Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №981 від 10.09.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс політики

Олександр Данильчук:

Олександр Данильчук:

«Професійна політика – це мистецтво компромісів»

– Олександре Юрійовичу, завершується чергова – 7-ма каденція діяльності Рівненської обласної ради. Очевидно, вона була найскладнішою, бо чотири рази керівництво облради не змінювалось за жодної з них. Яка причина таких частих змін?

– Абсолютна правда. При такому складі облради, коли є стільки фракцій, імовірно, що так могло статися. І треба мати досвід, аби з усіма контактувати, працювати, уміти домовлятися. Поляризація думок за останніх два з половиною роки, відколи депутати мене обрали головою, все ж закінчувалася здебільшого прийняттям зважених рішень. Ви правильно сказали, що за цей час в раді змінилося чотири голови і частково їх заступники. Мені вдалося відпрацювати найдовше. В умовах економічної кризи, завжди є криза політична. Бо на економічних питаннях легко маніпулювати в політичних цілях. І ще це час реформ. А вони завжди проходять болісно.

– Справді, Ваш досвід як голови, відіграв свою роль, Ви ж не вперше очолюєте облраду. Те, що ви змушені були проявляти неабияку дипломатичність є прикладом того, як у грудні минулого року непросто приймався бюджет області. Позиція кількох фракцій була такою: якщо не підете на наші умови, то ми не будемо голосувати за бюджет. Це правильно?

– Це не правильно. Монобільшості в облраді немає, тож набрати необхідну кількість голосів вдавалося не завжди. Доводилося постійно домовлятися. Але ж професійна політика – це і є мистецтво компромісів…Хоча, знову ж таки, місцеві ради не повинні бути місцем, де з’ясовують політичні амбіції! Бо депутатів обирають в раду, щоб вони відстоювали інтереси своїх виборців, а не політичні цілі партії. Опинившись в депутатському кріслі і в сесійній залі, про це деякі колеги час від часу забувають.

Треба врахувати і той факт, що за нинішнього скликання обласної ради змінилося три (!) голови облдержадміністрації. І щоразу депутатам доводилося налагоджувати співпрацю з новим керівництвом виконавчої гілки влади. Окрім суто господарських моментів, на все накладається ще й політична складова.

– Олександре Юрійовичу, за сьому каденцію, що Ви вважаєте зроблено найбільш важливе і можна записати у плюс депутатському корпусу і владі області в цілому?

– Треба розрізняти функції органу самоврядування і виконавчої влади. Так, ми намагались працювати в одній упряжці заради розвитку нашого краю.

Якщо говорити про конкретні об’єкти, то більшість з тих, які потрапили до президентської програми «Велике будівництво», ми розпочали будувати кілька років тому. Заради справедливості хочу сказати, що це не заслуга лише нинішньої виконавчої влади, але й попередньої. Ми надавали пріоритет тим об’єктам, які уже розпочали будувати раніше або ж мали впевненість, що до кінця своєї каденції зможемо їх завершити. Свою роль відіграла і децентралізація. ОТГ отримали додаткові кошти з державного бюджету на розвиток своїх територій. Було започатковано низку державних програм, які дали поштовх розвитку освіти – це Нова українська школа, наприклад. За ці роки ми вперше почули словосполучення «інклюзивна освіта» і по-новому подивилися на діток з особливими потребами. Саме в останні роки в області відкрилася ціла низка інклюзивно-ресурсних центрів, які допомагають таким дітям стати повноправними членами суспільства. Це, вважаю, неабияке досягнення.

Крім того, завдяки державній програмі «Доступна медицина» в селах побудовані нові сучасні амбулаторії. І добре було б, аби цей проєкт не заморозився. Бо в розрізі медичної реформи він просто необхідний.

Взагалі, якщо ви проїдетеся по селам Рівненщини, то помітите, що з’явилося чимало нових або ж оновлених об’єктів: школи, дитсадки, ЦНАПи, сільські амбулаторії. Та й відремонтованих доріг побільшало… Хоч саме погані дороги поки залишаються однією з болючих проблем не лише Рівненської області.

– А чого, навпаки, не вдалося зробити депутатам 7 скликання?

