Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №995 від 17.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як розмножити орхідею з кореня, коли рослина розрослася чи скинула листя

Як розмножити орхідею з кореня, коли рослина розрослася чи скинула листя

Зараз орхідеї на піку популярності. Це красива і досить невибаглива квітка, яка довго тішить пишним цвітінням. Тому часто люди мають не одну рослину, а кілька видів. Розмножують їх найчастіше дітками, які іноді з’являються на материнській рослині, або за допомогою живця з листочком.

Є ще один спосіб розмноження, менш популярний, але досить простий та ефективний, – розмноження коренем. Він найкраще підходить для тих орхідей, які сильно розрослися або захворіли (швидко зів’янули, скинули листя, але коренева система здорова і ви хочете врятувати рослину). Для розмноження таким способом підходять ті орхідеї, які мають на коренях псевдобульби.

Як розмножувати орхідею корінням

1. Дістаньте рослину з горщика, обтрусіть коріння від субстрату, занурте у теплу воду (близько 30 ОС) на 20-30 хв.

2. Гострим продезінфікованим ножем відріжте частину кореневища. Для розмноження підходять здорові частини кореня, які мають по дві-три псевдо бульбочки. Зауважте: з маленьких фрагментів корінців орхідея буде рости дуже довго або загинуть.

3. Зрізи треба обробити меленою корицею або деревним попелом, щоб захистити рослину від інфікування хворобами. Залишити на кілька годин на столі, щоб коріння підсохло.

4. Далі кожен корінець, який має по 2-3 бульби, треба посадити в окремий горщик з новим субстратом. Він має бути такий самий, як у материнської рослини – спеціальний для орхідей – зі шматочків соснової кори, кокосового волокна і торфу.

5. Надалі треба регулярно поливати та щодня обприскувати рослини теплою водою, але не перезволожувати. Підживлювати не треба! Світло має бути розсіяним упродовж 8-10 год, температура 16-24 ОС.

6. Якщо все зробити правильно, орхідея швидко укоріниться, почнуть з’являтися маленькі корінці, а згодом листки. Такі рослини потребують такого самого догляду, як усі інші орхідеї. До речі, вони повністю зберігають властивості материнської рослини і матимуть такі ж квіти.

Типові помилки при розмноженні коренем

• Розмноження у несприятливий час. Найкраще це робити навесні, на початку фази активного росту.

• Неправильно обраний спосіб розмноження. Розмноження корінням найкраще підходить для міцних орхідей, які сильно розрослися.

• Розмноження під час цвітіння або формування листочків. У цей час розмножувати поділом коріння заборонено.

• Відсутність дезінфекції. Інструмент треба продезінфікувати, зрізи обов’язково обробити, а загнилі корінці видалити.

Як змусити орхідею цвісти

Час цвітіння орхідей в домашніх умовах залежить від того, наскільки точно ви знаєте усі тонкощі вирощування рослин. Якщо ви все правильно робите, то не тільки зможете домогтися від них повторного цвітіння, але і продовжите це свято на кілька місяців.

Дивлячись на квітучу орхідею, багато квітникарів навіть не замислюються, купувати це незвичайну рослину чи ні. Звичайно, купувати! Ось тільки чи буде вона так само добре цвісти й вдома? Всі знають, що орхідея – рослина досить примхлива, вимагає делікатного догляду. Домогтися повторного цвітіння від неї можна, якщо знати все що сприяють цьому чинники й дотримуватися певного режиму догляду. Тоді цвітіння орхідеї триватиме від 2 до 6 місяців. Фаленопсис може цвісти цілий рік.

Частота цвітіння орхідеї залежить від дотримання певних правил догляду. Щоб рослина цвіла, слід пам’ятати 9 важливих умов, які сприяють цьому.

Дізнайтеся вік орхідеї

Якщо ви купили рослину без квітів, і вона не поспішає радувати вас стрілкою, можливо, вона ще занадто молода.

Різні види орхідей зацвітають у віці від 1,5 до 3 років. Щоб визначити, наскільки орхідея доросла, потрібно підрахувати кількість пагонів. У дорослої рослини, готової до цвітіння, їх повинно бути від 5 до 8. Якщо квітки на орхідеї з’являються раніше – це не завжди добре. Річ у тім, що занадто молодій рослині може не вистачити сил на відновлення після цвітіння, і вона може загинути.

Чи не переставляйте горщик

Багато хто знає, що переїзд для орхідеї – справжній стрес, і вона не любить навіть незначних пересувань. Орхідея реагує на положення стосовно джерела світла. Тому якщо існує необхідність переставити горщик з рослиною, необхідно розміщувати його звичною стороною до висвітлення. Також не варто ворушити орхідею під час поливу. Пересування несприятливо позначається на зростанні квітки, особливо в момент появи квітконоса.

Приділяйте увагу кореням

Як відомо, коріння орхідеї активно бере участь в процесі фотосинтезу, тому важливо стежити за тим, щоб їм було достатньо світла. Оскільки зайвий раз переміщати орхідею не рекомендується, варто подбати про коріння заздалегідь. Наприклад, замість керамічних горщиків краще використовувати пластикові прозорі місткості з великою кількістю дренажних отворів. Не рекомендується брати для посадки цієї квітки місткості з рифленими стінками, оскільки коріння має особливість приростати до нерівної поверхні. Крім цього, гострі краї й елементи можуть травмувати кореневу систему, що завдасть шкоди всій рослині в цілому.

Подбайте про висвітлення

Сонячне світло – дуже важливий фактор, що впливає на цвітіння орхідеї. Без повного світлового дня (10-12 годин на добу) ці рослини не будуть цвісти. Тому восени й взимку, коли природного освітлення дуже мало, квітам слід вмикати лампи.

