Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №393 від 23.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#З перших уст

Земля - народне багатство

Земля - народне багатство

Нещодавно головне управління Держкомзему в Рівненській області очолила Світлана БОГАТИРЧУК-КРИВКО. Вона енергійно взялася за нову справу. Сьогодні Держкомзем активно працює над тим, аби громадяни мали можливість швидко та без зайвих проблем вирішувати земельні питання.

- Світлано Кирилівно, скажіть чесно - важко?

- Важко, бо велика відповідальність та й забагато негативу навколо цієї сфери у нашій країні, відсутня прозорість у прийнятті рішень, люди незадоволені надто складною процедурою оформлення ділянок, існує певний правовий нігілізм серед населення.

Але за плечима трудяться професіонали. Саме таким я вважаю колектив головного управління Держкомзему в Рівненській області. Тривалий час очолював Микола Іванович Поліщук, який його і сформував.

- Відомо, що з початку року в Держкомземі України відбулося три колегії, за результатами яких робота всіх структур Держкомзему була визнана недостатньою. Чому, як Ви вважаєте?

- Причин декілька. По-перше, низька законотворча діяльність. Минулорічним планом на 2008 рік було визначено 27 законо-проектів, які необхідно було внести до Верховної Ради України. Натомість до ВРУ прийшло лише два. Не була створена ані законодавча база для комерційного ринку земель, ані автоматизована система ведення Державного земельного кадастру, як невід’ємна частина гарантування прав землевласників. Не були виконані заходи із охорони земель, незадовільно проводилися інвентаризація та розмежування земель державної та комунальної власності.

Не думаю, що саме через результати роботи у 2008 році, але у структурі Держкомзему нещодавно був створений незалежний відділ службових розслідувань, на кшталт відділу “К”. Отож, кожний рух, кожний підпис буде ретельно контролюватися. Моя особиста думка така: незважаючи на те, що відтепер нам у спину “дихатимуть”, створення такого відділу мінімізує будь-які прояви корупції. А її в цій сфері вистачає, про що час від часу повідомляють ЗМІ.

- Поряд із незадовільними результатами Держкомзему в цілому, як виглядала наша область у порівнянні з іншими?

- На тлі інших регіонів наша, Рівненська область, виглядає досить непогано. Зокрема, Рівненщина перша щодо проведення аукціонів з продажу земель та права на оренду. В області проведена нормативна грошова оцінка земель, відмічена позитивно кадрова робота. Це означає, що персонал, який працює в різноманітних управліннях та відділах Держкомзему в районах та містах, підібраний з усією відповідальністю.

Однак, разом із тим, була визнана недостатньою робота щодо охорони земель. Зокрема, вказано на невикористання коштів від втрат сільськогосподарського виробництва і незабезпечення виконання Указу Президента щодо збільшення плати за оренду паїв власниками підприємств. Сьогодні в Рівненській області ситуація складна, існує навіть минулорічна заборгованість за паї. Крім того, рівень перезаключених на 2009 рік угод і досі лишається низьким. Указ Президента вимагає, щоб оплата за землю була не менша, ніж 3 відсотки від нормативної грошової оцінки. У деяких районах орендарі й досі встановлюють відсоток - 1,5 чи 2. Іншою проблемою є низький рівень використання сільськогосподарських земель, особливо в північних районах. Наприклад, в Зарічненському районі орендується у власників паїв від сили дві тисячі гектарів. І, наостанок, недостатньою визнана робота щодо розмежування земель державної і комунальної власності та виділення коштів із місцевих бюджетів. Крім того, сьогодні не у всіх районах проведена процедура заміни сертифікатів на державні акти, а вона, між іншим, повинна завершитися саме у 2009 році.

- Якщо область передує у проведенні аукціонів, то, можливо, назвете конкретні цифри?

- Якщо перейти від слів до фактів, то у 2008 році в області було продано 474 земельні ділянки, що є найбільшим показником по Україні. Внаслідок продажу до державного та місцевого бюджетів було скеровано 41,3 мільйона гривень, що складає 35 відсотків від загальної суми надходжень від використання землі.

Якщо ж вести мову від початку земельної реформи, а саме з 1995 року, то на Рівненщині було продано вже майже 2,6 тисячі земельних ділянок, загальною площею 1202 гектари та вартістю 132,6 мільйона гривень.

- А що це за нова форма проведення земельних аукціонів? У чому полягає її суть?