– Кожен депутат йшов на вибори з якоюсь програмою. Ми збирались на засідання з головами фракцій і визначались, що можемо зробити вже зараз, а з чим доведеться зачекати. На жаль, передусім через брак коштів вдалося не все. Спочатку на порядку денному нашого скликання було майже 150 об’єктів, в яких є потреба будівництва. Потім, зрозуміло, цифра зменшилась на третину, бо дотаційна область, якою є Рівненщина, без державних вливань не впорається. Абсолютна більшість об’єктів, повторюю, будується за умови співфінансування: держава – облрада – місцеві ради.

– Рівненська область – одна з не багатьох, яка постійно виконувала план з наповнення бюджету. Як це вдавалось?

– За це треба перш за все дякувати нашим підприємствам, нашому бізнесу. Суспільство все більше усвідомлює, що чесно сплачуючи податки, ми забезпечуємо виплату пенсій, утримання бюджетної сфери, реалізацію соціальних програм – тобто здоровий обіг грошей в економіці. За останніх півроку ми маємо незначне перевиконання в межах 105 відсотків. І це не дає нам можливості дофінансувати якісь галузі. У той же час, добре, що область не зайшла в «мінус». Я завжди повторюю, що головне завдання влади – не заважати бізнесу працювати.

– Крім того, що Ви голова облради, Ви ще й депутат. Вочевидь, Ваші виборці також мали якісь очікування?

– Я не вперше депутат від Березнівщини. Тож не буду хвалитися, але зроблено чимало. За цю каденцію вдалося практично завершити два великі об’єкти – це новий сучасний дитсадок у Березному на 150 місць, також добудовуємо міські очисні споруди, що дасть можливість вирішити екологічну проблему регіону. Крім того, збудовано дві дороги Березне-Витковичі, Кам’янка – Велике Поле.

З того, що планував зробити наступним – відремонтувати ділянки дороги між селами Друхів та Поліське, а також Білка-Голубне.

Крім того, тримаю на контролі питання будівництва нового навчального корпусу для Березнівського спортивного ліцею. Спорткомплекс у спортсменів уже є, а от навчаються вони по-сусідству з дитячим садком – ділять одне приміщення. Як тільки буде відкоригована проєктно-кошторисна документація, можна буде шукати кошти під будівництво навчального корпусу.

Також і надалі планую всіляко підтримувати роботу інклюзивно-ресурсних центрів.

– Не можу обминути питання початку навчального року. Область дуже строката по санітарно-епідеміологічних кольорах. Чи були Ви десь в якомусь навчальному закладі, і як Ви ставитесь до обмежень і санітарних вимог?

– Враховуючи те, що введено карантин, я не був у жодній школі на святі Першого дзвоника. Хоча, звісно, хотілося особисто привітати і вчителів, і дітей. Я досить відповідально ставлюся до висновків санепідеміологів та прислухаюся до засторог медиків. Лікарі, які витягують хворих з коронавірусом, мені не раз розповідали жахливі подробиці, як може протікати ця хвороба, в яких муках дехто опиняється… Якби це показати широкому загалу, то ті, хто надто безпечний, зрозуміли б, що COVID-19 – це не жарти, і ліпше оберігати себе та своїх рідних та уникати ризиків. Ніхто не знає, чи поряд з вами в даний момент хтось не є носієм вірусу.

– Ще одне питання не можу не задати – про наступні місцеві вибори. Як Ви вважаєте, нинішня партійна система є досконалою? Адже тут далеко не рівні умови, враховуючи те, що одні можуть самовисуватись, а інші обов’язково мають йти під партійними прапорами?

– Я завжди був прихильником мажоритарної системи. Особливо до місцевих рад. Однак нині маємо абсолютно нову, яка, звичайно, не є досконалою. Проте мусимо йти на вибори і дотримуватись нових правил. Найгірше, що людям знову доведеться обирати якусь партію, за верхівку якої вони не можуть нести відповідальність.

– Чи будете Ви знову балотуватися в депутати?

– Хтось з великих сказав: якщо ти не йдеш в політику, то вона прийде до тебе…

10.09.2020Розмовляв Андрій БАБІНЕЦЬ


Переглядів: 1094

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21181)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14557)
• Допомога під час карантину [967] (14481)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14318)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14131)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14005)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13966)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13662)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13659)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13605)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13216)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13187)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (464)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (65)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Часникові стрілки корисніші за часник (59)
• Особливості вживання видів води (58)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (57)
• А ваш шампунь безпечний? (55)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"