Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №456 від 08.07.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#З перших уст

Віктор МАТЧУК: “Конкуренція на виборах має бути чесною”

Призначення дати виборів до місцевих рад стало на минулому тижні подією номер один для всіх політичних та громадських діячів області. Ми вирішили дізнатися думку про новий виборчий закон та перспективи місцевого самоврядування в одного з провідних політиків Рівненщини - народного депутата, а у недалекому минулому губернатора області Віктора Йосиповича МАТЧУКА.

- На мою думку, нинішній закон про вибори до місцевих рад написаний під одну політичну силу, яка сьогодні є при владі, - зазначає Віктор Матчук. - За президентства Віктора Ющенка була спроба наблизити владу до народу. Так, за ці п’ять років було багато помилок, але не було головної хиби влади - використання адмінресурсу і створення преференцій партіям, наближеним до влади. Різні гілки влади вели між собою боротьбу і це погано, але конкуренція різних влад, на мій погляд, це єдиний шлях до демократичного розвитку суспільства. Підкреслюю - саме нормальна конкуренція, а не конфронтація, як на жаль було. Сьогодні ми спостерігаємо зворотній процес – влада консолідується в єдиний моноліт. Це необхідно при наявності у держави потужного зовнішнього ворога, але такого я щось не спостерігаю. При відсутності зовнішньої небезпеки консолідація влади в єдиний моноліт призведе лише до подальшого відчуження громадян від цієї самої влади, що для України є небезпечним.

Одним з кроків до створення подібного “владного моноліту” я вважаю нинішній закон. Він дає багато преференцій на місцевих виборах діючій коаліції і дуже обмежує в правах нові політичні сили, громадські організації та громадян. Приведу лише один приклад. За новим законом про вибори до місцевих рад вводиться майнова застава для кандидатів “мажоритарників” в облраду в сумі восьми тисяч гривень. Вона повертається лише тим, хто стане депутатом, гроші ж усіх інших йдуть до бюджету. В цілому цікавий спосіб наповнення бюджету, якщо врахувати, що на одне місце в раду можуть претендувати по десять, а то й більше кандидатів... Але ж як за такої умови рівність всіх громадян і право бути обраним ? Далеко не всі наші люди можуть так спокійно ризикнути такою сумою як вісім тисяч. Фактично вводиться майновий ценз для кандидатів у депутати місцевих рад.

Інша проблема, яка виникає після прийняття цього закону - це чисельність депутатів місцевих рад. Я підрахував, що в нашій обласній раді нового скликання повинно бути майже 160 депутатів. Сесійна зала розрахована на вісімдесят, для того аби розмістити всіх обранців доведеться або шукати нове приміщення, або проводити сесії без запрошених - навряд це буде сприяти більш демократичній роботі обласної ради. Інше нововведення - відсутність граничного розміру передвиборчого фонду, теж ставить суб’єктів виборів у нерівне становище - багаті будуть мати більше можливостей для агітації.

Таких, на першій погляд, досить дрібних нововведень нинішній закон несе в собі дуже багато. Можливо щось вдасться виправити під час другого читання, хоча я в цьому і не певен. Вже сьогодні зрозуміло, що рівності на нинішніх виборах до місцевих рад не буде - і це дуже погано.

Записав Володимир Конєв

Коментують

Голова Рівненської обласної організації політичної партії “Сильна Україна” Юрій СУПРУНЮК:

- В цілому до дати 31 жовтня ставлюсь цілком позитивно. Оскільки переконаний у необхідності зміни влади на місцях вже сьогодні.

Що ж стосується ініціативи Партії регіонів заборонити участь блоків у місцевих виборах, а також дозволити висувати своїх кандидатів лише тим партійним організаціям, які зареєструються не пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів, то я негативно розцінюю це рішення. Адже таким чином зменшується поняття демократії у країні, зменшуються, відповідно, можливості молодих політичних партій, які несуть у собі позитив.

Утім переконаний, що для “Сильної України” - це не разюче і не смертельно. Принаймні на Рівненщині цього негативу ми сильно не відчуємо.

Керівник фракції Партії регіонів у міській раді Олексій ГУБАНОВ:

- Фінансування виборів на місцевому рівні - досить правильне рішення. Якщо це вибори в органи місцевого самоврядування, то вони й повинні фінансуватись на місцях. Якщо ми вже ведемо мову про регіоналізацію, то гроші не мають надходити з центру, оскільки інакше партії будуть безпосередньо проводити централізований вплив на вибори. Що ж до представлення пропорційної та мажоритарної системи 50/50 - це дозволить одночасно внести персональну відповідальність кандидатів і не зменшити значимість партій.

Голова Рівненської обласної організації “Фронт Змін” Тарас МАКСИМЕНКО:

- Якщо говорити коротко - це повне безладдя. Цей документ знаходиться поза рамками демократії. У ньому є багато недоліків, однак наша організація повністю підтримує змішану систему місцевих виборів.

Проте в жодні рамки не вкладається намагання однієї партії, а саме Партії регіонів, зосередити всю владу у своїх руках, обмеживши таким чином право виборця. На противагу всьому “Фронт Змін” не дасть зрадити свого виборця, і усіма силами ми відвоюємо кожен голос.

Вже 8 липня обласний осередок “Фронту Змін” братиме “в облогу” приміщення ВРУ, аби відстояти право вибору кожного мешканця. Сподіваюся, що це пікетування дасть свої результати.

Член “Єдиного центру”, Сергій ПАЛАДІЙЧУК:

- Безумовно, що законопроект неоднозначний. У ньому є багато суперечливих моментів, хоча не потрібно огульно критикувати закон в цілому. Адже з точки зору структурування суспільства він має і перспективні норми. Але позиція “Єдиного центру” як європейсько орієнтованої партії є послідовною, ми притримуємося її близько 2-х років. “Єдиний центр” стояв та стоїть на позиції виборів в усі ради, у тому числі і Верховну, за відкритими списками. Це дозволяє виборцю голосувати за конкретну людину на окрузі і при цьому підтримувати конкретну партію. Така норма є поширеною у Європі та однією з найбільш прозорих та ефективних моделей виборчого законодавства. Незважаючи на те, якою буде остаточна редакція Закону про місцеві вибори, приймати участь ми будемо у будь-якому випадку і сподіваємося на перемогу, так як перемагали у 2009-2010 роках по всій території України. Виборці - розумні люди, тому вони поступово починають голосувати за конкретні справи та достойних людей, а не тільки за гарні картинки на екранах телевізорів.

Народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко Юрій ПРОКОПЧУК:

- Це антиконституційно і незаконно. Все зроблено під Партію регіонів, аби вони могли перемогти з максимальним результатом. А тому в жодному разі не можна говорити про те, що ці вибори будуть чесними та прозорими. Заборона брати участь у виборах блокам - це зроблено виключно проти Блоку Юлії Тимошенко. Тому можу сказати, що закон про вибори 31 жовтня - це шлях до авторитаризму.

08.07.2010


Переглядів: 877

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (770)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"