Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №761 від 02.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Чи так страшні нітрати?

Чи так страшні нітрати?

Як тільки мова заходить про овочі, більшість господинь відразу починає турбуватися про нітрати. Всі розуміють, що це дуже шкідливі речовини, але як убезпечити себе від них, так толком ніхто і не знає. Але чи так страшні нітрати?

Для початку нагадаємо, що нітратами називаються солі азотної кислоти. Їх присутність в плодах і овочах - справа цілком природна, оскільки вони служать для рослин джерелом азоту. А без азоту рослини не змогли б побудувати молекули білка. Але, як відомо, будь-яка, навіть сама корисна, речовина в зайвих кількостях може ставати отрутою.

Плоди та овочі, «перегодовані» нітратами, не можуть повністю переробити отриманий азот в білок і починають накопичувати в собі солі азотної кислоти в чистому вигляді. Те, як поведуть себе нітрати, що потрапили разом з капустою або кавуном в організм людини, залежить від безлічі обставин, збіг яких передбачити неможливо.

При одному розкладі нітрати можуть просто не засвоїтися і безперешкодно вийти з організму, при іншому - навіть утворити дуже корисні бактерицидні речовини, здатні захистити нас від кишкової палички та деяких інших патогенних мікробів. У найгіршому випадку нітрати відновляться до нітритів - солей азотистої кислоти. Ось саме ці-то солі і небезпечні для людини.

Нітрити взаємодіють з гемоглобіном крові, перетворюючи його в метаглобін, який не здатний переносити кисень. В результаті всі органи і тканини страждають від кисневого голодування, яке, затягнувшись, може закінчитися найсумнішим чином.

Вченими встановлено, що безпечним для людини є споживання нітритів, що не перевищує 5 мг на 1 кг маси тіла. Так що, якщо ви важите, припустимо, 60 кг, допустима маса нітритів становитиме 300 мг. Перевалити за цю норму досить важко, тому що концентрація нітратів в овочах різного виду коливається від 50 до 400 мг на 1 кг. При цьому треба пам’ятати, що при зберіганні і кулінарній обробці їх кількість ще зменшиться.

Здатність накопичувати в собі нітрати у кожного виду овочів та плодів різна. Так, «нітратними» чемпіонами вважаються буряк і листові овочі - зелень петрушки, кропу, листовий салат, щавель і т. д. Ці культури можуть запасати до 2000 мг нітратів на 1 кг, тому є найбільш небезпечними для людини,

Друге місце ділять капуста, кабачки і ранні сорти моркви. Найменшою здатністю накопичувати нітрати відрізняються такі овочі, як ріпчаста цибуля, томати, огірки, солодкий перець, а з фруктів - яблука, груші, столовий виноград.

У нітратів є і ще одна важлива особливість - у масі плоду вони накопичуються нерівномірно. Так, «комора нітратів» капусти - в качані і верхньому листі, моркви - у серцевині, зелені - у стеблах і черешках. У динь і кавунів найнебезпечніша частина - це кірка і прилеглі до неї частини м’якоті. Огірки, кабачки, картопля запасають нітрати в шкірці, тому її краще зчищати. Солодкий перець і патисони відкладають нітрати у верхній частині м’якоті, що прилягає до плодоніжки.

Якщо овочі здаються вам підозрілими, і ви хочете про всяк випадок знизити кількість нітратів, спробуйте вимочити їх у холодній воді. Солі азотної кислоти добре розчиняються, і за годину вимочування будь-яка рослинна продукція втрачає 20-30% нітратів. Правда, доведеться змиритися з тим, що, позбуваючись від нітратів, овочі частково втрачають і корисні компоненти - мінеральні речовини і водорозчинні вітаміни.

Те ж відбувається і при варінні. Відварна картопля, наприклад, звільняється від нітратів на 40%, морква і буряк - на 70%. І ще, нітрати - нестійкі речовини і практично повністю самочинно руйнуються при зберіганні. В овочах, що збереглися до весни, нітрати практично відсутні.

І ще один нюанс. Не слід вживати в їжу недостиглі і неправдоподібно ранні овочі та плоди - ймовірність надлишку нітратів у них особливо велика. Зате в добре доспілих плодах концентрація нітратів, як правило, завжди значно нижче гранично допустимої.

02.06.2016


Переглядів: 1452

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (728)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"