Якщо ви ніколи раніше не чули цієї назви, це ще не означає, що вам немає чого боятися. Аспартам – один з найпоширеніших цукрозамінників, який активно використовується у виробництві дієтичних продуктів – низькокалорійних йогуртів, десертів, газованих напоїв з маркуванням sugar free, жувальної гумки, сиропів від кашлю і навіть деяких полівітамінах. Він дуже солодкий і практично не містить калорій, тому його так люблять виробники для схуднення. Проте, аспартам може завдати організму куди більшої шкоди, ніж кілька зайвих кілограмів. Речовина підвищує рівень фенілаланіну і аспаргінової кислоти – сполук, які можуть пригнічувати нейромедіатори, дофамін, норепінефрин і серотонін – головні регулятори нейрофізіологічної активності.
Продукти з білого борошна
При виробництві білого борошна видаляються багаті корисними поживними речовинами висівки і зародки, які містять харчові волокна, вітаміни групи В, залізо, магній і вітамін Е. Залишається тільки крохмалистий ендосперм, який продовжує термін зберігання зерна. Оброблене борошно має значно вищий глікемічний індекс, тобто стрімко підвищує рівень цукру в крові, через що погіршується робота мозку і зростає ризик розвитку недоумства і хвороби Альцгеймера.
Смажена їжа
Звичайно, від фастфуду та інших смажених в маслі продуктів ми і так часто відмовляємося, щоб не набрати кілограми, однак якщо від зайвої ваги вас можуть врятувати пара зайвих годин, проведених в спортзалі, то з тими втратами, які смажена їжа завдає мозку, спорт, на жаль, не впорається. Регулярне вживання смажених продуктів може привести до підвищення рівня холестерину в крові і серйозних проблем з серцем і судинами, а здоров’я судин безпосередньо пов’язане зі здоров’ям мозку.
Продукти з низьким вмістом клітковини
Хоча продукти з низьким вмістом клітковини можуть бути не так шкідливі для мозку, як перераховані вище, вони все одно стануть не самим здоровим вибором. Багаті клітковиною продукти уповільнюють засвоєння їжі, яку ви їсте, що призводить до зниження інсулінової реакції організму, що знижує окислювальний стрес і ризик розвитку діабету і хронічних захворювань серця і мозку.
¤ Небезпека – у воді: як запобігти отруєнню нітратами у дітей?Вживання води, що містить підвищені концентрації нітратів, може призвести до хронічних отруєнь, передусім малюків, котрим готують суміші, розведені цією водою....
| | ¤ Смертельне зіткнення: батьки загинули, діти у лікарніВнаслідок автопригоди загинуло подружжя – жителі Рівненської області. Двоє їхніх дітей, а також водій автомобіля «Volkswagen» перебувають у лікарні....
|
¤ Правоохоронець напав на обмінник та застрелив рівнянинаЗа процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури 27-річному львівському правоохоронцю повідомлено про підозру в умисному вбивстві з корисливих мотивів та розбої, вчиненому в умовах воєнного стану (п. 6 ч. 2 ст.115, ч. 4 ст. 187 КК України)....
| | ¤ Вибиті вікна, пошкоджені меблі та пожежа: у виправній колонії в’язні влаштували бунтВараська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами масових заворушень та дезорганізації роботи колонії (ч. 1 ст. 294, ст. 392 KK України)....
|
¤ На Рівненщині відкриють національний реабілітаційний центрДнями начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль мав перемовини з представниками ВООЗ, які перебували в області з робочою поїздкою. Під час зустрічі йшлося про створення на Рівненщині реабілітаційного центру для захисників. Він матиме статус національного....
| | ¤ Яким буде навчання в рівненських школах – онлайн чи офлайн?З 1 вересня Міністерство освіти України поставило завдання організувати очне навчання в тих закладах, де є укриття, сховища або найпростіші укриття....
|
|