Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №786 від 24.11.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Кілька порад, що їсти та пити, щоб не мерзнути взимку

Кілька порад, що їсти та пити, щоб не мерзнути взимку

Щоб зігрітися в зимову холоднечу, не завжди достатньо одягтися потепліше. Іноді від холоду не рятують навіть кілька светрів. Чому так? Можливо, варто просто змінити раціон харчування.

«Холодовий поріг» у всіх людей різний. Одна людина мерзне при, припустимо, -6 °С, а інша вже при -15 °С. Чому хтось може ходити взимку в спортивній куртці, а комусь мерзлякувато в кожусі та зимових чоботах? Відповісти односкладово на ці питання не можна.

Ми відчуваємо холод не тоді, коли починаємо від нього трястися. Холодове тремтіння - це всього лише безумовний рефлекс, що має регулювати терморегуляцію, але користь від холодового тремтіння незначна.

Людина не має спеціальних органів для протидії холоду, тому доводиться задовольнятися тими, що є. З усіх органів найважливішими для нас у плані морозостійкості є легені, потім шлунок і щитовидна залоза. Першочергове значення має також стан кровоносних судин. Терморегуляція організму - складний процес, підвищена мерзлякуватість може бути симптомом порушень в організмі.

Не замерзнути в холодну погоду нашому організму допоможуть правильно підібрані продукти харчування. Що і як їсти, щоб зігрітися в холоди?

Порада перша

Перед виходом на вулицю в холодну погоду необхідно ґрунтовно поїсти! Причому, чим нижча температура «за бортом», тим калорійнішим має бути ваше харчування. Дієту для схуднення відкладіть до тепла, тому що відсутність у раціоні висококалорійних продуктів узимку може привести до занепаду сил і швидкого замерзання.

Порада друга

У холоди організм краще засвоює їжу, що пройшла теплову обробку. А значить, у раціоні обов’язково має бути гаряча їжа: супи, тушковане м’ясо й овочі, каші, теплі напої. Але не перестарайтеся: їжа повинна бути гарячою рівно настільки, наскільки це комфортно для організму.

Порада третя

Включіть у раціон продукти, що створюють відчуття тепла в організмі, а також комбінуйте їх між собою для досягнення максимального зігрівального ефекту.

У китайській медицині продукти діляться на гарячі, теплі, нейтральні, освіжаючі й холодні. До гарячих продуктів належить більшість спецій (перець, каррі, кориця і т.д.), до теплих - гречка, цибуля, абрикоси, кріп, майоран, часник. Нейтральні продукти - це кукурудза, картопля, морква, інжир. Освіжаючі - спаржа, рис, селера, яблука. До холодних продуктів належать ківі, манго, томати, огірки, кавуни. Зрозуміло, це далеко не повні списки продуктів. Якщо орієнтуватися на «теплопровідність» продуктів, то можна скласти непоганий раціон для холодної пори року.

Що ж конкретно потрібно їсти в морози, щоб не замерзати? Зберігати внутрішнє тепло й комфорт допомагають наступні продукти та їхні сполучення:

М’ясо

У холоди рекомендуються гарячі страви з жирного м’яса, особливо з баранини та свинини - саме вони вважаються найбільш теплотворними з усіх видів м’яса. Також узимку корисні страви з індички: у її м’ясі міститься триптофан - речовина, що допомагає організму впоратися з негативними наслідками зимового стресу.

Дуже цінними з погляду теплотворного ефекту є сполучення м’яса з іншими продуктами, які підсилюють його корисні властивості. Насамперед, це тушковані овочі та спеції.

Сало

У морози це незамінний засіб, що не тільки зігріває, але й допомагає підтримувати імунітет. У салі присутня одна з найцінніших жирних кислот - поліненасичена арахідонова. Ні в якому іншому продукті її немає. Арахідонова кислота регулює роботу серця, входить до складу клітинної мембрани, контролює холестериновий і гормональний обмін, а також імунні реакції.

Якщо говорити про зайві кілограми, то вони з’являються не від сала, а від його надмірного споживання. Невеликий шматочок сала з часником на житньому хлібі - це не тільки смачно, але й дуже корисно, особливо в холоди.

М’ясні субпродукти

Східні медики вважають, що саме в субпродуктах міститься життєва сила, необхідна людині в ту або іншу пору року. Кожному виду лівера відповідає свій сезон. Представники китайської медицини рекомендують узимку включати в меню нирки - їх можна тушкувати, варити і смажити.

Практично всім знайоме відчуття комфорту й тепла, що розливається по тілу з першої ж ложки бульйону. Причому, це відчуття зберігається в тілі надовго, тому бульйон - ідеальний зігрівальний засіб.

Овочі

У першу чергу, це цибуля, часник і хрін - додавайте їх в усі зимові страви. Також теплотворний ефект мають капуста, морква, буряк - ці овочі допоможуть нашому тілу підтримувати внутрішню стабільність у несприятливих температурних умовах.

Важливий нюанс: овочі мають пройти теплову обробку, тому вживайте їх гарячими.

Спеції

Пекучі речовини, що містяться в кориці, перці (особливо чилі), каррі, кропі, подразнюють рецептори травної системи, змушують кров швидше рухатися по судинах і переносити тепло.

До речі, далеко не всі пряності зігрівають! Не варто в холоди вживати страви з ваніллю, кардамоном, коріандром, м’ятою, фенхелем, шафраном - ці спеції здійснюють охолоджувальний ефект.

Гарячі, жирні й гострі супи поєднуютьь у собі теплотворний ефект від м’яса, бульйону, овочів і палючих спецій, що входять до складу страви. Борщ або харчо - відмінний варіант для обіду в морозний день.

Вершкове масло

Жири тваринного походження, зокрема, вершкове масло, дають нам найбільше калорій і, відповідно, енергії для підтримки тепла в тілі. Коли на вулиці мороз, достатньо з’їсти зранку невелику кількість масла, щоб захиститися від переохолодження. Необхідний мінімум у холоди - 20 г вершкового масла на добу людям до 30 років і 10 г - людям старше 30 років.

Пряжене молоко

Тепле молоко та напої на його основі (какао, кава лате) - відмінний засіб, щоб зігрітися. Особливо, якщо об’єднати теплотворний ефект молока з дією зігрівальних спецій - меленого кореня імбиру й кориці. Також у молоко додають мед. Такий коктейль відмінно прогріває організм. А якщо в цей напій додати чайну ложку вершкового масла - зігріваючий ефект підсилиться!

Будьте здорові!

24.11.2016


Переглядів: 1781

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17215)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14469)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13864)
• Живи до ста! [965] (13858)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13568)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13120)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (959)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"