- 16 вересня 2008 року був прийнятий Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення будівництва”. Хотіли спростити процедуру, та, навпаки, ще більше заплутали сам процес. ГУ Держкомзему в Рівненській області підготувало на затвердження, а обласна рада затвердила Тимчасовий порядок продажу земельних ділянок або прав на них із земель державної та комунальної власності на конкурентних засадах на території Рівненської області. Нова форма проведення земельних аукціонів стосується продажу права оренди земельних ділянок, за яким право оренди продаватиметься як нематеріальний актив при фіксованому розмірі річної орендної плати.

Внаслідок проведеної у 2008 році роботи в області відбулося 120 земельних аукціонів, на яких вдалося продати 85 ділянок - земель державної власності, вільних від забудови, а початкову вартість в середньому збільшити у 1,6 раза. Однак, через фінансову кризу, нотаріально посвідчити договори купівлі-продажу вдалося лише 73 суб’єктам підприємницької діяльності. Решта дванадцять - не мають коштів сплатити за ділянку.

- Торги були запеклі? Скільки людей зазвичай беруть участь в аукціоні?

- Із проданих 85 земельних ділянок лише в 11 випадках кількість учасників була 4 і більше. Решта аукціонів проходили, як правило, за наявності 2-3 учасників. І, наприклад, через повну відсутність покупців, 35 аукціонів, на які була повністю виготовлена землевпорядна та землеоціночна документація, взагалі не відбулися.

Із загальної кількості проведених аукціонів з передачі права оренди на земельні ділянки, переважна більшість проходить за наявності 2-х учасників, у результаті чого річна орендна плата збільшується на 20 відсотків від стартової. Лише в окремих випадках проходять аукціони за наявності 3-х і більше учасників, що дає позитивний результат.

- Чим сьогодні займається ГУ Держкомзему в Рівненській області?

- Тривають роботи щодо підготовки матеріалів для продажу земельних ділянок, які визначили у 2008 році. На даний час повністю виготовлена документація для продажу 72 ділянок або прав оренди на них, загальною площею 15,1 гектара.

Лише протягом І кварталу 2009 року в області відбулося 12 аукціонів, на яких продали 9 ділянок, загальною вартістю більше півмільйона гривень. Наприкінці квітня планується продовжити цю роботу і виставити для продажу ще 14 земельних ділянок. Щонайменше бюджети можуть отримати 1,8 мільйона гривень.

Крім цього, зі 161 нової земельної ділянки, які за пропозиціями райдержадміністрацій пропонується включити до переліку, на 32 - виготовлені проекти землеустрою щодо відведення, по 11 - проведено нормативну оцінку та визначено стартову вартість, яка становить 536 тисяч гривень. Але чітко сплануватися важко. І тому є ряд причин. По-перше, впала конкурентоздатність земельних ділянок. По-друге, трапляється дуже багато випадків, коли аукціони не відбуваються, оскільки є лише один заявник.

- Чому ж тоді Рівненщина передуєте серед інших областей?

- Бо в області не чекали, коли Верховна Рада випише порядок проведення аукціонів, а затвердили рішенням обласної ради свій, тимчасовий.

- Яким сьогодні є склад колегії головного управління Держкомзему в Рівненській області?

- Складом колегії керує начальник головного управління, тобто, я. До її складу входять: заступник начальника ГУ Держкомзему в Рівненській області Олександр Головко, начальник Держкомзему в місті Рівне Роман Гресько, начальник Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель в Рівненській області Володимир Захарчук, директор Рівненської регіональної філії ДП “Центр ДЗК” Микола Москальчук, генеральний директор асоціації компанії “Експерт-Рівне”, член наглядової ради при Держкомземі з питань експертно-грошової оцінки земельних ділянок Людмила Туровська, депутат Рівненської обласної ради, декан факультету землеустрою та геоінформатики Національного університету водного господарства та природокористування, професор, доктор технічних наук Петро Черняга, заслужений працівник сільського господарства України Микола Поліщук. Крім того, до складу колегії за посадами після їх призначення будуть входити перший заступник начальника ГУ Держкомзему в Рівненській області, заступник начальника, і після проведеного конкурсу, директор ДП “Рівненський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”.

Незважаючи на те, що попит на придбання земельних ділянок суб’єктами підприємницької діяльності зменшується, роботи навколо земельної сфери вистачає. Головне, щоб дії кожного працівника були прозорими, а візований документ, який видають в управлінні, ніколи не викликав сумніву.

23.04.2009Записав Володимир КОНЄВ


Переглядів: 954

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13856)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13500)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (724)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"