Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №898 від 31.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Момент істини

БУРШТИНОВИЙ АПОКАЛІПСИС: депутати ПРОТИ рекультивації

БУРШТИНОВИЙ АПОКАЛІПСИС: депутати ПРОТИ рекультивації

Обласна рада втретє відмовила ДП «Бурштин України» в наданні спеціального дозволу на користування надрами

Минулий тиждень був насичений подіями і в світі, і в області. Поки Петро Порошенко домовлявся на Всесвітньому економічному форумі в Давосі про 400 мільйонів євро інвестицій в Україну, депутати обласної ради 23 січня на позачерговому сесійному засіданні втретє відмовили ДП «Бурштин України» в наданні спеціального дозволу на користування надрами. Окрилені успіхом президента в Давосі, 40 із 47-ми народних обранців, не довго думаючи, перекрили шлях американським інвестиціям у порятунок довкілля в поліських районах Рівненщини.

Не секрет, що до виконання Пілотного проекту рекультивації земель, порушених незаконним видобутком бурштину, ДП «Бурштин України» вдалося залучити штатівську корпорацію «Уорлд Ембер Корпорейшн», яка має своє представництво в Києві – ТОВ «Уорлд Ембер Україна». Американці готові, попри всі фінансові ризики, інвестувати в ліквідацію наслідків бурштинового апокаліпсису в північних районах області близько 16 мільйонів доларів. Та непоборною перешкодою добрим намірам заокеанських інвесторів стала обласна рада.

Головне завдання – відновлення земель лісового фонду

Голова обласного осередку партії «Батьківщина» і керівник її депутатської фракції в облраді Микола КУЧЕРУК у сюжеті програми «Тема дня» на телеканалі «UA: Рівне» того ж дня, 23 січня, щиро зізнався її ведучій Світлані Сабанюк, що депутати і він особисто не знали, що на сесійному засіданні мова йде саме про рекультивацію, оскільки в наданому їм екологічною комісією облради проекті рішення про це ніде не згадувалося. «Про Пілотний проект, – наголосив Микола Герасимович, – повинні були знати всі журналісти, вся громадськість, повинні знати всі люди». У відповідь генеральний директор ДП «Бурштин України» Дмитро ТЯГЛІЙ зауважив, що всі знають. «Ні, – заперечив депутат, – я не знаю, пані Світлана не знає… Скажіть де ви презентували цей проект?».

Звісно, якби Микола Герасимович більше переймався катастрофічними наслідками варварської діяльності нелегальних бурштинодобувачів на Рівненщині, то помітив би ґрунтовну презентацію даного проекту керівництвом ДП «Бурштин України» в матеріалі «Бурштиновий апокаліпсис зупинить рекультивація», опублікованому в тижневику «Рівне-Ракурс» 8 лютого 2018 року. А якщо його серцю ближче колишнє видання облради – газета «Вісті Рівненщини», то наступного дня, 9 лютого 2018 року, в Кучерука та його колег-депутатів була можливість прочитати цей матеріал і на її шпальтах.

А ще нагадаємо всім депутатам обласної ради, що два роки тому, 15 лютого 2017 року, програму порятунку довкілля у північних районах області презентував у Києві особисто голова Рівненської ОДА Олексій МУЛЯРЕНКО. За повідомленням прес-служби ОДА, під час прес-конференції в інформаційному центрі УНІАН, в якій також взяли участь керівники Волинської та Житомирської ОДА, Олексій Віталійович заявив про старт в Україні Пілотного проекту рекультивації земель, пошкоджених незаконним видобутком бурштину. Головне завдання проекту – відновлення земель лісового фонду. Відповідно до встановленого порядку, на пошкоджених ділянках лісу буде здійснено довидобуток залишків бурштину, після чого буде проведено комплекс робіт по рекультивації цих територій.

Постанова КМУ №1063 – перший крок до легалізації видобутку бурштину

Нагадаємо також шановному Віталію ЧУГУННІКОВУ, екс-голові облдержадміністрації та керівнику депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» в облраді, що Рівненська ОДА, за повідомленням її прес-служби, не очікуючи ухвалення законопроекту про бурштиновий промисел, фактично стала розробником проекту урядової постанови № 1063 «Деякі питання реалізації Пілотного проекту рекультивації земель лісогосподарського призначення, порушених внаслідок незаконного видобування бурштину», яку Кабінет Міністрів України прийняв 30 листопада 2016 року. Мета постанови – зменшити темпи екологічної катастрофи на Поліссі. На тверде переконання нинішнього голови ОДА Олексія Муляренка, постанова КМУ № 1063 – це перший крок до легалізації видобутку бурштину.

Пройшло два з лишком роки з часу прийняття цього надзвичайно важливого для нашої області урядового документу. І вся Україна побачила на прикладі Рівненської обласної ради, як неймовірно важко всім депутатам – провладним і опозиційним – зробити цей крок. Але є надія, що депутати облради таки ухвалять правильне рішення стосовно надання ДП «Бурштин України» спеціального дозволу на користування надрами у порядку реалізації Пілотного проекту рекультивації земель лісогосподарського призначення, порушених внаслідок незаконного видобування бурштину, і цим підтримають рейтинг своїх політичних сил перед президентськими та парламентськими виборами. Інакше і самі партії, і їхні лідери можуть зазнати значних іміджевих і, відповідно, електоральних втрат на виборчих перегонах, а Україна – економічних збитків.

