№1048 від 30.12.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Медики назвали найбільш нешкідливі алкогольні напоїФахівці розповіли, як без шкоди для здоров’я поєднати свято і алкоголь. Новорічні свята не обходяться без спиртного. Веселе застілля передбачає до вживання міцних напоїв. Але іноді у святковій ейфорії складно контролювати кількість випитого і втриматися, щоб не спробувати різні алкогольні напої. Не дивно, що на ранок після вечірки багато відчувають себе погано: голова болить і крутиться, мучить спрага, тремтять руки... Все це ознаки похмілля. Щоб ранок після свята був добрим і бадьорим, не обов’язково відмовлятися від спиртного за столом. Просто потрібно правильно поєднати Новий рік і алкоголь. Самі нешкідливі напої можуть призвести до важкого похмілля, якщо не знати міри. У той же час, міцний алкоголь під час застілля не зашкодить здоров’ю, якщо випити його в розумній кількості і під хорошу закуску. Що пити на Новий рік і як пити за святковим столом Більшість лікарів сходяться на думці, що нешкідливого алкоголю не існує. У великих кількостях він обов’язково зашкодить здоров’ю. Але оскільки склад різних алкогольних напоїв відрізняється, то кожна з них діє на організм по-своєму. Багато людей за святковим столом п’ють тільки горілку. Щоб цей напій був відносно нешкідливим, швидкість надходження не повинна бути вище приблизно 50 мл на годину. Чим довші перерви між тостами, тим легше організму впоратися з алкоголем (при наявності гарної закуски). Традиційним новорічним напоєм у нашій країні є шампанське. Його виробляють з винограду методом бродіння. Цей красивий, смачний і, на перший погляд, легкий алкогольний напій може зіграти злий жарт з тими, хто не знає міри. Блискучі бульбашки в бокалі – це вуглекислий газ. Він стимулює процес всмоктування алкоголю, а потрапляючи в кишечник, сприяє гниттю залишків їжі і отруєнню токсинами. Щоб не нашкодити собі, жінкам можна випити 1-2 келиха шампанського протягом святкового вечора, а чоловікові – до 3-4 келихів. Природно, не змішуючи їх з іншими алкогольними напоями. Самим нешкідливим вважається алкоголем спиртне, вироблене з винограду. До нього відносяться вино і види бренді, вироблені з цієї сировини (коньяк, чача, граппа). Завдяки малому вмісту алкоголю і високому вмісту флавоноїдів (антиоксидантів), вино вважається одним із самих нешкідливих напоїв. У Новий рік він буде хорошим вибором для вашого столу. У невеликих кількостях вино сприяє підвищенню тонусу судин, зниженню рівня холестерину, розсмоктуванню тромбів, розщепленню жирової тканини. Найбільш корисними вважаються червоні сухі вина. У них міститься більше флавоноїдів, ніж у білих, і не так багато цукру, як в солодких і напівсолодких напоях. Коньяк є одним з найпоширеніших видів бренді. Для його виготовлення використовується сік білих сортів винограду. Крім флавоноїдів цей напій містить дубильні речовини, що володіють бактерицидними, в’яжучими, протизапальними властивостями. Однак дубильні речовини уповільнюють всмоктування алкоголю в кров, тому цим напоєм легко «набратися» непомітно для себе. До того ж, домішки, що містяться в коньяку, ускладнюють роботу печінки. Коньяк п’ють невеликими ковтками, насолоджуючись його смаком і запахом. На відміну від горілки, його не потрібно закушувати. Але якщо хочеться чимось закусити, використовуйте шматочок шоколаду, сир, яблуко, горіхи. Щоб цей напій не нашкодив вашому здоров’ю, доза напою повинна бути на 30-40?% менше при перерахунку на дозу горілки. Іншими словами, 100 г коньяку протягом святкового застілля буде достатньо. Як правильно пити У кожного напою є свої правила «здорового» споживання. Який би напій для святкового застілля ви не вибрали, пам’ятайтепро наступне. 1. Не варто починати пити на порожній шлунок. Бажано з’їсти що-небудь жирне (наприклад, шматок м’яса), перед тим, як починати відзначати зі спиртним. 2. Не можна змішувати різні алкогольні напої. Якщо ви хочете почати вечір з одного напою, а продовжити іншим, то, по-перше, це повинні бути напої на основі однієї й тієї ж сировини (зерна – горілка, віскі, пиво; з винограду – вино, коньяк). По-друге, не можна знижувати градус. І пам’ятайте про дози. 3. Потрібно закушувати. Гаряча і поживна закуска уповільнює всмоктування алкоголю в стінки шлунка. 4. Не варто запивати алкоголь, особливо газованою водою. Потрібно знати міру. Кому не можна пити Навіть найменші дози будь-якого алкоголю можуть погіршити стан людей, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи, порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, центральної нервової системи. Алкогольні напої заборонено пити вагітним жінкам і годуючим матерям. Якщо ви приймаєте які-небудь ліки, порадьтеся з вашим лікарем і самі вивчіть інструкцію на предмет того, як вони поєднуються з алкоголем.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |