Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1156 від 08.02.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Грудень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Чому варто зменшити споживання продуктів із рослинними жирами?

Чому варто зменшити споживання продуктів із рослинними жирами?

Попри стійкі стереотипи, рослинні олії, що застосовуються в харчовій промисловості як замінники молочного жиру – це далеко не завжди небезпечно.

Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що продукти із замінником молочного жиру безпечні, а у деяких випадках навіть корисніші та безпечніші за натуральні молочні продукти, але тільки якщо це не частково гідрогенізовані олії. Частково гідрогенізовані олії містять велику кількість трансжирів, надмірне споживання яких ВООЗ вважає одним із ризиків розвитку серцево-судинних захворювань та передчасної смерті.

Гідрогенізовані жири – це особливий тип штучних жирів, що створюються за допомогою спеціальних процесів обробки харчових продуктів. Рослинні олії у звичайних умовах рідкі, що не завжди зручно у промисловому масштабі. Тому їх модифікують, перетворюючи на тверді жири. Корисні для здоров’я ненасичені жирні кислоти в олії перетворюються на насичені. Це відбувається шляхом нагрівання під високим тиском та обробкою воднем. В результаті з олії отримують маргарин або так звані трансжири. Такі трансжирні кислоти утворюються, коли молекула водню посідає у молекулі жиру. Виходить масло з підвищеною стабільністю, яке має великий термін придатності. Але організм не може засвоювати такі тугоплавкі жири.

У промисловості замість звичайної часто використовується гідрогенізована олія. Адже вона набагато дешевша і довше не псується. Тому продукти на її основі можуть зберігатися довше. Крім того, такі жири часто використовують для смаження їжі в ресторанах та об’єктах швидкого харчування. Адже вони менше пригорають, тому на одній порції жиру можна посмажити більше продуктів.

Маргарин – продукт із кремовою текстурою та вершковим смаком отримують з рослинних жирів, який часто містить гідрогенізовані жири.

Морозиво – промислове морозиво, зазвичай, містить дуже велику кількість трансжирів.

Промислова випічка – така як печиво, крекери, палички, сухарі, снеки, чипси тощо. Всі вони містять гідрогенізовані жири, тому що останні суттєво збільшують термін зберігання продукту.

Фаст-фуд – існує ризик того, що при їх приготуванні використовуються гідрогенізовані олії. Крім того, у цих продуктах є велика кількість глутамату – речовина, яка посилює смак їжі.

Шоколад – натуральний шоколад не містить трансжирів і корисний. Але шоколадні сурогати можуть містити гідрогенізовані рослинні жири.

Дуже м’яке вершкове масло виходить, коли його насичені жирні кислоти за допомогою водню були перетворені на трансжири. Споживач вважає, що їсть корисне масло, але насправді отримує шкідливі для здоров’я гідрогенізовані олії. Тільки останнім часом на упаковках з таким продуктом стали писати, що це спред, а не масло. Популярність цього продукту пояснюється його дешевизною, а велика кількість смако-ароматичних добавок робить його смачним.

Соуси, майонез та кетчупи часто містять такі жири, їх можна зустріти навіть у деяких молочних продуктах та готових кашах.

При частому вживанні великої кількості цих жирів в організмі відбуваються наступні зміни.

Підвищення рівня холестерину

Найбільший ризик нашого здоров’я у тому, що гідрогенізовані жири підвищують рівень холестерину у крові. Зокрема, збільшують виробництво холестерину Ліпопротеїнів низької щільності та зменшують рівень холестерину Ліпопротеїнів високої щільності. Підвищують рівень глюкози у крові та призводять до розвитку гіпертонії.

Канцерогенні ефекти гідрогенізованих жирів

Ще один шкідливий ефект гідрогенізованих жирів виникає з впливу на імунну систему, яка послаблюється, а отже організм стає схильним до інфекційних захворювань.