Непродумане та безвідповідальне рішення облради може бути підставою для мільйонного доларового позову до держави Україна. І це може статися вже в найближчі місяці. Американська компанія «Уорлд Ембер Корпорейшн» восени 2018 року надіслала лист генеральному директору ДП «Бурштин України» Дмитру Тяглію, в якому висловила своє невдоволення тим, що підготовчі роботи до реалізації інвестпроекту розтягнулись на два роки, у зв’язку з чим вони несуть значні невиробничі витрати на оплату праці найнятих фахівців, придбання й оренду техніки та її охорону.

Це свідоме саботування виконання постанови Кабінету Міністрів?

Зауважимо, що за результатами щорічного Глобального рейтингу конкурентоспроможності, Україна зайняла 110-те місце з-поміж 140 учасників рейтингу (46,3 балів з можливих 100) за якістю роботи органів влади та місцевого самоврядування. Якщо перевести 100-бальну систему на п’ятибальну, то ця оцінка набагато ближче до «плюс два», ніж до «мінус три».

– Саме на «двійку з плюсом» заслуговує робота Рівненської ОДА й облради по виконанню постанови Кабміну № 1063 «Деякі питання реалізації Пілотного проекту рекультивації земель лісогосподарського призначення, порушених внаслідок незаконного видобування бурштину», – вважає генеральний директор ДП «Бурштин України» Дмитро ТЯГЛІЙ. – Постановою перед­бачено, що даний проект реалізовуватиметься з ­2017-го до 2021 року. Основними виконавцями визначено спеціалізовані підприємства державного сектору економіки, які мають досвід розробки родовищ бурштину, а саме: ДП «Бурштин України» та дочірнє підприємство «Укрбурштин» Державної акціонерної компанії «Українські поліметали». Документом визначено спрощений порядок отримання спеціального дозволу на користування надрами у разі виявлення залишків бурштину.

Здавалось би, цього достатньо, щоб почати роботу з виготовлення проекту технічної документації. Але ж Геокадастр вимагає від нас ще дозвіл на це від голови ОДА. Ми звернулись в ОДА за дозволом 7 серпня 2018 року, а отримали документ із трьома рядками тексту 18 жовтня. Те, що чиновники мають робити за десять днів, нам робили два з половиною місяці. Ми навіть не знаємо: це звичайна бюрократія чи свідоме саботування виконання постанови Кабінету Міністрів?

Нас звинувачують у тому, що підприємство подало неправильно оформлені документи. Але, вибачте, є перелік документів, які було необхідно нам подати в Державну службу геології та надр. Якби ми щось зробили неправильно, нам би їх повернули. Але якщо у порядок денний сесії облради вноситься проект рішення під іншою назвою, що, звісно, могло дезорієнтувати депутатів і вплинути на результат голосування, то винна в цьому екологічна комісія, яка готувала цей документ.

Рекультиваційні роботи виконуватимуться за інвестиційні кошти

– Ми дуже неприємно вражені результатом голосування депутатів 23 січня на позачерговій сесії облради, – обурюється помічник генерального директора ДП «Бурштин України» Костянтин ВАЩЕНКО. – Адже провели громадські слухання в селі Великі Цепцевичі Володимирецького району, які, щоправда, зібрали небагато людей: за словами сільського голови, селяни чи то відсторонюються, чи то бояться. Надали фінансову допомогу місцевій футбольній команді. Відповідно до закону, підготували всі необхідні документи, спілкувалися з депутатами, одержали позитивний висновок екологічної комісії, яка одностайно рекомендувала обласній раді підтримати нашу заяву про надання спеціального дозволу. До того ж, перед початком сесії на наше прохання відбулося під головуванням голови облради Олександра Данильчука неформальне засідання узгоджувальної ради, на якому присутні керівники депутатських фракцій висловили нам свою підтримку, враховуючи, що рекультиваційні роботи виконуватимуться не за бюджетні кошти.

Яке ж було наше здивування, коли під час обговорення цього питання на сесійному засіданні в залі звучав тільки негатив і звинувачення підприємства то в банкрутстві, то в нераціональному використанні коштів. Але найбільше мене вразив своїм виступом керівник депутатської фракції ВО «Батьківщина» Микола Кучерук, який, як виявилося, не володів винесеним на сесію питанням. Виступаючи перед депутатами, я наголошував, що мова йде про рекультивацію порушених земель державного лісового фонду, яка регулюється постановою Кабміну № 1063, а він говорив про геологорозвідку і видобуток бурштину, який регулюється законом, і цим вніс плутанину в обговорення нашого питання.

Прикро, звичайно, що депутати не взяли до уваги мої пояснення під час сесії і відмовили нашому підприємству в наданні спеціального дозволу на користування надрами. Ми будемо повторно подавати на розгляд сесії необхідний пакет документів. Сподіваюсь, що всі депутати усвідомлять, що їхнє позитивне голосування – це не тільки підтримка державного підприємства «Бурштин України» в реалізації за залучені нами іноземні й українські інвестиції Пілотного проекту рекультивації земель лісогосподарського призначення, порушених внаслідок незаконного видобування бурштину, а й підтримка облрадою виконання урядової постанови № 1063, мета якої – ліквідація жахливих екологічних наслідків бурштинового апокаліпсису в північних районах області.

31.01.2019Олесь ДУБОВИК

Реалізація Пілотного проекту рекультивації земель, пошкоджених незаконним видобутком бурштину, дозволить протягом п’яти років відновити тисячі гектарів знищених лісів, створить, за попередніми розрахунками, до 10 тисяч робочих місць, а додаткові надход­ження до бюджетів всіх рівнів становитимуть 500 мільйонів гривень на рік.


Переглядів: 1676

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (944)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (74)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"