Корисні і ягоди черемхи, і кора. У плодах та листі містяться органічні кислоти (яблучна, лимонна), глікозиди, дубильні речовини, вітаміни Р і З, ефірна олія. У листі - органічні кислоти, вітамін С, ефірна олія, дубильні речовини. Дубильні речовини є також і в корі, з якої готують різні відвари. Кору настоюють на горілці. Таким настоєм розтирають спину при радикуліті. Відваром кори промивають очі при кон’юнктивіті. Для приготування відвару: 10 г висушеної і подрібненої кори залийте 100 мл окропу, кип’ятіть 5 хвилин, настоюйте годину, процідіть.
А ось відвар з ягід вважається гарним засобом від різних шлунково-кишкових розладів, а також народним засобом для підвищення потенції. Візьміть 15-20 г ягід, залийте склянкою окропу, настоюйте в теплому місці 20 хвилин і пийте по 2 стол. ложки приблизно 3-4 рази на день.
Розболівся зуб? Прикладіть до хворого зуба кілька ягід і потримайте.
Нормалізує черемха і обмін речовин. Одну столову ложку сухих квіток залийте склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин, процідіть через марлю, приймайте по 1 стол. ложці тричі на день до їжі.