Ризики для печінки

Споживання продуктів, що містять гідрогенізовані жири шкідливо впливає на печінку. Це збільшує ризик ожиріння печінки та жирової дистрофії печінки. Якщо не лікувати цю патологію, вона може призвести до серйозніших проблем, таких як цироз печінки.

Ожиріння від гідрогенізованих жирів

Як і всі жири, гідрогенізовані жири підвищують ризик ожиріння. Продукти, багаті на гідрогенізовані жири, також характеризуються великим вмістом калорій.

Вплив жирів на серце

Гідрогенізовані жири можуть спричинити запальний процес артерій. В результаті артерії втрачають еластичність і здатність до розширення, що є важливим фактором ризику розвитку інфаркту.

Не варто панічно боятися продуктів, які містять замінники. Олії високої якості, і які виготовлені без порушень допустимих норм, не завдадуть шкоди організму. Тому рекомендується уважно вивчати склад продуктів перед покупкою.

08.02.2024


Переглядів: 375

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1199 від 18.12.2024p.
¤ 
Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Пропустивши два швидких м’ячі і ще в першому таймі залишившись у чисельній меншості, «Верес» поступився «Карпатам» у Львові і перервав свою десятиматчеву безпрограшну серію. Ця поразка стала найбільшою за часів відродженого народного клубу і третьою найбільшою для «Вереса» в елітному дивізіоні чемпіонату України....

¤ 
Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Двічі милити голову шампунем – необхідність чи маркетинговий хід? Як насправді правильно мити голову, розповідають експерти....

¤ 
Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Перед тим як у молодому віці почати ін’єкції ботоксу, варто врахувати всі плюси та мінуси і порадитися з лікарем. Бо є нюанси....

¤ 
Проблеми з пам’яттю:

Проблеми з пам’яттю:

втома, перевантаження чи щось серйозніше?

На забудькуватість скаржаться багато: від молодих до людей похилого віку. Спочатку це проявляється начебто в дрібницях, але часто з віком проблема посилюється, і у якусь мить ми розуміємо, що нам важко на себе покластися, так багато витікає, не утримується, розчиняється ніби в повітрі. І тут ми починаємо замислюватися: це просто накопичилася втома і потрібно з’їздити у відпустку, попити вітамінки, чи справа в чомусь суттєвішому? А раптом провали у пам’яті – ознака захворювання? Давайте проаналізуємо, чому пам’ять може нас підводити і що з цим робити....

¤ 
На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

Інцидент стався 7 грудня близько 20:40 на залізничній станції Верба, що на Дубенщині....

¤ 
У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

Можна сміливо говорити про те, що з 1 грудня у Рівному почала працювати нова модель громадського транспорту. Так, на вулиці міста виїхали нові автобуси, які курсують за маршрутом 47А. А загалом для зменшення заторів у місті значно зменшилася кількість маршруток малої місткості....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22488)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18437)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15469)
• Допомога під час карантину [967] (15441)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15183)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15050)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14987)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14937)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14910)
• Живи до ста! [965] (14852)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14811)
• Бюджет і ми… [965] (14789)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14665)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14635)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14516)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14456)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14108)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14074)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту (408)
• Різниця між пральним порошком і капсулами (66)
• Енергетична безпека: на Рівненщині розвиваються альтернативні джерела енергії (65)
• Проблеми з пам’яттю: (62)
• Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові (62)
• На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки (61)
• Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики? (60)
• Як позбутися неприємного запаху цибулі на руках після готування? (59)
• Чи можна нагрівати мед? (59)
• Сушарки проти паперових рушників: що безпечніше для здоров’я? (59)
• Анастасія Либак провела розминку з учнями Жобринського ліцею (58)
• Фундучна картопля (57)
• Рецепт домашніх патчів (57)
• Cкільки потрібно мити волосся шампунем? (57)
• Чи нешкідливо вмиватися мінеральною водою? (55)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"