Фітолампи – спеціальні лампи, призначені для цих рослин: вони дають багато яскравого світла, не висушуючи при цьому повітря навколо квітів.

Якщо орхідея розквітла восени або взимку, то слід подбати про те, щоб квіти не загинули через короткий світловий день. Без додаткового світла в темну пору року орхідея може засохнути. Якщо немає можливості забезпечити рослину хорошим світлом, то досить організувати підсвічування тільки для кінчика квітконосу. Головне – стежити, щоб ні він, ні саме рослина не нагрівалися.

Забезпечте допустимий перепад температур

Каталізатором для цвітіння багатьох видів орхідей є незначна різниця між показниками денної та нічної температури. Тому, щоб орхідея цвіла, вночі температура повинна бути на 4-6 ° С нижче, ніж вдень. Звичайно, створити такі умови протягом усього року буває проблематично. Але з кінця весни й до початку осені орхідеї можна утримувати на відкритому повітрі, де температурний перепад досягається природним шляхом. У більш прохолодну пору, коли квіти вже повинні жити вдома, приміщення з орхідеями потрібно провітрювати. Тільки робити це слід дуже обережно, пам’ятаючи, що ці рослини дуже бояться протягів.

Правильно поливайте орхідею

Поливати орхідею потрібно після висихання ґрунту – щоб уникнути загнивання коренів. Дані вимоги діють як влітку, так і взимку, і застосовні як до діток, так і до дорослих рослин. Однак є тут і свої винятки. Після того, як орхідея відцвіте, полив варто скоротити приблизно на місяць.

У природі після цвітіння орхідеї починають зав’язувати насіння, які повинні розлітатися в різні сторони на кілька кілометрів. Таке можливо тільки в сухі періоди, але ніяк не в сезон дощів. Тому потрібно забезпечити орхідеї умови, якомога більше наближені до природних – тоді квітка буде рости здоровою і часто цвісти.

Перед цвітінням і під час нього орхідеї потрібно більш інтенсивний полив, ніж зазвичай. Далі, в період спокою, екземпляри з жорсткими листям і наявністю псевдо бульб потрібно поливати за основним принципом (приблизно через 10-12 днів).

Зволожуйте повітря навколо рослини

Ще одна важлива для цвітіння умова – вологість повітря. Якщо вона буде недостатньою, орхідея може зупинитися в рості або на ній передчасно засохнуть бутони й квітки.

Щоб підвищити вологість у приміщенні, де росте орхідея, можна поставити поруч з квіткою тарілочку з водою. Також в дуже сухі періоди (коли в будинках включають опалення) рослину варто обприскувати. Відповідна вологість для орхідей – від 60% і вище.

Правильно підбирайте добрива

Для підгодівлі орхідеї рекомендується використовувати склади на основі фосфору і калію, оскільки вони стимулюють появу квіткових бруньок. Крім того, використання таких добрив гарантує освіту у рослини здорових і міцних квіток. А ось підгодівлею на основі азоту краще не захоплюватися: цей елемент, навпаки, гальмує розвиток квітконосів.

Не бійтеся лякати рослина

Іноді, щоб змусити орхідею зацвісти, їй потрібно влаштувати невеликий стрес. Буває так, що всі умови для цвітіння дотримані, а квітка вперто не хоче пускати стрілку. Це іноді трапляється через те, що орхідеї дуже добре. У такому випадку всі сили рослина направляє на зростання зеленої маси. Один зі способів стимулювати цвітіння – трохи шокувати орхідею: скоротити полив або переставити горщик з рослиною в більш прохолодне місце.

Період спокою в орхідей

Після цвітіння в орхідеї настає період спокою, коли вона починає збирати сили для нового цвітіння. Догляд в цей час нічим не вирізняється від догляду в інші періоди. Квітка як і раніше потребує хорошого поливу, високої вологості, достатнього освітлення й регулярної профілактики проти хвороб і шкідників.

Що ж стосується підгодівлі, то їх частоту й обсяг в період спокою варто зменшити. Якщо існує необхідність пересадити орхідею, то саме час зайнятися цією процедурою саме зараз, коли рослина більше не цвіте.

Пересадка необхідна, якщо з дренажного отвору стирчать коріння, або ґрунт швидко просихає після поливу. Як правило, необхідність в даній процедурі з’являється через 2-3 роки.

Чи можна зрізати орхідеї

Що може бути прекрасніше букета з орхідей? Ось тільки живуть ці квіти недовго, та й не кожен вид підходить для зрізання. Спробуємо розібратися, як продовжити життя такого букету і які орхідеї вибирати.

Стояти у вазі і зберігати свіжість і аромат протягом декількох тижнів (а іноді і місяці) можуть фаленопсіси, цимбідіуми і пафіопеділуми. Інші орхідеї ризикують не простояти і години, увядая буквально на очах.

Якщо ви купуєте букети орхідей, дивіться, в першу чергу, на пелюстки й чашолистки. Вони повинні бути блискучими й жорсткими – тоді орхідея простоїть довго.

Як продовжити життя букету з орхідей

Якщо квіти були принесені з магазину, то їх слід підрізати. Підрізати стебла слід навскоси. Процедуру рекомендовано проводити під струменем проточної води. Оновлювати зрізи бажано через кожні 2-3 дні.

Вода для змісту зрізаних орхідей повинна бути м’якою і чистою: можна використовувати кип’ячену або фільтровану. Періодично її потрібно оновлювати, доливаючи свіжу.

Орхідеї в зрізку, як, втім, і горшкові домашні орхідеї, бояться занадто високих і дуже низьких температур. Також їх рекомендується оберігати від протягу і яскравого сонця.

17.12.2020


Переглядів: 2144

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (935)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (78)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (74)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"