Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №906 від 28.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Звіт ювіляра

Віталій СОБУЦЬКИЙ: «Об’єктам нерухомості – високу експлуатаційну надійність і довголіття»

Віталій СОБУЦЬКИЙ: «Об’єктам нерухомості – високу експлуатаційну надійність і довголіття»

Технічне обстеження будівель і споруд допомагає своєчасно виявити серйозні недоліки та пошкодження й зекономити кошти на їх капітальному ремонті

Мабуть, кожен власник зацікавлений в тому, аби його нерухомість знаходилася в належному стані, служила тривалий час, була безпечна для працівників або мешканців. Саме для цього будівлі та споруди піддають періодичним перевіркам – обстеженню технічного стану. Ця обов’язкова за законом процедура дозволяє визначити, в якому стані знаходиться майно, та своєчасно вжити заходів щодо усунення проблем.

Загалом близько 7500 підприємств України є техногенно небезпечними. Звісно, кошти на ліквідацію наслідків аварій на них будуть значно більшими, ніж витрати на відновлення їх експлуатаційної надійності, вважає Віталій СОБУЦЬКИЙ (на фото) – один із засновників та науковий керівник Науково-дослідної лабораторії експлуатаційної надійності будівель і споруд НУВГП.

Віталій Олександрович – не тільки щасливий ювіляр (27 березня йому виповнилося 60 років), а ще й талановитий вчений-дослідник проблем теорії відновлення експлуатаційної надійності міських будівель і споруд, відомий будівельний експерт із багаторічним досвідом проведення унікальних будекспертиз, автор численних проектів реконструкції та капітального ремонту найскладніших виробничих і соціальних об’єктів в Україні та за кордоном.

«Переконатися в тому, що об’єкт не знаходиться в аварійному стані…»

– Віталію Олександровичу, безсумнівним позитивом є те, що тема захищеної Вами дисертації кандидата технічних наук – «Робота конструкцій будівель і споруд на нерівномірно деформованих основах» – здобула логічне продовження у Вашій науковій діяльності, тематиці науково-дослідних робіт і впроваджених інженерно-технічних та проектних розробках, які продовжили життя багатьох об’єктів як виробничої, так і соціальної сфери, а також пам’яток культури. Адже саме цим уже більше півтора десятка років займається очолювана Вами Науково-дослідна лабораторія експлуатаційної надійності будівель і споруд НУВГП.

- Ця проблема важлива, складна та багатогранна. Термінового і ґрунтовного вирішення вимагають питання інженерної діагностики, нормативного забезпечення експлуатаційної надійності елементів міської інфраструктури, перегляду і ревізії проектного потенціалу країни, спеціального моніторингу стану будівель, споруд, інженерних мереж, впровадження принципово нових підходів до проектування, геотехнічного супроводу складних і відповідальних споруд, тощо.

У контексті останніх рішень керівництва нашого університету вагомим внеском у розв’язання окресленої проб­леми є, на нашу думку, підготовка висококваліфікованих інженерних кадрів, які могли б на високому технічному рівні експлуатувати й утримувати об’єкти нерухомості, проводити обстеження конструкцій, вміти визначати причини деформацій і пошкоджень будівель, споруд, інших елементів міської інфраструктури. Причому підготовку спеціалістів будівельних спеціальностей необхідно і доцільно проводити на базі науково-дослідних, проектно-конструкторських лабораторій і центрів університету. Тим більше, що promotion (просування) в Європу вимагає готувати їх із залученням до виконання реальних дослідних, проектних та конструкторських робіт для конкретних замовників.

Завдання технічного обстеження аналогічні огляду техніки – переконатися в тому, що об’єкт не знаходиться в аварійному стані і не наражає на небезпеку користувачів і оточуючих, виявити дефекти, визначити необхідність ремонту або заміни частини конструкцій. У Науково-дослідній лабораторії експлуатаційної надійності будівель і споруд НУВГП нагромаджений значний досвід, напрацьовані відповідні методики і методи відновлення експлуатаційної надійності міських будівель і споруд. Кількість і обсяг науково-дослідних і проектних робіт давно переросли у відповідну якість. Впродовж більше 15 років наша лабораторія успішно працює в напрямку удосконалення та впровадження своїх розробок.

«Висока ефективність наших розробок доведена на багатьох об’єктах»

– Наскільки адекватна ефективність розробок очолюваної Вами лабораторії викликам часу?

