Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1049 від 05.01.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс культури і освіти

Кумедні та незрозумілі традиції

Кумедні та незрозумілі традиції

святкування Різдва у різних країнах світу

Морква в черевиках, червона білизна і багато інших незвичних традицій.

Що дивиться на Різдво вся Швеція? Навіщо норвежці ховають мітли? Чому в Бразилії важливо стрибати через хвилі обличчям до океану? Тут зібрані всі смішні і дивні традиції проведення зимових свят у світі.

На Новий рік і Різдво люди у всьому світі чекають подарунків і загадують бажання. Більшість святкових ритуалів схожі і існують вже кілька століть – наприклад, середньовічний європейський звичай цілуватися з рідними та друзями в новорічну північ. Але існують і незвичайні традиції, характерні для конкретної країни. Деякі виникли століття тому, інші з’явилися зовсім недавно.

Італія: відьма замість Санти

В Італії головний герой Різдва – відьма Бефана (в перекладі з італійської – фея). Її звичайно зображують літньою жінкою в чорному, яка всюди літає на мітлі. Вона вітає дітей – пробирається в будинок через димар і кладе подарунки в шкарпетки, які заздалегідь розвісили діти. В ніч з 5 на 6 січня італійці залишають біля каміна частування і келих вина для Бефани. Вважається, що відьма дарує подарунки тільки чемним дітям, а тим, хто погано себе поводив, кладе в шкарпетку вуглинки. Дорослі теж можуть отримати подарунок від чаклунки – вона підмітає підлогу в будинках хороших господарів.

А в Норвегії відьом побоюються – тут у Святвечір заведено ховати мітли, оскільки в ніч перед Різдвом у світ вибирається нечиста сила і краде їх, щоб літати по небу.

Уельс: реп-батл з сірою клячею

Одна з давніх валлійських різдвяних традицій, що збереглася в наші дні, – обряд Марі Луід, або «суперечка з сірою клячею». Глава процесії ряджених ховається під білий балахон і тримає над головою кінський череп, насаджений на палицю або вила. Череп кріплять таким чином, щоб «кінь» міг відкривати рот і крутити головою. В очниці вставляють ґудзики або скло, а морду прикрашають кольоровими стрічками і розетками.

Ряджені ходять від хати до хати, співаючи про те, як важко жити на вулиці, і просять пригостити пирогами і елем. Учасник, який грає роль Марі Луід, повинен умовити господаря будинку запросити їх всередину, а той намагається переконати колядників у своїй бідності. Суперечка з сірою клячею – поетичне змагання в дотепах, оскільки аргументи та гострий гумор повинні бути заримовані. Зазвичай господар будинку або пабу здається першим і всю компанію кличуть до столу. Якщо програють ряджені – їм доводиться піти ні з чим.

Нідерланди: морква в черевиках і картопля в покарання

5 грудня в Нідерландах та деяких областях Бельгії відзначають День Святого Ніколаса. Це головне зимове свято, а роль різдвяного діда виконує святий Sinterklaas. За легендою, він живе в Іспанії, звідки припливає на човні, а далі подорожує по країні на білому коні Амеріго. Нідерландського Санту супроводжує помічник – чорний Піт, який приносить дітям подарунки через димар. В очікуванні сюрпризів малюки ставлять на ніч черевики біля каміна (або батареї) і кладуть в них морквину для Амеріго. Слухняні дітки зранку знаходять подарунки та солодощі, а ті, хто себе погано вів, – картоплю. Правда, в наші дні покарання картоплею перестали вважати тяжким, так само як і загрозу, що неслухняних дітей Сінтерклаас забере до Іспанії.

Німеччина і Австрія: анти-Санта і таємний огірок

Жителі Австрії та Німеччини у День Святого Ніколаса вшановують темну іпостась Санти – злобного монстра Крампуса. У містах проходять процесії ряджених, де учасники на честь головного героя носять роги, кошлаті шкури і маски козлів, часто з довгим витягнутим язиком.

Також у Німеччині, де виникла традиція наряджати ялинку на Різдво, є звичай ховати в гілках святкового дерева скляну іграшку-огірок. Тим з дітей, хто відшукає прикрасу, господар дому дарує подарунок. Іграшка дбайливо зберігається в сім’ї і передається з покоління в покоління.

Іспанія: 12 виноградин і парад волхвів

В Іспанії найпопулярніше зимове свято – День волхвів, або Свято трьох королів. 5 січня по всій країні проходять костюмовані ходи, і замість Санта-Клауса подарунки дітям дарують біблійні царі-волхви.

