У капусти не рекомендується вживати в їжу верхнє листя і качан, тому що саме тут цей овоч накопичує нітратів найбільше.
У моркви найбільш «шкідливими» є серцевина і верхня, потовщена, частина. В огірка – шкірка та обидва кінці плоду. Саме ці частини слід відрізати і викинути також у буряка та редьки.
У баштанних культур – дині та кавуна – найбільш нітратними вважаються кірки. А ось у кабачків з баклажанами краще не вживати в їжу частини, які знаходяться поруч з плодоніжкою.
Для всіх культур також діють наступні правила.
Недозрілі овочі та фрукти містять більшу кількість нітратів порівняно з плодами, що повністю сформувалися.
У культур, призначених для тривалого зберігання – моркви, картоплі тощо, за умови утримання в правильних умовах (сухе провітрюване приміщення зі зниженою температурою повітря) кількість нітратів з плином часу зменшується. Так, уже через 6 місяців у бульбах картоплі нітратів стає менше на 30%, а в коренеплодах моркви – на 44%.