№1175 від 24.06.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Друзі й вороги підшлункової залозиУ нас у прямому значенні слова існує культ застілля. Будь-яке свято досі асоціюється у наших людей з багатим столом. Не дивно, що рано чи пізно, посеред такого застілля, пробиває нестерпний біль. А далі «швидка», приймальне відділення лікарні, відділення гастроентерології та діагноз: гострий панкреатит. З цього моменту в життя міцно входять такі слова, як «дієта» та «ферменти». Чому? Та тому, що панкреатит – це запалення підшлункової залози, абсолютно необхідного, незамінного та дуже вразливого органу. Саме підшлункова залоза виробляє інсулін, який транспортує глюкозу до клітин нашого тіла; виробляє панкреатичний сік, без якого неможливе нормальне перетравлення їжі; завдяки острівцям Лангерганса виконує ендокринну функцію. Головну небезпеку для здоров’я підшлункової залози становлять алкоголь і куріння, зловживання жирною та гострою їжею, каміння у жовчних протоках, отруєння, хронічні захворювання шлунка та дванадцятипалої кишки. Важливо розуміти, що гострий панкреатит – це непросто біль, дискомфорт та перспектива тривалої дієти. Приступ цілком може закінчитися смертю, якщо виникне грізне ускладнення – панкреонекроз. При цьому стані підшлункова починає «перетравлювати» сама себе. Виникають осередки некрозу, орган швидко гине, і з ним і людина. Як бачите, наше здоров’я – у наших руках. Ми можемо допомогти нашій «фабриці ферментів», а можемо посилити її стан. Давайте розберемося, які продукти впливають на неї доброчинно, а які вбивчо. Відразу обмовлюся, що ці продукти є сенс виключити з раціону тільки, якщо у вас вже є офіційний діагноз «панкреатит». Продукти, що завдають шкоди підшлунковій залозі 1. Алкоголь. Якщо ваш ШКТ вже сказав «стоп», швидше за все, ви оштрафувалися. За статистикою, сплеск звернень із гострим панкреатитом відбувається у відпускний сезон. Люди повертаються з курортів з системою «все включено», де алкоголь ллється річкою, і потрапляють прямо в стаціонар. Лікарі рекомендують завжди пам’ятати про міру, коли берете в руки чарку. 2. Солодке газування. У спеку ми з легкістю випиваємо 0,5, а то й літр Коли, Спрайту чи Фанти – від назви суть не змінюється. І навіть не замислюємося про те, що на кожні 100 мл напою припадає чайна ложка цукру. Підшлункова починає працювати на зношування, щоб зробити достатню кількість інсуліну. Незабаром виникає недостатність залози, а потім і діабет 2 типу. Те саме стосується і зловживання солодощами. Крім того, бульбашки вуглекислого газу мають подразнюючу дію на стінки ШКТ і провокують запалення. 3. Тютюн. Шкідливі речовини, що виділяються при курінні, руйнують не тільки дихальні органи, а й підшлункову залозу – вони порушують секрецію ферментів та перешкоджають виконанню ендокринної функції. 4. Жирна їжа та копченості. Фастфуд, морозиво, смажена на великій кількості олії їжа змушують працювати «в поті чола» навіть здоровий орган, що вже говорити про хворий! А холодна жирна їжа особливо небезпечна, оскільки може спровокувати спазм проток і призвести до панкреонекрозу. 5. Гострі спеції, часник, цибуля та сіль. Звичайно, не йдеться про те, щоб їсти виключно прісну їжу. Але хворий орган вимагає уважного ставлення, тому важливо знизити кількість солі. Це допоможе уникнути підвищеного артеріального тиску, який здатний відбитися на судинах, що живлять залозу. Щодо гострої їжі, її дратівлива дія часто провокує запалення, особливо з незвички. 6. Гриби. Ні для кого не секрет, що гриби дуже важко перетравлюються, особливо смажені. А дітям до 8 років їх взагалі не рекомендується включати до раціону. Тому людям, які страждають на панкреатит, можна лише зрідка побавити себе цим делікатесом, та й то у відвареному вигляді. Ну а тепер перейдемо до списку продуктів, за які підшлункова залоза скаже вам «дякую». Продукти, що допомагають підшлунковій залозі 1. Броколі. У світі не так багато любителів цієї капусти зі специфічним запахом. Проте вона захищає секреторні клітини залози від агресивного впливу ферментів та шлункового соку. Крім того, вона зменшує запалення при панкреатиті та рекомендується діабетикам. 2. Йогурт. Йдеться про «живий» продукт, що містить пробіотики. Вони сприяють нормалізації вироблення харчових ферментів та полегшують засвоєння поживних речовин. 3. Чорниця. Ця смачна лісова ягода не тільки покращує зір, а й розвантажує підшлункову залозу, а також служить профілактичним засобом від каменеутворення в панкреато-біліарних протоках. 4. Батат. Сподіваємося, це не прозвучить як знущання, особливо для тих, хто проживає в регіонах, де про цей овоч тільки в Інтернеті читали. Але що вдієш – дуже вже він гарний при різних захворюваннях ШКТ. Тож якщо побачите – одразу хапайте. Він, до речі, показаний за будь-яких проблем з підшлунковою залозою. 5. Червоний виноград. Цей потужний антиоксидант можна використовувати як профілактику онкологічних утворень у підшлунковій залозі. Але! Тільки тим, у кого вона зараз здорова. Виноград не можна їсти людям із гострим панкреатитом та діабетом. 6. Корінь солодки. Всім відомий засіб від кашлю використовується і при панкреатиті – він допомагає знизити запалення та больовий синдром. 7. Гарбуз. Відновлює діяльність підшлункової залози, провокуючи зростання нових клітин, нейтралізує агресивну дію соляної кислоти та позитивно впливає на процес виділення панкреатичного соку.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |