Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №948 від 23.01.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Сумісність та несумісніть рослин у змішаних посівах

Сумісність та несумісніть рослин у змішаних посівах

Як відомо, сусідство рослин може бути сприятливим або шкідливим. Наприклад, огірки дружать з горохом, капустою, але ворогують з картоплею і ароматичними травами.

Капуста білокачанна у якості сусідів віддає перевагу кропу, селері, цибулі, салату, картоплі і неполюбляє помідори і столову квасолю. А з якими овочами дружить морква? З помідорами і горохом.

Картопля добре уживається з квасолею, кукурудзою, капустою, хріном, баклажаном і цибулею, але не терпить помідора, огірка і гарбуза.

Друзі редьки – буряк, шпинат, морква, пастернак, огірок, гарбуз і томат, а недруг – ісоп.

Ісоп та фенхель – не терплять сусідства з багатьма рослинами, і їх краще вирощувати на окремій гряді.

Інший важливий критерій при підборі компонентів для змішаних посівів – здатність деяких рослин відлякувати шкідливих комах.

Так, цибуля діє на павутинового кліщика, махорка на капустяну муху, часник і полин на хрестоцвітних блішок, помідори на медяницю і огнівку. Запах селери відлякує капустяну муху.

Борються з шкідливими комахами і за допомогою диких рослин.

Для цього городники використовують настої. Наприклад, препарат з суцвіття ромашки відлякує і навіть губить багато шкідників саду і городу.

Для приготування препарату суцвіття ромашок збирають і висушують. Після чого їх розмелюють в тонкий порошок, змішують з рівною кількістю дорожнього пилу (бажано зібраною не поблизу від промислових підприємств і жвавих автомагістралей).

Для обприскування беруть 200 г порошку, розмішують у малій кількості води і доливають водою до норми (10 л). Цей препарат абсолютно нешкідливий, і їм можна обробляти культури навіть перед самим збиранням врожаю.

Проти тлі і павутинового кліща, які шкодять огіркам і капусті, рослини обприскують настоєм картоплиння (картопляного бадилля). Для цього 1,2 кг подрібненої зеленої маси настоюють 2-3 години в 10 л води і проціджують.

З цією ж метою можна використовувати відвар пасинків і бадилля помідорів. При цьому беруть зеленої маси в розрахунку 40 г на 1 л води і, подрібнивши, кип’ятять на повільному вогні 30 хв. Один стакан отриманого таким чином відвару вистачить на 1 л води. У готовий відвар додають 30 г мила або прального порошку і обприскують рослини.

Проти тлі і кліща допомагають ще настої з цибульного лушпиння, ромашки, тютюну, часнику, деревію, коріння кінського щавлю і листя кульбаби.

Приведемо декілька варіантів змішаних і ущільнених посівів городних культур, які і рекомендуємо випробувати на своїй ділянці.

Помідори, шпинат в цьому варіанті сприятливо впливають на інші культури.

На гряді шириною 1 м у серпні висаджують суницю в два ряди на відстані 50 см, між ними навесні наступного року сіють овочі.

Посередині гряди в один ряд висівають кріп і через 1 м в ряду висаджують по одній рослині помідора. Зліва від цього ряду висівають крес-салат (один ряд), а справа – шпинат (теж один ряд), на краях гряди – петрушку і чабер однорічний.

Першим дає продукцію крес-салат, потім – шпинат і кріп. Після цього овочеві рослини, які залишилися, починають швидко розвиватися. Чабер використовують в їжу як в свіжому, так і в сушеному вигляді, тому прибирають його в міру необхідності. Восени зрізують зелень, що залишилася, для сушки.

Ці овочі добре сумісні. Вирощують їх на гряді шириною 1 м. Розміщують 3 ряди кольрабі поперемінно з качановим салатом по схемі 33 х 25 см. Між ними можна висівати 2 рядки шпинату. На краях грядки розводять ще по одному рядку листового салату поперемінно з невеликою кількістю редиски (одне насіннячко через 10 см).

За такої комбінації листовий салат допомагає знищувати хрестоцвітних блішок на кольрабі і редисці.

Першими прибирають шпинат і редиску, потім дозрівають перші качанчики салату. З прибиранням листового салату можна небагато почекати. В останню чергу прибирають кольрабі.

5 рядків цибулі висівають на відстані 15 см один від одного. У рядку між рослинами цибулі висівають декілька насіння редиски. Потім висівають чергуючими рядками 2 ряди моркви і 2 ряди петрушки. Всі культури уживаються добре.

