олія - 2 ст. л., петрушка (зелень) - 1 пучок, оцет 3% - 1 ч. л., перець чорний мелений - 1 щіпка, сіль - за смаком.

Очищені баклажани нарізати кружечками, посолити, дати полежати або просто опустити кружечки в солону воду.

Через 10-15 хвилин обсушити баклажани на вафельному рушнику. Розігріти на сковороді рослинну олію й обсмажити баклажани з двох боків до золотавого кольору.

Для готування підливи товчені ядра горіхів з’єднати з дрібно нарізаною зеленню. Суміш заправити сіллю, перцем. Влити 2 ст. л. гарячої води. Додати оцет. Довести два рази до кипіння, а потім остудити.

При подачі полити баклажани горіховою підливою.

ГОРІХОВИЙ ПИРІГ

6 яєць, 6 столових ложок цукру, 250 г мелених волоських горіхів, фруктове повидло.

Для цього пирога не потрібно борошна.

Жовтки яєць розтерти з цукром, додати мелені горіхи і 6 яєчних білків, збитих у піну. Викласти масу на змазаний маслом і посипаний борошном лист і випікати пиріг при середній температурі. Розрізати на 2 коржі й змазати повидлом.

КЕКС «ГОРІХОВИЙ АРОМАТ»

1 яйце, 1/2 скл. здрібнених горіхів, 1 неповна скл. молока, 300 г цукру, 2 скл. борошна, 1 ч. л. соди, 1/2 ч. л. кориці.

Розтерти цукор і яйце, додаючи молоко й борошно. Замісити тісто, поклавши в нього горіхи, соду й корицю. Тісто повинно бути консистенції густої сметани. Заповнити тістом формочки для кексів, поставити в підігріту духовку й випікати при температурі 180-200 градусів.

25.08.2016


Переглядів: 1222

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1199 від 18.12.2024p.
¤ 
Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Пропустивши два швидких м’ячі і ще в першому таймі залишившись у чисельній меншості, «Верес» поступився «Карпатам» у Львові і перервав свою десятиматчеву безпрограшну серію. Ця поразка стала найбільшою за часів відродженого народного клубу і третьою найбільшою для «Вереса» в елітному дивізіоні чемпіонату України....

¤ 
Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Двічі милити голову шампунем – необхідність чи маркетинговий хід? Як насправді правильно мити голову, розповідають експерти....

¤ 
Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Перед тим як у молодому віці почати ін’єкції ботоксу, варто врахувати всі плюси та мінуси і порадитися з лікарем. Бо є нюанси....

¤ 
Проблеми з пам’яттю:

Проблеми з пам’яттю:

втома, перевантаження чи щось серйозніше?

На забудькуватість скаржаться багато: від молодих до людей похилого віку. Спочатку це проявляється начебто в дрібницях, але часто з віком проблема посилюється, і у якусь мить ми розуміємо, що нам важко на себе покластися, так багато витікає, не утримується, розчиняється ніби в повітрі. І тут ми починаємо замислюватися: це просто накопичилася втома і потрібно з’їздити у відпустку, попити вітамінки, чи справа в чомусь суттєвішому? А раптом провали у пам’яті – ознака захворювання? Давайте проаналізуємо, чому пам’ять може нас підводити і що з цим робити....

¤ 
На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

Інцидент стався 7 грудня близько 20:40 на залізничній станції Верба, що на Дубенщині....

¤ 
У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

Можна сміливо говорити про те, що з 1 грудня у Рівному почала працювати нова модель громадського транспорту. Так, на вулиці міста виїхали нові автобуси, які курсують за маршрутом 47А. А загалом для зменшення заторів у місті значно зменшилася кількість маршруток малої місткості....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22495)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18439)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15470)
• Допомога під час карантину [967] (15441)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15185)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15050)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14988)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14938)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14911)
• Живи до ста! [965] (14852)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14814)
• Бюджет і ми… [965] (14792)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14667)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14637)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14517)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14458)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14109)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14075)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту (469)
• Різниця між пральним порошком і капсулами (69)
• Енергетична безпека: на Рівненщині розвиваються альтернативні джерела енергії (67)
• Проблеми з пам’яттю: (64)
• Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові (64)
• На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки (63)
• Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики? (62)
• Чи можна нагрівати мед? (61)
• Фундучна картопля (60)
• Анастасія Либак провела розминку з учнями Жобринського ліцею (59)
• Як позбутися неприємного запаху цибулі на руках після готування? (59)
• Сушарки проти паперових рушників: що безпечніше для здоров’я? (59)
• Cкільки потрібно мити волосся шампунем? (59)
• Рецепт домашніх патчів (58)
• Чи нешкідливо вмиватися мінеральною водою? (55)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"