Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №337 від 27.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Хвороби, які передаються через рот

Хвороби, які передаються через рот

Напередодні Посту, після бурхливого святкування Жіночого дня на корпоративних вечірках або й у домашньому товаристві можна було почути часті нарікання на гостре харчове отруєння, що супроводжується колітами, блюванням та діареєю. Одні господині звинувачували неякісний майонез та ковбаси, інші - заморські базарні тепличні овочі й фрукти. Ще інші казали, що людський шлунок вочевидь так протестує на різноманіття неякісного харчу з консервантами та барвниками, яким запаковані наші великі й малі крамниці. Інфекціоністи стверджують, що й справді харчові токсикоінфекції нині проявляються далеко не в свій, так би мовити, традиційний сезон - влітку. Чому так відбувається і як запобігти різним дизентеріям, сальмонельозам, а то й черевному тифові - розмова з інфекціоністом, лікарем вищої категорії Рівненської міської поліклініки №2 Ганною ШАРЛАЙ (на фото):

- Серед різних інфекційних хвороб, які чатують на людей, особливе місце належить інфекційним недугам. Усі вони відрізняються від решти хвороб тим, що передаються одним і тим же шляхом - через рот з водою, харчовими продуктами, забрудненими відповідними збудниками - мікробами. Ось основний перелік інфекцій: харчові токсикоінфекції, дизентерія, черевний тиф, паратифи, холера.

- Чому ці хвороби входять до однієї групи і що спільного між ними?

- Їх об’єднує те, що основним місцем зосередження хвороботворного процесу розвитку хвороби є кишківник людини або тварини. Звідсіля й механізм передачі інфекції - фекально-оральний. Збудниками вищеназваних інфекцій є мікроби. Це найдрібніші живі істоти, які можна побачити лише в мікроскоп. Саме вони добре розмножуються в кишківнику зараженої ними людини, і від неї ж потрапляють у зовнішнє середовище. Вельми важливо знати, що збудники кишкових захворювань тривалий час зберігаються і розмножуються у воді, чималій кількості харчових продуктів, у забрудненому ними грунті, на овочах та фруктах, на забруднених предметах побуту. І найголовніше - на руках. Мікроби миттєво розмножуються в молоці, м’ясних, рибних та овочевих продуктах і стравах. Усе це стає можливим при елементарній неохайності та недбалості під час приготування та зберігання харчів. Звісно, найперше це стосується літньої пори, коли переносниками мільйонів збудників є мухи. Утім, антисанітарні умови будь-де і в будь-яку пору року є джерелом розповсюдження інфекцій. Чистими мають бути і руки, і посуд того, хто готує, а також подає, та й того, хто споживає, щоб у шлунок не потрапили мікроби.

Адже часто хвороби набувають гострого та тяжкого перебігу, супроводжуючись ускладненнями, якщо хворі звертаються за допомогою невчасно. Інфекційні хвороби проявляються не відразу, у них є інкубаційний, тобто прихований період. До прикладу, при дизентерії - два-сім днів. Наприкінці інкубаційного періоду з’являється нездужання, головний біль, слабкість, відсутність апетиту. Згодом - нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення тощо. Пізнє ж звернення до лікаря для хворого і для того, хто за ним доглядає, може бути летальним. Понад те, в одного хворого та ж недуга може проявлятися у легшій формі, в іншого - у дуже гострій.

Навіть якщо хвороба починається легко, все одно невідомо, які вона матиме наслідки.

- Рівняни споживають якісну воду, стверджують рівненські комунальники. А жовто-бурого кольору, мовляв, вода тому, що надходить по старих іржавих будинкових трубах. І при цьому рекомендується воду фільтрувати. На мою думку, вода, пропущена навіть хай через дорогий фільтр - це мертва вода. І в ній також залишаються шкідливі речовини, але інші.

- При хворобі воду треба вживати переварену, її можна підкислювати звичайною лимонною кислотою - досить однієї краплі на літр води. Здоровим людям корисно пити воду структуровану (“Рівне-Ракурс” №50 за 13.12.07 - авт.). Сирі овочі та фрукти треба ретельно ошпарювати окропом, протерти губкою. Парникові овочі - огірки та помідори варто зо дві години витримати в холодній воді для виведення з них пестицидів. Молоко рекомендується пити кип’ячене. Хворим також можна їсти ряжанку, кефір. Їжу варто старанно пережовувати, що сприяє виділенню кислого шлункового соку, який знищує багатьох мікробів, допомагаючи організмові краще засвоювати їжу. Загалом же, щоб запобігти інфекційним кишковим захворюванням, треба повсякчас дотримуватися комунальної, харчової та особистої гігієни.

27.03.2008Ольга ЯРОШ


Переглядів: 1707

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21180)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14557)
• Допомога під час карантину [967] (14481)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14317)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14131)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14004)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13966)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13662)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13658)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13604)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13215)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13187)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (446)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (71)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (64)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Часникові стрілки корисніші за часник (58)
• Особливості вживання видів води (58)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (56)
• А ваш шампунь безпечний? (54)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (54)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"