Після вбирання врожаю дві сусідніх культури (спершу редиски, потім цибулі) петрушка і морква, які залишилися, ростуть на всій гряді і до кінця літа дають нормально розвинені коренеплоди. До того ж цибуля захищає моркву від морквяної мухи.

На грядці шириною 1 м послідовно засівають 13 рядів рослин, з них 3 ряди моркви, 4 ряди цибулі і 6 рядів шпинату. Коли відійде небезпека заморозків, вільне місце посередині гряди займають помідорами, висаджуючи розсаду на відстані 0,5-1 м один від одного.

Спочатку дозріває шпинат, потім цибуля. Після їх прибирання посилено починає рости морква. Замість 6 рядків шпинату можна поперемінно висівати по 2 рядки шпинату, салату і крес-салату.

Спочатку розвивається шпинат. Маленьким рослинкам моркви і листю цибулі, яке тягнеться у висоту, шпинат і салат в цю пору практично не заважають. Після прибирання шпинату, салату і крес-салату посилено починає рости цибуля, а коли листя цибулі поступово почне в’янути і вилягати, посилюється зростання моркви.

Після прибирання томату і цибулі на грядці залишається тільки морква, у якої в цей період спостерігається інтенсивне формування коренеплодів.

Розсаду спаржевого салату висаджують по схемі 40 х 45-60 см, а качанового, листового 20-30x30 см. Після пророщування розсади салату між його рядками висаджують 20-30-денну розсаду столового буряка (на відстані 10-15 см між рослинами в ряду).

Через 30-40 днів після висадки салат готовий до прибирання. За цей час рослини буряка добре укорінятимуться, розвинуться і коренеплоди досягнуть технічної стиглості. У міру потреби буряк вибирають, остаточне ж прибирання коренеплодів проводять в кінці вересня – у першій декаді жовтня.

На гряді шириною 1 м висівають петрушку в три, ряди, розташовуючи один ряд посередині грядки, а два інших – на відстані 5 см від краю гряди. У травні між рядами петрушки висівають броколі в 2 ряди. Відстань між рослинами у ряді 45 см, а між рядами – 60 см.

Після відрощування зелені петрушку проріджують, щоб в рядку висадити розсаду качанового салату на відстані 30-45 см один від одного.

У рядку посередині гряди на відстані 20 см висаджують розсаду брюссельської капусти. Потім між рослинами капусти по черзі висаджують 3-4 насіння редьки і крес-салату. По обидві сторони гряди на відстані 30 см від центрального рядка висівають по одному рядку гороху.

Спочатку прибирають горох, потім редьку, а крес-салат залишають рости в тіні дорослих рослин брюссельської капусти. Врожай прибирають з потреби, для салатів.

Три ряди моркви (один ряд посередині гряди, а два інших – на відстані 10 см від її країв) висівають на гряді шириною 1 м. У першій-другій декаді травня між рядами моркви висаджують розсаду броколі по схемі 50х45 см.

До початку посиленого зростання коренеплодів моркви головки броколі вже готові до прибирання, і морква до кінця вересня встигне дати хороший врожай.

Встановлено, що морква позитивно відгукується на сусідство з салатом, шавлією і особливо з майораном. При цьому майоран можна розміщувати не тільки між рядками моркви, але і через певні проміжки (1 м) в самому рядку з морквою.

На гряді висівають два рядки огірка на відстані 60 см один від одного, а між ними і по краях гряди – кріп. Сумісне вирощування цих культур не тільки добре позначається на їх зростанні і врожайності, але дозволяє при збиранні огірків відразу ж зрізати і необхідний для засолки кріп.

Треба мати на увазі, що в різних кліматичних зонах країни набір культур і схеми ущільнених посівів можуть розрізнятися. Звичайно, для обробки овочів в змішаній культурі потрібний оброблений, удобрений ґрунт.

Перш за все, шар компосту розподіляють по всій поверхні грядки і граблями перемішується з ґрунтом. Компост не можна закопувати в ґрунт, його краще наполовину змішати з підготовленим торфом. Як додаткове живлення застосовуйте різні суміші мінеральних добрив. Де ґрунт заправляють торфом, там додаткове добриво (калій) вносять за 2-3 тижні до висіву насіння.

23.01.2020


Переглядів: 1441

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13779)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (841)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"