№1107 від 23.02.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Пожежа у стравоході: чому печію не можна лікувати молоком та содою?Небажано позбавлятися від печії за допомогою молока і соди. Про це розповіли гастроентерологи. Для зняття симптомів часто радять пити молоко. Дійсно, цей напій допомагає змити кислоту зі стінок стравоходу і заспокоїти слизову шлунку. Однак молоко саме стимулює вироблення шлункового соку – полегшення може швидко змінитися новим нападом печіння. Крім того, фахівці нагадують, що цей метод протипоказаний людям з непереносимістю лактози – молочного цукру. Як зазначають гастроентерологи, другий за популярністю рецепт – вода з содою – також є небажаним. Як і у випадку з молоком, позитивний ефект тут тримається недовго. При контакті з содою в шлунку виробляється вуглекислий газ. Орган збільшується в розмірі, а печія повертається. Часте вживання соди також небезпечне порушенням водно-сольового балансу в організмі, – зазначили фахівці. Однією з причин появи дискомфорту є вживання деяких продуктів, а саме: цитрусових – апельсини, лимони, грейпфрути містять велику кількість органічних кислот, що стимулюють травлення; кави, шоколаду – кофеїн провокує надмірне виділення шлункового соку; помідорів – органічні кислоти, що знаходяться в них (нехай і в малій кількості, особливо в солодких сортах) стимулюють травлення; м’ясного бульйону – чим він жирніший і наваристий, тим більше кислим стає шлункове середовище; бобових – вони провокують метеоризм і здуття живота, у результаті виділяється вуглекислота, що сприяє появі печії; гострих соусів і спецій – звичайно, перець частково сприяє схуднення, але при цьому дратує слизову оболонку шлунка, стимулюючи утворення шлункового соку; жирних та смажених страв – важка їжа надовго залишається у шлунку, для переробки картоплі фрі, шашликів, гамбургерів, стейків йому потрібна велика кількість травного соку та жовчі, через що і з’являється печія; солодкого та борошняного, особливо свіжої випічки – булочки небезпечні не лише для вашої талії, а й травлення; пива, квасу, газованих напоїв – як і пиріжки, такі рідини провокують бродіння у шлунку; алкоголю – спиртні напої (особливо червоні вина) подразнюють слизову оболонку стравоходу та підвищують його чутливість до кислоти, що і є причиною печії; надто гарячих супів, крижаних лимонадів чи морозива – такі продукти можуть не лише травмувати стравохід, а й надовго «застрягти» у шлунку, викликати печію. Тим, хто знає про свою схильність до печії, ці продукти краще не вживати зовсім або скоротити порцію. Безумовно, від неї не застрахований ніхто: навіть абсолютно здорова людина після рясного суботнього застілля може відчути дискомфорт у шлунку. Однак якщо напади стали повторюватися все частіше, погане самопочуття виникає від часточки апельсина або ковтка червоного вина, це серйозний привід для візиту до гастроентеролога.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |