Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №911 від 02.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Чим небезпечні сухарики, чіпси, насіння і горішки?

Чим небезпечні сухарики, чіпси, насіння і горішки?

У післяобідній час часто можна зустріти школярів — зовсім малюків і старшокласників — з пачками сухариків, горішків, насіння та чіпсів. Для їх купівлі діти відкладають гроші зі сніданків, випрошують у батьків, родичів. Нерідко, мами, прибираючи в кімнатах, вигрібають гори пачок з-під цих “наїдків”. Люблять похрумтіти сухариками або чіпсами і дорослі — особливо під пиво або під час перегляду телевізора. Разом з тим, ці продукти повільно, але вірно отруюють організм речовинами, які викликають важкі захворювання, в тому числі рак.

Кілька років тому Міністерство охорони здоров’я спільно з Міносвіти видали наказ, що забороняє продавати чіпси, сухарики, горішки та насіння в школах. І хоча в більшості шкіл цей наказ виконується, діти анітрохи не захищені від подібного “корму”: у магазинах довкола начальних закладів йде жвава торгівля.

Чим же так небезпечні пачки з хрустким товаром? Візьмемо, наприклад, цілком “безневинні”, на перший погляд, сухарики в пачках. Це вже не просто підсушені і обсмажені шматочки хліба. Виробник щедро додає до них дуже небезпечні для здоров’я смакові добавки — різні підсилювачі смаку, синтетичні ароматизатори, що додають присмак салямі, бекону або сиру. Багато з них — небезпечні канцерогени, вживання яких в їжу викликає у людини рак, завдає шкоди нервовій системі і навіть призводить до генетичних мутацій!

Так, найбільш широко застосовується в таких продуктах глутамат натрію — підсилювач смаку. За даними медиків активне вживання в їжу цієї речовини може призводити до виразки шлунка, хвороб печінки, провокувати головні болі і навіть цукровий діабет.

Не менш небезпечними для здоров’я людини можуть бути і чіпси. Здавалося б — це всього лише тонко порізана картопля, обсмажена в олії. Однак, як з’ясувалося, багато виробників, бажаючи заощадити, виробляють свій продукт не з цілої картоплі, а з картопляного, кукурудзяного та навіть пшеничного борошна. Потім з тіста формують тонкі скибочки і так само, як в сухарики, додають величезну кількість різних шкідливих добавок, а також обсмажують у великій кількості жиру. Останній потрібно часто міняти, інакше в ньому накопичуються канцерогенні речовини, наприклад акриламід.

Цю небезпечну речовину вчені Маастрихтського університету виявили не так давно в ході великого наукового дослідження. Акриламід утворюється в процесі смаження або випікання різних продуктів. Вчені встановили пряму залежність між споживанням акриламіду і виникненням раку. У жінок, які споживають більше продуктів, що містять акриламід, ризик розвитку раку виявився у двічі вищий, ніж у інших.

При цьому під “підвищеним обсягом” розумілася одна пачка сухариків вагою в 32 грами або пачка чіпсів на день. Акриламід крім канцерогенних властивостей, здатний пошкоджувати нервову систему і приводити до генетичних мутацій.

Особливо небезпечне вживання чіпсів і сухариків для маленьких дітей та вагітних жінок. Наслідки вживання чіпсів для дітей до 4 років взагалі незворотні. А для вагітних, за даними вчених, шкоду від чіпсів і сухариків можна порівняти з курінням. Адже акриламід хоч і невидимий, але здатний пошкоджувати ДНК. Вчені інституту Bradford Institute for Health Research виявили взаємозв’язок між рівнем акриламіду та зниженням ваги новонароджених і об’ємів їх мозку.

Зрозуміло, що вживання чіпсів і сухариків негативно позначається і на розумовому розвитку дітей, особливо у віці до 4-х років. Вчені з Брістольського університету (Велика Британія) зуміли довести, зв’язок між вживанням чіпсів і сухариків та погіршенням роботи мозку, проблемами з пам’яттю.

Та й сам жир, у великій кількості присутній в чіпсах, сухариках, смажених горіхах або насінні, є серйозною небезпекою.

За словами Майкла Мосса, який написав книгу “Сіль, цукор, жир”: продовольчі гіганти підсадили нас“, чіпси сьогодні перетворилися на продукт, що буквально підриває мозкові клітини, відповідальні за відчуття задоволення. Їжа з високим вмістом жирів активізує центр задоволення в мозку, нав’язуючи бажання споживати ці продукти. Споживання такої їжі медики називають “гедоністичною гіперфагією”, — яка, нерідко, призводить до ожиріння і діабету. Чим сильніший сигнал, що посилається смаковими рецепторами в мозок, тим більше діти хочуть їсти ці чіпси та сухарики. Розвивається залежність, подібна до залежності від наркотичних речовин, які також споживають з метою отримання задоволення. Звичайна ж їжа після цього здається дітям прісної і несмачною.

До слова, нерідко сухарики і чіпси, знову-таки, з економії, смажать на олії, взагалі не призначеній для приготування харчових продуктів — технічному жирі. Крім того, нерідко в виробництві сухариків і чіпсів використовуються гідрогенізовані жири або транс-жири. Їх молекули, якщо говорити спрощено, закупорюють мембрани клітин, і такі клітини гинуть. Особливо негативно впливають транс-жири на нервові клітини — людина стає дратівливою, у неї з’являється тривожність, депресія.