– Висока ефективність наших розробок доведена на багатьох об’єктах. Зокрема:

У Києві: торговий комплекс з підвальним приміщенням на пл. Львівській, 8Б (літера «А») у Шевченківському районі – розробка технічного рішення по закріпленню високих (7,70 м) ґрунтових схилів котловану під будівництво торгового комплексу, закріплення методом ін’єктування цементно-силікатно-полімерними сумішами ґрунтового масиву схилів котловану під будівництво торгового комплексу.

У Київській області: незавершене будівництво на пр. Т.Шевченка, 6-Б у м. Вишгород – розробка робочого проекту «Реконструкція під житловий будинок з вбудованими торговими приміщеннями, дослідження напружено-деформованого стану конструктивної системи реконструйованого будинку».

У Житомирі: податкова інспекція Житомирської області на пл. Перемоги, 2 – обстеження, дослідження напружено-деформованого стану конструкцій, визначення причин пошкоджень і деформацій, відновлення експлуатаційної надійності будівлі закріпленням ґрунтової основи методом ін’єктування ґрунту гелевими композитами (патент UA № 8054.А кл. Е 02 D3/12).

У Львові: будівля банку «Промінвестбанк» на вул. Гнатюка, 2 – комплексне обстеження конструкцій, визначення технічного стану будівлі в цілому, розробка технічного рішення з відновлення експлуатаційної надійності; будівля природознавчого музею на вул. Театральній, 18 – виведення з аварійного стану та відновлення експлуатаційної надійності; кінотеатр «Клекіт» на пр. В. Чорновола – обстеження, визначення причин деформацій та пошкоджень, розробка технічного рішення з відновлення експлуатаційної надійності при реконструкції будівлі кінотеатру з перепрофілюванням його в осередок відпочинку і дозвілля молоді «Millennium».

У Закарпатській області: міжнародний термінал КПП «Ужгород» – дослідження напружено-деформованого стану конструкцій, експертиза та розробка висновків про причини аварії і втрати експлуатаційної надійності.

У Волинській області: розробка робочих проектів реконструкції з розширенням проїжджої частини, оптимізацією розв’язок, регулювання руху вулиць Набережної, Конякіна, Гордіюк, Коперника, Леонтовича, Суворова, Огієнка, Героїв УПА, Гетьмана Мазепи, 8 Березня, Московської, Клима Савура у м. Луцьк.

«Значним здобутком вважаю замовлення польських партнерів»

– Звісно, – продовжує Віталій Собуцький, – цей перелік був би неповним, якщо не згадати про об’єкти у Рівному, на яких працювали наші фахівці: Це передусім:

Свято-Покровський собор на вул. Соборній, 6 – проект реконструкції з підсиленням збірного залізобетонного міжповерхового перекриття; розробка орнаменту підлоги.

Чотириповерховий житловий будинок з мансардою для учасників АТО по вул. Шевченка, 67А (впроваджена розробка) – інженерно-геологічні та гідрологічні дослідження ділянки забудови, обстеження, дослідження напружено-деформованого стану конструкцій, визначення технічного стану існуючої будівлі; розробка робочого проекту реконструкції існуючої недобудови під житловий будинок.

Друга черга торгового комплексу «Юність» на вул. Базарній, 9 –

інженерно-геологічні та гідрологічні дослідження ділянки забудови; розробка проекту закріплення ґрунтової основи проектованої будівлі; закріплення методом ін’єктування полімерно-гелевими композитами ґрунтової основи, складеної замуленими ґрунтами, для зведення в умовах щільної міської забудови будівлі торгового комплексу.

Одним із значних професійних здобутків колективу лабораторії вважаю замовлення польських партнерів: це і дослідження експлуатаційної надійності великомірних металевих конструкцій у процесі монтажу Виставково-Конференційного центру (Centrum Wystawtniczo-Kongresowe – CWK) у місті Жешув, і участь у впровадженні, і розробка рекомендацій з безпечного утримання і використання.

28.03.2019Спілкувався Олесь ДУБОВИК

Науково-дослідна лабораторія експлуатаційної надійності будівель і споруд Національного університету водного господарства та природокористування 33028, м. Рівне, вул. Соборна, 11; тел. моб. (099) 23-95-777; е-mail: VA_Sobutskij@ukr.net Свідоцтво про атестацію лабораторії № РТ-002/2017
Переглядів: 1942

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21183)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14481)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14319)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14132)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13978)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13969)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13755)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13665)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13660)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13606)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13216)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13189)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (489)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (66)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (63)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (59)
• А ваш шампунь безпечний? (57)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (52)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"