У 4 випадках продуктами, які послужили причиною отруєння людей, були продукти домашнього виготовлення (в’ялене м’ясо та сальтисон із домашньої свинини, а також консерва рибна домашнього приготування), у двох випадках ковбаса та рибні пресерви невідомого походження, про місце придбання яких захворілі не змогли надати інформацію.
Ботулізм – небезпечне гостре інфекційне захворювання, яке характеризується тяжким ураженням нервової системи та найчастіше проявляється такими симптомами, як двоїнням в очах, затруденим ковтанням, порушенням мови. У важких формах при несвоєчасній діагностиці та лікуванні захворювання виникають порушення з боку основних життєвих центрів головного мозку, що може призвести до смерті.
Літо – сприятлива пора року для розвитку епідемічних ускладнень, насамперед, ботулізму. Так як частіше порушуються вимоги щодо зберігання продуктів. Також в цей період виготовляється домашня консервація.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.