Тому тривале споживання небезпечних продуктів може привести до важких неврологічних розладів, порушень роботи головного мозку, а також інфарктів та інсультів, адже транс-жири сприяють відкладанню на стінках судин холестеринових бляшок. “Погані” жири відповідальні за виникнення онкологічних захворювань, цукрового діабету, проблем з імунітетом. Також транс-жири вкрай негативно впливають на печінку! У 90-х роках в США заявлялося про 20 тисяч смертей щорічно тільки від споживання транс-жирів.

Ще один небезпечний інгредієнт — сіль. Її і в сухариках, і в чіпсах, і в горіхах з насінням — з надлишком! Сіль же, як відомо, не тільки затримує в організмі воду, а й у великій кількості може, і без транс-жирів і ароматизаторів, приводити до захворювань серцево-судинної системи, нирок і шлунково-кишкового тракту.

Окремо потрібно сказати і ще про один вид “сміттєвої” їжі — улюблене багатьма насіння. Воно і в чистому вигляді далеко не корисні ласощі. Справа в тому, що соняшник відмінно всмоктує з грунту свинець і кадмій (ці метали потрапляють туди з добривами), які накопичуються потім в насінні. Кадмій здатний приводити до гіпертонії, хвороби нирок і проблем з кістками. Насіння довго і погано перетравлюються, а це додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт. Харчуючись ним, легко можна заробити гастрит, виразку або загострення апендициту. До того ж, насіння і без промислового смаження дуже багате на різні жири, і споживання його у великій кількості призводить до підвищення холестерину в крові і утворення холестеринових бляшок у судинах.

І, нарешті, небезпечною є і сама упаковка з фольги. Вчені зі столичного університету екогігієни і токсикології ім. Медведя стверджують, що для упакування таких продуктів часто використовується шкідлива фольга (флексоупаковка). Ціанідні з’єднання з пачки потрапляють до продуктів, в яких з’єднуються з транс-жирами і стають ще більш небезпечними. Більше того, останнім часом виробники використовують не тільки небезпечні дешеві клеї, але і заборонені для харчової промисловості — технічні.

Чіпси з різних овочів та фруктів в домашніх умовах:

1. Морква

Яскраві чіпси з солодкуватим смаком – це джерело бета-каротину, корисного для міцного імунітету і соколиного зору. Радимо змішати сирі скибочки з корицею, мускатним горіхом і столовою ложкою апельсинового соку і відправити підрум’янюватися в духовку. Розігрійте духовку до 120 градусів. Готуйте 45 хвилин або до утворення рум’яної скоринки.

2. Буряк

Буряк приносить користь завдяки високому вмісту антиоксиданту беталаіна, відомого своїм протизапальним і детоксикуючим ефектом. Чіпси з буряка мають природну солодкість завдяки високому вмісту натуральних цукрів, а для солодко-солоного відтінку смаку подаємо їх з діпом з козячого сиру. Розігрійте духовку до 180 градусів. Готуйте 20 хвилин, переверніть і запікайте ще 10-20 хвилин.

3. Яблука

Думаємо, про користь яблук можна зайвий раз і не нагадувати, тому відразу радимо приготувати яблучних чіпсів із запасом! Пряні нотки у смак принесе додавання кориці, меленого імбиру і мускатного горіха. Розігрійте духовку до 100 градусів. Готуйте 30 хвилин, переверніть і запікайте ще 30 хвилин.

4. Зелена стручкова квасоля

Це не зовсім традиційний, але дуже смачний снек, який внесе різноманітність у будь-яку комбінацію з овочевих чіпсів і додасть кальцію, клітковини і білка. А з пряною томатної сальсою як соус ці зелені чіпси підуть на ура. Розігрійте духовку до 220 градусів. Запікайте 15 хвилин до рум’яної скоринки.

5. Банани

Кращі фруктові чіпси на думку ласунів і спортсменів, багаті природними цукрами, калієм, вітаміном С і В6. Просто запечіть їх з корицею і подайте з сумішшю меду і грецького йогурту – насолода гарантована! Змастіть скибочки лимонним соком щоб уникнути їх потемніння. Розігрійте духовку до 100 градусів. Запікайте 1,5 години. Чіпси можуть здатися злегка м’якими, але вони затвердіють після готовності.

6. Гарбуз

Для приготування гарбузових чіпсів найкраще підійде солодкий гарбуз баттернат – з безнасінної частини вийдуть великі круглі скибочки, а з частини з насінням – кільця або півкільця залежно від розміру гарбуза. Для більшої насолоди перед запіканням обваляйте шматочки в коричневому цукрі або кленовому сиропі. Розігрійте духовку до 190 градусів. Запікайте 20 хвилин до отримання рум’яної скоринки.

7. Цукіні

Ще одні зелені чіпси, багаті ніацином і тіаміном – вітамінами, корисними для росту волосся і нігтів. Умочіть скибочки в суміш з збитого білка, чорного перцю і пармезану, а для більшого хрускоту обваляйте в хлібних крихтах. Розігрійте духовку до 230 градусів. Готуйте чіпси 8-10 хвилин, переверніть і запікайте до рум’яної скоринки...

02.05.2019


Переглядів: 1924

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (797)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"