Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №985 від 08.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Забуті секрети української кухні: приправи й маринади

Забуті секрети української кухні: приправи й маринади

Для маринування м’яса, риби й приготування борщів використовували кваси – ягідні, овочеві та, звичайно ж, хлібні. А ще є питомо українські забуті спеції.

Українська національна кухня не тільки і не так технологія й рецептура, як справжня філософія та релігія. З особливими термінами й ритуалами, з давно забутими або втраченими секретами.

Для маринування м’яса, риби й приготування борщів завше використовували кваси – ягідні, овочеві та, звичайно ж, хлібні. Їх можна заживати як напій і використовувати як частину кулінарної технології.

Дуже легко приготувати ягідний та овочевий кваси. Літр будь-яких свіжих ягід на трилітрову банку залити перевареною водою і поставити в тепле місце до скисання. Взимку візьміть пів літра сушини на пів літра січених свіжих яблук. Спробуйте у такому квасі відмочити м’ясо на шашлик (спецій поки що дайте так, як зазвичай) і побачите різницю.

Класичний український борщ має варитися лише на буряковому квасі – нарізані кружальцями сирі бурячки залийте теплою водою (у попередніх пропорціях), зверху покладіть кілька житніх сухариків. Коли квас готовий, додайте (на літр) дві столові ложки солі, по ложці меду і тертого хрону, дрібку зернят кропу. І цим усім замаринуйте на півтори-дві доби свіжі оселедці.

І ось тепер про спеції і приправи. Перша порада – не змішуйте їх абияк і (що найгірше) у великих кількостях. По змозі уникайте екзотичних спецій: найліпше обмежитися чорним перцем і лавровим листком. Як не прикро, але одна з основних традиційних українських приправ нині поза законом. Це – конопляне насіння. Його ще років 100–150 тому додавали до м’яса, каш, салатів, борщів і випічки. Особливо смачним виходить варений горох, заправлений конопляною олією, і та сама шпундра, рецепт якої ви дізналися з нашої попередньої зустрічі.

Друга незаслужено забута приправа – ялівець. У давнину суміш розтертих зерен ялівцю і чорного перцю була головним консервантом м’яса, що не псувалося у пивницях (підвалах) по кілька років. М’ясо, замариноване з ялівцем під пресом (насухо), має смак дичини (маринувати не більш як три доби, часто перевертаючи, перед приготуванням неодмінно промити). Увага! Ялівець не терпить теплової обробки й може дуже зіпсувати смак страви!

Наступна – м’ята. Її використовують лише у свіжому вигляді як приправу до овочевих і перших страв, потребує дуже дрібної порізки. Шавлію ж додають тільки до баранини, телятини, риби (не застосовувати до птиці і свинини!). Вживається у дуже невеликих кількостях лише під час смаження. В інакшому разі не виявляє смакових якостей і псує продукти не гірше за ялівець.

08.10.2020


Переглядів: 1327

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21164)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17320)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14121)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13993)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13969)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13956)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13880)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13872)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13746)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13652)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13651)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13208)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13178)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (183)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (60)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (54)
• Тонкощі заварювання кави (53)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (52)
• Пиріг «Чорний ліс» (52)
• Небезпека вологих серветок (50)
• А ваш шампунь безпечний? (37)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (37)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (35)
• Особливості вживання видів води (34)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (33)
• Часникові стрілки корисніші за часник (32)
• Нецукровий діабет (31)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"