Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1025 від 29.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Серпень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Вересень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Новини Рівне

#Ракурс здоров'я

Як вберегтись від харчових отруєнь влітку?

Як вберегтись від харчових отруєнь влітку?

Цього літа Україну сколихнули кілька гучних новин про масові харчові отруєння. У Харкові після відвідин суші-бару госпіталізували 85 людей, на Львівщині у ресторані отруїлись 24 людини, у Вінниці святкування випускного закінчилось госпіталізацією для 8 дітей та 7 дорослих. Усі ці випадки в різних закладах харчування об’єднує одне – нехтування санітарними правилами. Як вберегтись і на що звернути увагу, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Статистика і причини

Відповідно до статистики Держпродспоживслужби (ДПСС), за пів року в Україні зареєстрували 36 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань: 26 сталися у дитячих садочках і школах, ще 6 – у кафе, ресторанах та магазинах, 4 – у побуті українців. Загалом через отруєння постраждали 427 людей, з них 319 дітей.

Як встановило розслідування, у 20 випадках збудниками інфекції стали брудні руки, посуд, предмети побуту несвоєчасно ізольованих хворих дітей або персоналу. Ще 11 випадків пов’язані із неякісними харчовими продуктам, а один – із вживанням неякісної питної води.

У ДПСС кажуть, що основні причини виникнення спалахів – це грубі порушення санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів, а саме: термінів придатності та температурного режиму продуктів і готових страв, технології приготування страв, недотримання товарного сусідства продуктів, допуск до роботи працівників без медичних оглядів, порушення правил особистої гігієни осіб, які готують їжу.

«Ми закликаємо заклади громадського харчування бути надзвичайно уважними до дотримання усіх норм і правил. Утім, як показує досвід, є випадки, коли бізнес зневажливо ставиться до здоров’я своїх клієнтів. Так бути не повинно. Ми оперативно реагуємо на такі випадки і караємо порушників. Позиція Держпродспоживслужби безкомпромісна: безпека і здоров’я споживачів на першому місці», – зазначила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

З настанням спеки ситуація щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції стає особливо небезпечною, наголошують експерти. За умови неправильного зберігання продукти псуються за декілька годин. В організм людини може потрапити кишкова паличка, стафілокок, сальмонела.

Контроль якості і корисні поради

Щоб убезпечити українців від небезпечних хвороб, територіальні органи Держпродспоживслужби проводять регулярні перевірки закладів харчування та торгівельних мереж. Особлива увага звертається на терміни, умови зберігання продуктів, котрі швидко псуються, наявність холодильного обладнання, забезпеченість холодною та гарячою проточною водою, виконання правил особистої гігієни та проходження медичного огляду працівниками. У службі кажуть, що проблемою залишається стихійна торгівля, де продукти продають без холодильників та дотримання санітарних умов.

У випадку встановлення порушень, фахівці ДПСС можуть призупинити виробництво або продаж продуктів, вилучити небезпечні товари. Тільки за перше півріччя 2021 року, за порушення санітарних правил було складено 46 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 147 962 грн, відсторонено від роботи 28 працівників.

«Наші фахівці ухвалюють рішення стосовно санкцій. Точно можу сказати одне: порушників ми не шкодуємо. Покарання буде максимальним, оскільки мова йде про шкоду здоров’ю громадян», – прокоментував ситуацію заступник голови Держпродспоживслужби Анатолій Вовнюк у ході розслідування порушень у Вінницькій області.

Також можливі сезонні обмеження. Так, після масового отруєння на Львівщині в ресторанах заборонили готувати салати, заправлені майонезом або сметаною, а також солодощі із заварним кремом. Також рекомендували не продавати інші страви, які швидко псуються, зокрема на літніх майданчиках.

Експерти кажуть, що влітку слід бути особливо пильним із продуктами. Є кілька нескладних правил, які допоможуть захиститися від харчового отруєння як в кафе, так і вдома. У спекотні дні фахівці радять уникати вуличної їжі з м’ясом і рибою, бути обережними з суші у ресторанах. Варто звертати увагу на умови приготування їжі в кафе, чистоту посуду, особисту гігієну персоналу. Перед їжею треба обов’язково мити руки. Вдома неодмінно мити овочі та фрукти, не розморожувати м’ясо при кімнатній температурі. Важливо стежити за терміном придатності м’ясних та молочних продуктів, не їсти їх, якщо вони виглядають зіпсованими або неприємно пахнуть. Також фахівці радять не купувати м’ясо, рибу, яйця та молоко у місцях стихійної торгівлі та на вулиці. Тож захистити своє здоров’я можна самостійно, дотримуючись простих правил гігієни.

