Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №446 від 29.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Чим більше свят, тим більше алкоголіків?

Чим більше свят, тим більше алкоголіків?

У скверику біля пам’ятника жертвам фашизму в районі Рівненського високовольтного заводу гуляло кілька родин - батьки з маленькими дітьми. Допоки дітлахи бавилися, бігаючи одне за одним, мами й тата витягнули з пакетів пляшчину та канапки, і давай обідати: спершу тихо, а згодом уже перегукували навіть своїх галасливих дітей. Після випитого та закушеного кинули під пам’ятник порожню пляшку з-під горілки та пожмакані пакети, забрали своїх дітей та й потягнулися далі. І все це дійство відбулося у розпал робочого дня – о 13 годині.

Будь-яке свято у нас не свято, якщо воно без спиртного. Тому й не дивина, що кількість хворих на алкоголізм лише зростає. Не випити чарку чи келих на днях народження, весіллях, хрестинах тощо виглядає в православних якось підозріло. Непитущий православний - це як православний атеїст, поняття практично несумісні. Тримаються хіба що християни протестантської віри.

І якщо у геометричній прогресії множаться всілякі магазинчики й генделики, при вході до яких на вивісках з назвою асортименту на першому місці значиться: алкогольні напої, далі - чай та кава, а вже згодом - ковбасні вироби та хліб, то дуже багато з’явилося різноманітних фірм, фірмочок, лікарень та й просто приватних спеціалістів, які охоче беруться покінчити з цією проблемою людини раз і назавжди… Насправді випадки зцілення від алкоголізму є нечастими, позаяк насамперед пияка треба лікувати у відповідному медичному закладі.

- У нашому суспільстві чи не дев’яносто відсотків громадян пізнає смак спиртного ще в підлітковому віці, нерідко в присутності дорослих, відтак алкоголізм є серйозною проблемою, - розповідає психіатр вищої категорії, завідувач 3-го відділення Острозької обласної психіатричної лікарні Олександр ЛАЗАРЧУК (на фото). - На жаль, за останні роки ситуація із захворюваністю на психічні розлади і розлади поведінки за МКХ-10 (міжнародна класифікація хвороб) внаслідок вживання алкоголізму погіршилася.

- Зараз почали вводити відчутні штрафи за розпивання алкоголю у громадських місцях та карати за продаж алкогольних напоїв неповнолітнім. Але проблема настільки вкоренилася, що мало віриться в успіх справи. Понад те, телебачення з дешевими серіалами й не думає міняти звичний формат - п’ють і курять та ще й стріляють.

- Алкоголізм - соціальна хвороба, тому треба не лише лікувати людину, а впроваджувати в соціумі зовсім інше мислення щодо спиртного, позаяк людям нав’язуються манери, стереотип поведінки, вкрай далекі від здорового способу життя. Вважається, що алкоголь вживають, аби відчути позитивні емоції, але часто результат буває з точністю до навпаки - погіршується настрій, виникає агресивність, загострюються хронічні хвороби. Наперед спрогнозувати такі наслідки неможливо, бо дія спиртного на організм непередбачувана. Запитуєте, як наскільки швидко й чому виникає алкогольна залежність? На першому місці - фізіологічні особливості людини та багато інших факторів, як-от: частота вживання алкоголю, кількість випитого, його концентрації, якість їжі, стан здоров’я. Багато важить навіть те, де пилося і з ким. Один із шкідливих наслідків вживання алкоголю - це виникнення залежності від нього, яка обумовлюється спадковістю, особливостями організму, перенесеними хворобами.

У чоловіків при постійному вживанні хвороба формується упродовж півтора-двох років (зазвичай до тридцяти років), жінкам досить півроку-рік активного вживання - найчастіше у віці після сорока. У жінок з’являються ускладнення, які гірше піддаються лікуванню. Нині в науковому світі немає однозначної думки щодо виникнення алкогольної залежності. Хтось шукає причини в генетиці, мовляв, батько і дід пили, то… Але скільки випадків, коли предки - пияки, а людина веде абсолютно тверезий спосіб життя. Натомість вихідці з цілком успішних родин можуть спиватися. З-поміж різних теорій має право на існування і така: алкоголізм виникає з якихось порушень в системі стосунків з ближніми.

- Чи справді, що старша людина, то швидше вона стає хронічним алкоголіком?

- І так, і ні. Однак у більш поважному віці залежність виникає ще швидше. Разом з тим алкоголізм останнім часом, як мовиться, значно помолодшав.

Лікування у психіатра - це як сповідь без відпущення гріхів

- Ваше відділення розраховане на 30 пацієнтів. Коли їх буває найменше та найбільше?

- Після свят зазвичай зростає кількість поступлення хворих із алкогольною залежністю та алкогольним психозом. Щоправда, останнім часом мислення потроху змінюється. Багато усвідомлюють, що життя стало жорсткішим, і тому для успішної роботи треба мати добре здоров’я, несумісне з алкоголем. Лікування ми пропонуємо кожному пацієнтові індивідуально, залежно від особливостей його організму застосовуємо певну програму в умовах стаціонару. Задля цього використовуємо різні методики. Видужання вимагає тривалого часу. Затим упродовж кількох років пацієнт перебуває під наглядом лікарів амбулаторної ланки. Лікування безкоштовне, але іноді виникає потреба в препаратах, на які не виділяються бюджетні кошти.

Наголошу, що спершу слід усунути фізичну залежність від алкоголю, потім психологічну. Людина повинна навчитись жити серед людей, не вживаючи алкоголю, уміти й без нього добре почуватися в житті.

- Цікаво, як за кордоном борються з алкоголізмом?

- Всесвітня організація охорони здоров’я визнає наявність алкоголізму, ко-ли прийом алкоголю негативно впливає на сімейне життя, здоров’я чи роботу. У західному суспільстві людина, порушивши громадський порядок у стані сп’яніння, зобов’язана звернутися до спеціаліста і пройти певний профілактичний курс. У нас теж колись діяли ЛТП - лікувально-трудові профілакторії, де примусово лікували людей, залежних від алкоголю й водночас порушників закону. Доведено, що такі ЛТП та лікування не були ефективними. Сьогодні ж ніхто не примушує лікуватися, людина сама повинна усвідомити шкоду своєї залежності і для себе, і для рідних. Якщо ж мовиться про порушення закону, пов’язане із залежністю від алкоголю, то в такому разі суд зобов’язує порушника звернутися до офіційного лікувального закладу.

- Як часто самі приходять до вас на лікування?

- Трапляється, і нерідко. Люди відчувають, що самотужки з цього стану не виберуться, відтак звертаються за нашою допомогою. У таких випадках лікування є найефективнішим.

І наостанок: якщо думати, що можна в якийсь момент піти й вилікуватися і при цьому регулярно пити, то таке неможливе. Варто усвідомити просту річ - як не можна бути трошки вагітною, так само не можна бути трошки залежним. Трошки алкоголіком…

29.04.2010Ольга ЯРОШ


Переглядів: 940

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (730)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"