Значне техногенне навантаження довкілля призвело до погіршення якості води, як відкритих водойм, так і підземних вод. Крім того, у ситуації глибокої економічної кризи, яку переживає Україна, значно знизилася якість контролю як за станом навколишнього середовища в цілому, так і за якістю води. Це призводить до того, що якість води відкритих та підземних водойм, а у деяких випадках і питна вода не відповідають вимогам санітарного законодавства, тобто її використання загрожує безпеці населення.
З метою запобігання та зменшення шкідливого впливу забрудненої води, не слід допускати її використання, особливо для пиття та приготування їжі, без попереднього аналізу її складу та органолептичних і хімічних властивостей. У випадку гострої необхідності у потребі води з невідомого джерела, для запобігання шлунково-кишкових захворювань, необхідно обов’язково її кип’ятити або провести знезараження сильнодіючими окисниками (наприклад перманганатом калію). Водопровідну питну воду перед вживанням потрібно відстоювати кілька годин з метою виділення з неї хлору. Для очищення питної води від механічних домішок та розчинених хімічних речовин, у тому числі від солей важких металів та поверхнево-активних речовин, слід використовувати малогабаритні побутові фільтри, у яких виділення шкідливих речовин відбувається за допомогою різноманітних сорбентів або шляхом флотації.