Предметом дискусії часто стає питання: додавати в чай цукор чи ні? Професійні дегустатори чаю стверджують, що чай із цукром має кілька неочевидних переваг.
Навіщо пити чай із цукром?
Солодкий чай допомагає підбадьоритися, оскільки підвищує рівень глюкози в крові. Крім того, чай із цукром рекомендується пити в разі слабкості або запаморочення, що допоможе привести самопочуття в норму.
Цукор здатний посилити смакоароматику неміцно завареного чаю, а у більш терпких сортів, що виділяють багато дубильних речовин, навпаки, згладити гірчинку. За словами експертів, це спрацює з деякими чорними чаями – індійським ассамом, «Англійським сніданком» та ароматизованими сортами – «Ерл Греєм», молочним улуном і фруктовими міксами.
Коли чай без цукру може бути шкідливим?
Занадто міцний настій чорного чаю слід обережно пити тим, у кого діагностовано підвищений очний тиск. Також надмірне вживання чаю може призвести до зневоднення через сечогінний ефект (він посилюється під час додавання в чай молока). Тому рекомендується заповнювати втрату рідини, випиваючи склянку води, особливо в спекотну погоду.
Чорний і зелений чаї містять кофеїн і таніни, які відповідають за бадьорість. Експерти не радять пити чай перед сном, особливо тим, хто страждає на безсоння або не може довго заснути. Ще через барвники чай може вплинути на колір зубної емалі, а дуже міцний чай – навіть вимити фтор із зубів.