29.07.2021


Переглядів: 343

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1032 від 09.09.2021p.
¤ 
Зіткнення трьох вантажівок

Зіткнення трьох вантажівок

Зіткнення трьох вантажних транспортних засобів сталося сьомого вересня близько 16 години на автодорозі «Київ-Чоп» поблизу села Привільне, що на Дубенщині....

¤ 
Безпечна освіта. Як вчитись в умовах пандемії?

Безпечна освіта. Як вчитись в умовах пандемії?

У вересні учні і студенти повернулися за парти. Частина із них вперше познайомилася зі своїми колегами і педагогами наживо. Адже торік навчання у багатьох закладах було дистанційним. А подекуди – взагалі не відбувалося через брак необхідних технічних засобів в учнів та вчителів. Тож не буде перебільшенням сказати, що якість отриманих знань торік значно упала. Щоб це не повторилося, 2021/2022 навчальний рік розпочався у звичному форматі. Однак будь-якої миті все може змінитися. Як знайти баланс між безпекою та якістю навчання, дізнавався Центр громадського моніторингу та контролю....

¤ 
Віталій Коваль – «Проєкт «Велике будівництво» прийшов в громади, які десятиліттями не бачили подекуди і ямкового ремонту»

Віталій Коваль – «Проєкт «Велике будівництво» прийшов в громади, які десятиліттями не бачили подекуди і ямкового ремонту»

Майже півтора роки в Україні з ініціативи президента України Володимира Зеленського триває масштабна та амбітна державна ініціатива «Велике будівництво». За оцінками експертів, довгострокові ефекти в результаті реалізації проєкту сприятимуть збільшенню ВВП у найближчі 5 років на 2,2?%....

¤ 
Представники міжнародної компанії НЕФКО відвідали заклади дошкільної освіти міста Рівного, де буде встановлено сучасне кухонне обладнання

Представники міжнародної компанії НЕФКО відвідали заклади дошкільної освіти міста Рівного, де буде встановлено сучасне кухонне обладнання

Нещодавно відбулась зустріч в рамках реалізації проєкту НЕФКО-3 «Впровадження енергозбереження в закладах та установах, що належать до комунальної власності м. Рівне та модернізація вуличного освітлення», що реалізовується Рівненською міською радою спільно з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (8802)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (8068)
• Допомога під час карантину [967] (6135)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (6121)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (6118)
• Бюджет і ми… [965] (5827)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (5824)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (5785)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (5779)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (5762)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (5729)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (5726)
• Живи до ста! [965] (5655)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (5598)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (5529)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (5423)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (5320)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (5195)

ТОП-15 свіжого номера:

• Сергій Кондрачук: «Сьогодні обласна рада – це гармонійне поєднання досвіду та молодості…» (630)
• Зіткнення трьох вантажівок (146)
• Представники міжнародної компанії НЕФКО відвідали заклади дошкільної освіти міста Рівного, де буде встановлено сучасне кухонне обладнання (145)
• Віталій Коваль – «Проєкт «Велике будівництво» прийшов в громади, які десятиліттями не бачили подекуди і ямкового ремонту» (142)
• Безпечна освіта. Як вчитись в умовах пандемії? (138)
• Більше ніякого заморожування! (134)
• Терпка хурма? Тверде ківі чи авокадо? (130)
• Цитрусовий порошок зі шкірок мандаринів та апельсинів (124)
• Які добавки найбільш небезпечні (114)
• Веслувальник з Рівненщини здобув срібло Паралімпіади (113)
• Спортсменам Паралімпіади збільшать премії у 4 рази (109)
• Фальшиві гриби – готуємо баклажани (109)
• «Для неї також пара знайдеться…» (104)
• Три золотих, одну срібну та чотири бронзові медалі вибороли рівненські спортсмени на Всеукраїнському турнірі (102)
• Чорнобривці рятують від усіх бід. (102)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс