Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №442 від 01.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Надзвичайна подія

Каньйон у центрі Рівного

Каньйон у центрі Рівного

У вівторок 30 березня жителі будинків навпроти скандального Метрограду-2 не могли повірити власним очам: об 11 годині дня на звуженій ділянці дороги Театральної площі почала з’являтися тріщина. Асфальт повільно, але впевнено розходився у різні боки, а довжина тріщини сягнула трьох метрів. Думки роїлися неспокійні: “Добудувалися. Зараз провалимося: і дорога, і театр, і навколишні будівлі. Хотіли Метроград, а матимемо натуральний Гранд Каньйон у центрі Рівного”.

На місце надзвичайної події негайно скликали керівників міських управлінь, працівників ДАІ, рятувальників та правоохоронців. Пошкоджену ділянку дороги звузили ще на півтора метра: місце тріщини огородили бетонними брилами, аби запобігти їх розширенню, таким чином для проїзду лишилася лише одна сторона дороги.

Найбільшою проблемою став транспорт, адже через Театральну площу проходять усі найбільші зв’язкові місцеві маршрути. В той день після обіду дорогою курсували переважно тролейбуси, маршрутки були змушені об’їжджати центр. Неприємною ця ситуація є і для приїжджих. Адже напередодні Великодніх свят скупчення транспорту поблизу місцевих ринків - величезне, і деякі водії по 40 хвилин виїздять зі стоянок. Та, зрештою, навіть не це головне.

Нове підземне містечко планували відкрити вже за кілька місяців - у липні. Однак на шляху до “відтворення мрії” з’явився плавун, якого і звинувачують у появі тріщини на дорозі. За словами секретаря Рівнеради Юрія ТОРГУНА, передбачити цього ніхто не міг.

Однак корінним рівнянам, як, зрештою, і будівельникам, землевпорядникам добре відомо, що місце для облаштування подібного підземного проекту було вибрано невдало. Мабуть, враховувалося лише зручне розташування майбутнього об’єкта, і аж ніяк - умови та можливості будівництва. Територія міського центру знаходиться у старому гирлі річки Усті, де лесові породи із взаємодією з водою утворюють карстові пустоти. Тобто, ця ділянка завжди була небезпечною для будівництва, тим більше - такого масштабу.

Якою ж буде фінальна крапка цього скандального будівництва під Театральною площею? Спершу почали розвалюватися колони драмтеатру, потім з’явилися тріщини на стінах та у підвалах навколишніх будинків… Ще після першого інциденту з театром експерти сказали, що будівництво велося з порушенням норм, а під час планування не врахували особливість місцини та кількість підземних вод. Та чи не завелика це ціна, як для звичайного підземного базару?!

Так сталося, що за кілька годин до надзвичайної події новопризначений губернатор Рівненщини Василь БЕРТАШ вимовив сакральну фразу: “Якщо буде загроза, людей переселимо”. Мова йшла про ситуацію на Театральній площі. Він, як колишній будівельник, особисто планував провести нараду щодо будівництва. У тому, що були порушені будівельні норми, Василь Михайлович переконаний. “Хочу подивитися, яким чином зробили фундамент, обстежу кожну квартиру і кожен балкон”, - запевнив губернатор і пообіцяв довести будівництво до логічного завершення.

Ми попросили прокоментувати НП на Театральній площі колишнього начальника управління капітального будівництва міськвиконкому Сергія ПОЛОЦЬКОГО:

- Я знаю проект, за яким будується торгівельний комплекс біля театру. На мою думку, він абсолютно нормальний. Проводилися геологічні та археологічні досліди. У чому причина руйнування дорожнього покриття? В цьому винні організації, які проводять роботи і ті структури, які повинні контролювати правильність проведення будівельних робіт. Швидше за все , вони здійснювалися з порушеннями технологічних норм, що й призвело до руйнувань. Здивований, що цього не сталося раніше. Якщо ж найближчим часом підуть дощі, то ситуація на Театральній площі суттєво погіршиться.

Коли у минулому році я писала матеріал про долю Рівненського театру, мене цікавила лише одна річ: якщо дозволи на будівництво видавали київські інституції, то хто тоді їх попередньо погоджував у Рівному? Ми ж розуміємо, що без протекції та лобіювання міських можновладців подібні дозволи, навіть для київської фірми, ніхто б не видав. Тоді усі лише знизували плечима і говорили, що усім керує Київ.

“Я ніколи б не дав на це дозвіл”

- Тріщину на асфальті спричинили складні геологічні умови, - вважає міський голова Володимир ХОМКО. - Вони там були, є і будуть. Відбувся зсув ґрунту, який і призвів до тріщини на проїзній частині. На щастя, це вчасно помітили, тому вдалося запобігти аваріям. Зараз зазначена ділянка готується до асфальтування: цілу ніч будівельники возили ґрунт і засипали розкопаний котлован, і укріплювали його. Рух незабаром відновлять.

Хочу наголосити, що загрози для навколишніх будинків та театру взагалі немає. Однак є проблема, тому що тим способом, яким будівельники намагалися працювати, продовжувати вже не можна. Тобто, з нашої точки зору, потрібно буде укріплювати ґрунт так, як біля театру, і після того лише продовжувати роботу. Недолік цієї схеми у тому, що це суттєво затягне тривалість будівництва.

Винні у ситуації - проектанти, тому що передбачили саме такий спосіб ведення робіт. Сьогодні ми дали доручення інвестору розробити новий проект для розгляду. І лише після того, як його затвердять наші спеціалісти, роботи відновлять. Тим часом забудовник має окультурити саму Театральну площу. Недоліком проекту є й те, що величина підземного приміщення охоплює всю площу, аж до протилежного тротуару.

Скажу відверто, що мені у спадщину дістався великий викопаний котлован, проект та підписані угоди. Якби на той час я був міським головою, то ніколи в житті не дозволив би розкопати Театральну площу. Однак якби ми вирішили зупинити будівництво і засипати котлован, то мали б відшкодувавши забудовнику мільйонні штрафні санкції.

Тож зараз шукатимемо спосіб, щоб добудувати Метроград-2 і змінімізувати ризики. А винних у цій ситуації нехай шукає прокуратура, я особисто такими повноваженнями не наділений.

01.04.2010Любов РОМАНЮК


Переглядів: 847

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (731)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"