А на Новий рік ті, хто загадує бажання, з’їдають 12 виноградин під бій курантів. До ритуалу готуються заздалегідь: купують дрібні ягоди без кісточок. Домашня новорічна вечеря зазвичай скромна, зате після опівночі чоловіки одягають костюми, а жінки – вечірні сукні та йдуть відзначати свято в нічні клуби і на вулиці.

Швеція: Різдво з Дональдом Даком

У 1960-і роки у Швеції з’явилася цікава традиція – кожне Різдво в три години дня шведи всією родиною збираються біля телевізора і дивляться святковий випуск мультфільму про Дональда Дака. Багато хто спеціально заводить будильники і ставить нагадування, щоб не пропустити початок трансляції. Вперше різдвяна історія про каченя вийшла на екрани в 1958 році – тоді у національного телебачення було два канали, по одному з яких йшли фільми Уолта Діснея. З того часу Дональд Дак став головним героєм Різдва.

Ісландія: рукавиці для кота

В Ісландії замість Різдва і Нового року святкують Йоль – язичницьке свято зимового сонцестояння, яке припадає на 20-22 грудня. Популярний фольклорний персонаж тут – Йольский кіт. За легендою звір розміром з бика 5 грудня приходить у світ людей і перевіряє, чи добре вони потрудилися у році, що минає. Тих, хто старанно працював, встиг обзавестися новим бавовняним одягом для сім’ї і підготувати в’язаний подарунок для кота, монстр не чіпав, а ледарів і нечупар – з’їдав. В Ісландії є вираз «надіти Йольского кота», тобто накликати на себе проблеми. Втім, згодом стали вважати, що страшний звір просто краде зі столу святкове частування. Однак традиція в’язати або купувати до 21 грудня новий бавовняний одяг збереглася досі.

Бразилія: сім хвиль і білі квіти

У новорічну ніч бразильці одягаються в біле і після опівночі йдуть на пляж. Там святкують і стрибають через сім хвиль, кожен раз загадуючи бажання. Вважається, що потрібно обов’язково стати обличчям до океану, інакше в новому році будуть переслідувати невдачі з грошима. Цей ритуал був запозичений у 1960-ті роки з афробразильської синкретичної релігії умбанда. Одне з божеств цієї традиції – дух моря Йемайя, покровителька жінок, культ якої поступово злився з шануванням Діви Марії. Тому ще одна частина новорічного обряду – білі квіти, які дівчата несуть до океану і відпускають у воду.

Португалія: тріска і січневі пісні

Різдво у Португалії – сімейне свято. Це означає, що під одним дахом збираються три-чотири покоління родичів, а за столом ставлять стільці і для померлих рідних. Традиційна святкова страва – бакаляу (bacalhau), тріска з північної частини Атлантичного океану. Її спеціально ловлять і солять для португальців. Більш розкішним варіантом вважається смажений восьминіг з картоплею. Логічного пояснення такого вибору немає, але традиція дотримується з року в рік. Обидві страви готують і у звичайні дні, але на святковому столі вони є обов’язково.

З 25 грудня по 6 січня ряджені ходять від будинку до будинку і співають «січневі» пісні (Janeiras). Співаки з гумором і теплотою згадують важливі події минулого року, бажають удачі і щастя всім перехожим і жителям на вулиці і отримують в нагороду горіхи, печиво і шоколад.

Еквадор: ляльки і кольорова білизна

На відміну від Португалії Новий рік для еквадорців швидше привід поклеїти дурня, а не сімейне торжество. Молодь перевдягається в карнавальні костюми і зупиняє машини, випрошуючи у водіїв монетку. Люди роблять і спалюють опівночі ляльки El Viejo – символ всього поганого, що хочеться залишити в старому році. Найчастіше у таких опудал обличчя відомих політиків чи не надто симпатичних автору ляльки знайомих.

А ще тут заведено надягати на Новий рік спідню білизну щасливих квітів. Для любові потрібні червоні тони, для грошей – жовті, а ті, хто хоче спокійного року, носять біле. Кольорова білизна як талісман популярна не тільки в Еквадорі, але відтінки для виконання бажань можуть відрізнятися, – наприклад, аргентинці, які мріють про кохання, вибирають рожевий колір.

05.01.2022


Переглядів: 1282

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13779)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (840)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"